[]

fotoğraf çekmek ama nasıl ?

efendim ben işimi değiştirince uzun zamandır istediğim güzel dslr bir makine aldım. bir nevi ukte doldurdum. fakat problem şudur ki makinenin kullanım kitapçığını okuyarak güzel fotoğraf çekilmiyor. iso değeri,shutter açıklık miktarı,süresi,bla bla nedir internetten açıp okuyarak da elde ettiğim resimler cep telefonu kalitesinden çok da ilerde değil.
peki hafta içi akşam en erken 7 ye kadar çalışan ben nasıl öğrenecem fotoğraf çekmeyi ?



 
national georaphic fotoğrafçılık cdleri var.sanırım 4 tane onları indir.


  • omer460  (17.04.08 20:10:28) 
hafta sonları kursa git. ismek var ücretsiz.


  • axijazz  (17.04.08 21:41:51) 
nette fotoğraf dersleri diye aratırsan karşına online bir şekilde öğrenebileceğin kaynaklar ve powerpoint sunumları felan çıkıyor. şahsen ben bunu fotoğraf kursuna başladığımda yapmıştım ve başlangıç için gösterilen dersler üç aşağı beş yukarı birbirinin aynısı. yani teknik bilgileri ordan alabilirsin. ha işin bir de düşünme boyutu var ki o fotoğraf kurslarında daha etkili oluyor. zira farklı kültürlerden insanların bir fotoğrafa bakış açılarını görebiliyorsunuz ve bu da sizin düşüncenize katkı yapıyor. ama aynı katkıyı fotoğraf sitelerini gezerek de elde edebilirsiniz gibi geliyor, fotokronik, fotokritik, ya da online fotoğraf dergileri gibi.


  • theripperknownasjack  (17.04.08 22:13:31) 
fotografin kalitesiz gorunmesinin ilk sebebi, cozunurluk tercihi olabilir. ornegin makineniz 7 megapikseldir ancak bunu 1.3 megapiksele ayarlayarak cekiyorsaniz, kotu gorunebilir.
ikincisi, fotografta cok fazla kirli nokta (noise) varsa, iso & diyafram & pozlama suresi uclusunun uyumsuzlugundan olabilir. ornegin karanlik ortamda yuksek iso, noise ortaya cikarir. bazi makinelerin noise orani digerlerine gore biraz daha fazla olabilir, bu markaya gore degisiyor. makinenizin markasi-modeli ve uzerindeki objektifin ozellikleri nelerdir?
dslr makineler arasinda da kalite farki vardir, ornegin bir nikon d40 ile bir canon 5d arasinda oldukca fazla fark olmakta.
arti kullanilan objektif de cok farkediyor, ornegin canon'un giris seviyesi kit lensi 18-55mm 1:3.5 objektifi cok kaliteli degildir, ancak sigma ve tamron bu konuda iyi lensler uretmekte. carl zeiss, minolta ya da schneider de lenste mukemmel sonuclar verebilmektedir.
aksam saatlerinde ya da gece cekimleri icin tripod kullanmanizi oneririm. hatta soyle diyeyim, pozometre 100'un altinda pozlama suresi veriyorsa tripod kullanilmasinda fayda vardir. tabi bu rakam objektifinizin diyafram hiziyla da alakali, ornegin iki fotografi 1/100 saniye, biri 50mm. 2.8 objektifle, digeri de 50mm 1:1:4 objektifle cektiginizde, 1:1.4 diyafram degeri olan objektifle cekilen fotograf biraz daha aydinlik gorunecektir ve alan derinligi artacaktir.
iso fotograftaki kirliligi ortaya cikarabilecek en onemli faktordur. ornek vermek gerekirse, bir arkadasim nikon d200 kullaniyor, ki gayet super bir makinedir kendileri.. ustundeki objektifler de gayet iyidir. ancak alet 800 iso'da noise yapmaya basliyor. bu bir dezavantaj tabiki de.

biraz uzun oldu farkindayim ama soyle diyeyim, bu hicbir sey. fotografcilikta dengeyi bulana kadar cok hafiza karti bosaltmak gerek..
  • paradoxical  (17.04.08 22:16:14) 
DSLR ile başlamak biraz yanlış olmuş. Eğer fotoğrafçılığa gerçek bir tutkunuz varsa analog makinelerle başlamalı, en azından prensiplerini öğrenmeli, kompakt makinelerle tarzınızı oturtup sonra DSLR'a geçmenizi tavsiye ederdim. Okumayı öğrenmeden kitap okumaya çalışmak gibi. Ama bu hevesinizi kırmasın. Bol bol çekim yapacaksınız. Deneyip sonuçlarını göreceksiniz.

Güzel fotoğraf dediğiniz nasıl oluyor? Sorun nedir? Netlik mi, keskinlik mi, renkler mi? Yoksa konu mu? Bunun cevabını bulmanız, güzel dediğiniz fotoğrafı elde etmenizi kolaylaştıracaktır.
  • paranormal  (17.04.08 22:32:28) 
  • midesiz  (17.04.08 22:53:18) 
  • villeneuve  (17.04.08 22:57:26) 
anladığım kadarıyla fotoğrafçılığa yeni başlamışsınız. direk slr makineyle başlayayım diyorsanız kusura bakmayın ama biraz eşekliğe kaçıyor bu. slr'ler profesyonellere yöneliktir. çok ayrıntılı ve hassastır. teorik/pratik birikim ve yatkınlık olmalı. kullanım kılavuzu okuyarak öğrenilseydi basit bi düğün fotoğrafçısı milyarlar kazanamazdı. üstelik sadece çekim bilgisi de değil bilgisayar ortamında onu işlemek için de birşeyler bilmeniz gerekli, tam anlamıyla kullanabilmeniz için. bu saatten sonra compact'a dönmem derseniz herbişeyi oto yapıp uğraşın edin artık.

-lensler belirli değerlerde belirli amaç doğrultusunda kullanılıyor. diyafram falan öğrenene kadar standart olanı işini görür.

-ripperjack fotoğrafa bakış açısından bahsetmiş. o apayrı bi konu. sanatçılık, yaratıcılıkla ilgili daha çok.

ilerletince fotokritik'e katılıp çalışmalarını gönderir eleştirilerden faydalanırsın.
  • perloneth  (17.04.08 23:25:54) 
tekniği bi yana bırakıp ''konu'' üzerine çalışın.tekniğiniz muhakkak zamanla keskinleşecektir. ama anlatım çok önemli. konu keza...bakana da çekene de bişeyler katmalı.


  • inspectorjavert  (17.04.08 23:48:53) 
makinanın pozometresi gereken diyafram değerini verir size zaten. yapmanız gereken örtücüyü ayarlamak ve çerçevenizi oluşturmak. bunu oturttuktan sonra da ister örtücüyü 1 e getirir çizik araba farı çekersiniz ister 1000 e getirir hızlı tren çekersiniz. çok çok fazla zorluğu yok bu 2 ayar bakımından.


  • s e ff a f  (18.04.08 13:08:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.