[]

Neden başka işletim sistemleri?

Ömrü hayatımda windowsdan başka işletim sistemi bilmedim kullanmadım. mac'i duydum, çok güvenli vs. tamam.
Daha başka sistemler de var. O sistemleri kullanmak için ne gibi bir sebebi olabilir insanın yani neden uğraşılıyor bu işletim sistemlerini kullanmak için? Karizma mı yapılıyor? Avantajı nedir başka bir işletim sistemi kullanmanın? Bunu bir türlü anlamıyorum. Wİndows tekel olsun da demiyorum ama neden diyorum. Tarayıcıda Chrome, Firefox, Opera tercih etmek gibi bir şey mi bu? (embesilliğimi bağışlayın ama anlamak istiyorum)



 
Örneğin Windows'a para vermemek ve sahte lisans yükleyebilmek için kullanılan programlardan bulaşabilecek virüs trojan benzeri güvenlik tehditlerinden korunmak için ücretsiz linux sürümleri kullanılabilir. Kullanıcı için bir sorun teşkil etmiyorsa tabi. Benim için etmiyor misal. Ama dizüstü bilgisayarımda Win7 olduğu için şu an windows kullanıyorum. Aynı şekilde korsan MS Office kullanacağıma Libre kullanıyorum.

Başka etkenler de var tabi, misal özel amaçlarla farklı işletim sistemleri tercih edilebilir. İçinde özel araçlarla gelen spresifik bir amaca hizmet etmek için tasarlanmış onlarca işletim sistemi var (benim bildiğim ağ cambazlıkları için Backtrack var, virüs taramaları için geliştirilmiş cd'den çalışan işletim sistemleri var.)
  • khomaniac  (17.08.11 13:38:37 ~ 13:38:47) 
ömrü hayatında bir kere bile lisanslı yazılım kullanmayan birisi olarak bazı şeylere açıklık getireyim:

Mal kullanıcı değilseniz, kaçak program yüklerken makinanıza virüs bulaşmaz. Google'a gidip porno izle yazıp çıkan ilk sonuçtaki sitenin indirdiği exe yi çalıştırırsanız virüsün kralını yersiniz.

Dell Laptop kullanıyorum, imkanım olsa Windows'a para vermez işletim sistemsiz alıp kaçak kullanırdım, içinde home premium geldi, yükseltme anahtarı girdim, cayır cayır ultimate kullanıyorum.

Office 2010, Adobe CS 5.5 aklına gelen herşey böyle.

OSX i bir kaç kere kullandım, Windows'tan sonra garip geliyor, güzel hoş işletim sistemi ama sırf üstünde Apple etiketi var diye 2000 liralık laptopun aynı özelliklerine sahip Mac'e 3000 lira vermem.

Masaüstünde Linux her ne kadar sorunsuz olsa da, destek olayı hala sıkıntı, gayet normal bir şekilde kapattığınız PC ertesi gün sıçık bir şekilde açılabiliyor.

Linux iyi güzel geek style işletim sistemi ama her ne kadar bu tip şeyleri sevsem de, hergün bir saatimi sırf gerizekalı bir işletim sistemi sorununa ayıracak kadar vaktim yok. Yani nerdlük geeklik de bir yere kadar.

Sonuç olarak Windows, çünkü bedava, stabil, hızlı
  • bonjurkes  (17.08.11 13:44:36 ~ 13:44:47) 
karizma yapılıyor.


  • hoot  (17.08.11 14:13:34) 
ihiyaçlar belirliyor o seçeneği.


  • karadas  (17.08.11 14:25:52) 
minimalist bir sekilde 2 neden : bilgisayar esit degildir pc ve pc kullanicisi esit degildir son kullanici


  • irobotist  (17.08.11 14:33:41) 
herkesin cevabı farklı... benimki stabilitede vindoz'un eline vermesi. gerçi bi arkadaş windows'u stabil bulmuş, o da ilginç.

mac için software ve hardware'i üretenin aynı olması sebebiyle bu ikisi arasındaki mükemmel uyumu örnekleyebilirim. veya grafikersinizdir, veya film editliyorsunuz, yapıyorsunuz. ya da benim gibi seviyorsunuz kendisini.

linux dağıtımları için açık kaynağın güvenliği, binlerce kişi tarafından geliştirilmesi sebebiyle aksaklıkların çabuk giderilmesi, biraz meraklıysanız yüksek derecede customizable olması sayılabilir. eğer ki server'sa sözkonusu olan ya da bir database ise zaten unix bazlı bir şey illa tercih edeceksiniz.

windows'u ise oyun oynamak isteyenlere öneririm daha çok.
  • no avalon  (17.08.11 14:42:58 ~ 14:44:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.