[]

Adam gibi yüzemiyorum neden?

Merhaba arkadaşlar,
Haziran ayında yüzme kursu aldım yaklaşık 10 saat. Daha önce hiç bilmiyordum.

Artık su üzerinde durabiliyorum fakat, hani şu 3 kulaç bir sağdan nefes, 3 kulaç bir soldan nefes olayını yapamıyorum. Eğer burun tıkacı takmassam burnumdan su giriyor oradan da boğaza vs. ne kadar rahatsız edici bişey bilirsiniz. Tıkacı takarsam da burundan su girmiyor ama ağzımdan da nefes almayı beceremiyorum, nefesi alıyorum ama ağzımda duruyor ciğere gitmiyor gibi sanki. ağızdan aldığım havayı ciğerime götüremiyorum :( (ayrıca pahalı speedo marka tıkaç almama rağmen burnumu sıkıyor falan.)

sorum şu:
1.neden ben de adam gibi yüzemiyorum
2.sağdan ve soldan nefes alışta buruna su girmesi normal midir,sizde de oluyor mu yoksa ben kafayı yandan yanlış mı çıkarıyorum. Ya da profesyonel yüzücüler kafayı çok hızlı yandan çıkarıp soktukları için burundan su girmiyor mu, kafamı çok fazla yukarı çeviriyor olabilir miyim
3. olimpiyatlarda yarışçılar çok rahat ve hızlı şekilde yüzerken yandan nefes alırken vücutları çok fazla yan dönmüyor ama benim vücut nefes alırken yan dönüyor gibi ve o sırada mecburen ayak çırpmayı durduruyorum ve yüzmem piç oluyor.

özetle: tek nefesle 10 metre falan gidip sıra nefes almaya gelince yukarıdaki sorunları yaşıyorum
bana bir tavsiyeniz var mıdır?

 
zamanında bize şöyle bir şey yaptırırlardı nefes alışverişlerini düzenlemek amacıyla:

havuzun içindeyken, kenarına düz barfiks çeker şekilde tutunarak, belirli bir ritmde, suya dalıp dalıp çıkma. sudayken burundan nefes verme, çıkınca ağızdan nefes alma yapardık.

bilmiyorum anlatabildim mi?
  • cbe  (11.07.11 11:09:02 ~ 11:09:14) 
İşin gurusu değilim elbette kişisel fikrimi söyleyeceğim.
Şimdi havuzda öğrendiğinize göre denizde tecrübeniz yok ama ona göre anlatacağım.
Suda normal vaziyette dururken çeneniz su içinde olur, ve dalgalanmadan dolayı su ara sıra ağzınıza gelir. İşte insan bunu istemsizce bazen ağzına alır bazen almaz. Bu bana su yutma/ma egzersizi gibi gelir bir nevi. Yani insan bir miktar suyu istemsizce yutunca nasıl çıkaracağını bilirse su yutmaktan falan korkmaz. Bence siz hala su yutmaktan korkuyorsunuz. Sizin durumunuzda, örneğin kulaç atarken kafanızı su yüzüne doğru çıkardığınızda büyük ihtimalle olayı mekanik olarak şimdi kafanı çıkar ağzını aç havayı al, tarzında yapmaya çalışıyorsunuz. Ama aslında yüzerken bu motor hareket halini alınca kafanızın ve dolayısıyla dudaklarınızın bir kısmı su içinde olmasına rağmen randımanlı olarak nefes alabiliyor olmanız lazım. Alışmayla alakalı bence yani 10 saatte olacak ve öğrenilecek bir şey değil. Suda değil normal vaziyette de ağzınızdan nefes alınca bir probleminiz yoksa eğer, ağızdan nefes aldığınızda ciğere gönderememenizin sebebi bu gibi geldi bana. su yutmaktan, normal vaziyette dururken suyu alıp geri püskürtmekten çekinmeyin alışın.
  • manfool  (11.07.11 11:11:43) 
2- Çok bireysel bir yanıt olacak ama su kaçma olayı alışkanlıkla alakadar bence, mesela ağzın açık yüzsen bile su yutmayabilirsin. Burundan su kaçması olayı nefes kontrolünde sanırım, burunu tıkayacak kadar nefes verirsen kaçmıyor yani. Tam anlatamıyorum tabii nasıl olduğunu ama mesela bazı insanlar burun tutmadan suya atlayamazlar ama ben hiçbir zaman atladığımda su kaçmadı, dediğim gibi oraya yönlendirilen hafif bir nefes sayesinde oluyor sanırım.

