[]

İlk Uçak Fabrikası

Sevgili uçaksavarlar;

"Nuri Demirağ ve ilk uçak fabrikası" hakkında bir ödev hazırlıyorum. Bilgileri topladım fakat birazda işin farklı görüşlerden değerlendirilmesi gerek. Neden kapatıldı..Neden önü kesildi? Fon mu yoktu yoksa yapmamız mı istenmedi? Bu konuda bilginiz varsa kişisel görüşünüzü paylaşır mısınız?


 
gecen sene üniversiteye türk havacılık tarihi üzerine çalışmalar yapmış 15 seneden beride TAI de çalışan bir mühendis konu ile alakalı sunum toplantı tarzında birşey vermişti ordan aklımda kaldığı kadarıyla anlatayım: Nuri demirağ cumhuriyet döneminde kurulan neredeyse tüm demir yolu hatlarının yapımını üstlenmiş bir kişi ve bu sayede zengin oluyor zaten soyadıda buradan geliyor THK zamanında alınıp orduya bağışlanmak üzere uçak için iş adamlarından para topluyor demirağ ise uçak parası yerine uçak fabrikası kurmayı öneriyor ve tüm birikimini buna yatırıyor THK dan da sipariş alıyor bunun üzerine uçakları üretmeye başlıyor ancak deneme uçusu sırasında pilotluk eğtimi olmayan bir mühendisin uçağı uçurmaya çalışması nedeniyle uçak çakılıyor ve kamuoyunda bu uçaklar hakkında karalama kampanyaları başlatılıyor bunun üzerine THK siparişleri kabul etmiyor ve uçaklara uçuş lisansı vermiyor böylece tüm mal varlığını bu işe yatıran Nuri demirağ iflas bayrağını çekmek zorunda kalıyor..


  • the end of dreams  (03.05.11 01:46:30) 
"Devrim Arabaları"nda anekdot olarak geçer, elinizde olmayan bir bilgi değildir herhalde ancak ne olur ne olmaz diye bakmakta yarar var.


  • uyku inadim inat  (03.05.11 02:12:06) 
ülkemizdeki ülke yönetimindeki bireylerin kendi bireysel çıkarlarını kamu menfaati önünde tutmalarının sonuçlarından biridir. pırpır uçak yapan bir abinin söylediğine göre uçağın çakılması fırsat bilinip yabancı sermayenin lobisiyle uçak siparişleri iptal ettirilmiş. aynı sona bursa'da başka bir kişi tarafından kurulan helikopter fabrikası da uğruyor, onu da araştırıp belki ödevine eklersin.


  • ilkinci  (03.05.11 02:24:57) 
  • hocam fazla egon var mi  (03.05.11 09:48:20) 
ntvblm'in yanılmıyorsam şubat sayısında ayrıntılı olarak anlatıyordu ilk uçağın hikayesini. bulabilirseniz ona da bakın


  • nickyazmaksartmibulamadim  (03.05.11 10:12:54) 
sözlükteki tüm başlıklara baktım nerdeyse hocam teşekkürler:)

hadi ya.. nasıl bulabilirim ki geçmiş sayıyı:/ internete düşmüş olabilir mi acaba?
  • mcserci  (03.05.11 14:24:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.