[]

Yeni Başlıyorum: Fotoğraf Makinesi

Kendime yarı-profesyonel(ya da o bütçelerde diyeyim) bir fotoğraf makinesi almak istiyorum. Şimdi "Hangisini alayım?" diye sormayacağım, daha doğrusu soramayacağım, çünkü oldukça sınırlı bilgim var bu konuda. Sizden istediğim şey; bir fotoğraf makinesi almadan evvel gerekli bilgileri, araştırmaları yapabileceğim kaynaklar göstermeniz. Yani milyon tane terimi, ıvır zıvırı var. Ne ne işe yarıyor bilip ona göre bir değerlendirmeye varmaya çalışacağım. "He şunun şusu var, bunun busu yok." diyebileyim; sonra bu evreyi atlatıp 3-5 makine kafada belir(ebil)ince, bu sefer "Hangisini alsam?" diye de sorarım burada. Ama önce benim araştırma yapmak için başlangıç seviyesinden bilgilere ihtiyacım var. Sözlükten başlıklar olur, başka referanslar olur... Her türlü kaynağı paylaşırsanız sevinirim. İtinayla okuyacağım.




 
www.pclabs.com.tr

böyle birşey buldum, belki yardımcı olur.

makina alırken dikkat etmen gereken genelde enstantane hızı, diyafram açıklığı, iso seçenekleridir... objektifin değişmediği için iyi bir objektif almaya da dikkat edebilirsin . yarı-pro seviyesinde en iyi objektifler fujifilm de diye biliyorum...
  • m hzen  (28.10.11 04:05:04) 
www.dpreview.com
sitesinde "Cameras" sekmesinden "Side-by-side camera comparison" yolunu izleyebilirsin. Kameraları karşılaştırırken aynı zamanda bazı terimlerin de ne olduğu bilgisine ulaşabilirsin.

  • nedendiyesorma  (28.10.11 08:30:58) 
çoğunluğun yaptığı gibi makine alıp otomatik ayarda kullanacak ve kedidir, yaşlıdır fotoğrafları çekecekseniz bu bilgileri edinmenize bir gerek yok.
ha yok çekeceğiniz konuya göre, diyafram öncelikli, enstantane öncelikliçalışırım, teknik bilgileri bileyim diyorsanız şu kitapların çok faydasını gördüm:
A'dan Z'ye Fotoğraf - Özer Kanburoğlu
Fotoğraf Sanatı - Edouard Boubat

kompozisyon açısından kendimi geliştireyim diyorsanız:
Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon - Sabit Kalfagil
  • beerserk  (28.10.11 10:47:35 ~ 10:51:15) 
en temel bilgiyi en interaktif şekilde national geographic'in zamanında verdiği 4cd'lik eğitim setinde bulabilirsiniz. diafram, enstantane, odak uzunluğu vb konuların hepsini uygulamalı anlatıyor.
ardından bu işe para harcayacağım, güzel şeyler çekeyim diyorsanız,
önce çekmekten zevk aldığınız fotoğraf türlerini belirleyin (duran nesne, hareketli, insan, çiçek, böcek, kuş, göl, gün batımı vb.)
beğendiğiniz fotoğrafları bir yere kayıt edin. bunları inceleyin, fotoğrafçılarını google'da aratın çıkan sonuçlarda muhtemelen kullandığı makine bilgisi vb şeyler vardır. youtube'da tutorial'lar var insan çekimi, çiçek çekimi, manzara çekimi vb. bunları izleyin kim nasıl çekiyor, hangi yardımcı ekipmanları kullanıyor bunları görün. yardımcı ekipman olmadan aynı çekimleri yapmaya çalışın, yardımcı ekipmanlara ulaşmaya çalışın.
mesele makinede değil, makinenin nasıl kullanıldığında. çok ekstrem durumlar haricinde (çekim hızı, yüksek iso) tüm performansı lens ve yardımcı ekipman belirliyor. gerisi fotoğrafın kompozisyonu, ışık, doğru yerde durmak vb.
  • thebug  (28.10.11 11:52:03) 
eğer gerçekten meraklıysan 2. el bir canon ya da nikon al ucuzundan (350d iyidir mesela) bir de güzel lens al (prime 50mm olabilir mesela) sonra çekmeye başla. baktı sarmadın çok masraf etmemiş olursun. baktı sardı lensleri değiştirmeden üst modellere atlayabilirsin.. bu arada özellikle eski modellerde canon'u kullanması daha rahat gibime geliyor.

bir de alacağın makinadaki enstantene değeri şu devirden sonra fikstir karanlık çekim kalitesine bakmakta fayda var, bu durumda alet ne kadar pahalıysa o akdar iyi oluyor genelde bu şeyler.

diyafram değeri ise aldığın lense göre, zumlarda sabit diyafram iyidir (2.8 falan) ama pahalıdır, 50mm de 1.4-1.8 güzeldir. bu arada ne kadar düşük değerli diyafram, o kadar çok ışık. harbi meraklıysan bir temel fotoğrafçılık rehberi bul internette falan, öğren bütün teknik dalgaları 1 haftanı falan alır en fazla.
  • yuto  (28.10.11 15:46:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.