1- Yüzersin, çalıştıkça alışılıyor.
3- Kafanı çevirirken ileride olan kolunun üzerine yatırırsan hafifçe, vücudun dönmeden kafanı daha fazla yukarıya çıkartabilirsin.
  • whoosie  (11.07.11 11:12:36) 
15 yıllık profesyonel yüzücü, 6 yıl yüzme hocalığı yapmış biri olarak nacizane önerim;
1) yüzünü suya gömdüğün zaman burnundan hafif hafif nefes vermeye başla. Burnuna su kaçmayacaktır.
2) 3 kulaçta bir nefes almana gerek yok 2 kulaçta bir de alabilirsin. hatta almayıp 5 kulaçta bir sonraki 3. kulaçta falana da alabilirsin. kendine uygun ritmi bulana kadar dene. nefes almak istediğin zaman bir kolun tam önde bir kolun tam geride(bel hizanda) olur. Kolunu sudan çıkartıp yukarıdan aşırıp tekrar suya girene kadar vaktin var o sırada kafanı boynundan (gövdenle değil) yana çevirip ağzından nefes almalısın. ağzına da burnuna da su kaçmaz merak etme. Çok derin nefes almaya kalkma az al öz al nasılsa bir iki kulaç sonra tekrar alacaksın.
3. yüzerken vücudun dengesini baş bozar. başını sudan kaldırdığın zaman dengesi bozulur ve ayaklar suya batar. o yüzden başı kaldırarak değil tam boyundan sağa ya da sola çevirerek nefes alırız. vücüdun dengesi bozulmazsa yüzüşün de devam eder ve düzgün olur.
gelelim sorunlar için yapman gerekenlere; mümkünse bir havuzda iki elini duvara dayayıp yüzer pozisyonda kollarını kırmadan ayak çırp ve başın duvarı tutan iki kolunun arasında tam yere bakar vaziyette olacak. nefesin bittiği zaman sağ kolunla kulacını çekip kafanı çevirip nefes al ve tekrar kolunu yukarıdan getirip duvarı tut. bir kaç saniye devam edip(5-6 saniye) sol kolunla aynı işlemi gerçekleştir. aldığın yüzme derslerinde bunu yapmış olman gerekiyor.
bu çalışmayı yaparsan başarıya kısa sürede ereceğine eminim. izmir'deysen bir haftasonu havuzda öğretirim para da almam :P 10 derse falan gerek yok. hiç bilmeyen adamı getir sudan korkan kuduzu getir 50dk.'da olimpiyat yüzücüsü gibi yüzdürürüm. hızdan bahsetmiyorum stilden bahsediyorum :))))
  • erty  (11.07.11 11:24:16) 
@cbe: onu zaten kursta yaptık ama ne bilim işte yüzerken beceremiyorum
@manfool: sağol en azından alışmakla ilgili olduğu konusunda umutlandım biraz daha çalışayım
@whooise: işte kafayı kolun üzerine atarken çok dönüyorum sanırım.
@erty: teşekkürler hocam, iyice okuyum yorumunuzu tekrar, çok faydalı oldu bana

burnuna su kaçma sorunu olan başka kimse yok mu? nası önlediniz bunu
  • technicalte  (11.07.11 11:27:21 ~ 11:29:29) 
pratik yap. yani bu zamanla düzelicek bi şey.


  • tunachu  (11.07.11 11:34:14) 
@erty söylemiş işte burna su kaçma olayını. başını yana çevirdiğinde ağzından nefe al. başını suyun içine soktuğunda nefesi burnundan ver. burundan dışarı hava çıktığı için su girmez. nefesin bitiğinde - ki takriben iki üç kulaç sonra- başını yana çevirerek ağzından nefes al. vs.vs.vs.


  • sende mi burutus hayir valla ben almadim  (11.07.11 11:40:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.