[]

Yerimde olsanız ne yapardınız?

Şimdi durumum şu! işten atıldım, 23 yaşındayım. üni. 1. sınıftan terk, lise mezunuyum (bölüm sarmadı). ayrıldığım firma türkiyenin büyüklerinden. hatta sektöründe pazar lideri. oradaki görevimden nefret ediyordum, ayrıldığım da iyi oldu.

her neyse.

yemek yapmayı çok seviyorum (erkeğim). babam, iki dedem, amcalarım onların amcaları vs. cemi cümlesi aşçı.

sınava kastırıp gastronomi okusam, benden bu yaştan sonra aşçı olur mu acep. (bence olur da, yaş itibari ile iş bulabilir miyim?)
yoksa kıçımı kırıp yeni bir iş mi arasam?

babama soruyorum, prensip manyaa bi adam olduğundan verdiği cevap: "aş, aşk için yapılır, maaş için değil. git zihniyetin değiştiğinde gel yanıma" (manyak herif)

 
Babaya manyak denmez bir kere; Allah taş eder!

İkincisi işten çıktığın için "aklına sıçayım"!

Üçüncüsü daha çok gençsin, gastronomi de okuyabilirsin; ya da pahalı ama uluslararası geçerliliği olan eyjafyakul kurslarına gidip aldığın serfikikayla aşçı olabilirsin. Aşçı demeyelim aslında; çünkü son yıllardaki profesyonellikle beraber pastacılık, et yemekleri vs... bir ton alt dallara ayrılmaya başladı. Hangisini istediğini, neden istediğini, bu işe yetenekli olup olmadığını, bu işi yaparken zevk alıp almadığını, bir ömür bu işe katlanabilip katlanamayacağını, iş imkanlarını vs... kendine sormalısın. Eğer aklına yatarsa kariyerini bu şekilde planlayabilirsin.

Ama kendini kanıtlamış aşçılar dışında diğer aşçıların iş imkanlarının pek iyi olmadığını söylemeliyim. Her ne kadar yaşın genç desem de senin yaşında bu işi 10 yıl profesyonelce yapıp bilmemkaç kursa katılıp bilmemkaç ödül alanlar var. Çok yetenekli değilsen bir yerden sonra yükselmen çok zor.
Bu riskleri göze alıp alamayacağına sen karar vermelisin. "Ben o kadar bekleyip riske giremem hocu" diyorsan kariyer sitelerine göz gezdirmeye başlayabilirsin. Nasılsa 1 yıldan önce iş bulamayacaksın nihahah :D

Son not: Msn'den sorsana lan!
  • ataturkiye  (23.12.10 14:13:09) 
olur benim arkadaşım lojistik okuduktan sonra aşçı oldu.. yalnız özelde okuyacaksınız, pahalı biraz o meret, onu da hesaba katın.. benim arkadaşım şuradan mezun oldu, epey yerde çalıştı, şimdi bir otelde çalışıyor falan.. yani okumuş aşçı pek olmadığı için epey talep işsiz kalmıyorlar pek.. eğer yeteneğin varsa süper meslek, hem sevdiğin işi yapıp hem bir sürü kazanırsın..

ediT: linki atmamışım atayım:

www.msa.tc?
  • kalim  (23.12.10 14:13:25 ~ 14:14:08) 
valla bu işlerin okulunu okumak iyidir, ama her şey de değildir. Bence bir taraftan eğer istanbuldaysan güzel bi mekanın mutfağına kapak atmaya çalış, madem ailede aşçı çok bi şekilde bağlantı da bulabilirsin. Orada bi taraftan ilerle bi taraftan da okula kas, zaten bölümü kazanırsan çalıştığın yer de sana imkan tanıyacaktır, yardımcı olacaktır.


  • gereksiz insan  (23.12.10 14:13:43) 
geç kalmamışsınız 23 yaş nedir ki
gastronomi okuyun, üzerine gidin
aş, aşk için de, maaş için de yapılır merak etmeyin
  • superb  (23.12.10 14:13:52) 
1. gastronomi soğan doğrama yeri değildir der hocalarımız aklında olsun bu kafayla zor
2. baban haklı yemek işi para için diil gerçekten aşk için yapılır çünkü mezun olunca uykun ve ailen die bişi olmıcak
3. düzenli bir hayat ve tatil zor ancak flying chef olursan tatilin olur
4 . gastronomi için ciddi bir hazırlık süreci var yaşın çok değil ama 30unda mezun olursn
5. gerçktende şuanki zihniyette olursan zaten mülakatta çakarsın

benden sölemesi iyi düşün gastronomi ve aşçılığıda bir görme bu konuda hasassız...
  • gokch3  (23.12.10 14:29:09) 
Discovery'de Buddy diye bir pastacı eleman var, Cake Boss diye programları var hani. Herif pastadan neler yapıyor. Yani öyle şeyler yapamasan da olsun, yaşı yok bu işlerin, aileden gelen bir şey hem, yetenek... Neden olmasın ?


  • neosphere  (23.12.10 14:47:47) 
üniversite konusunda risk alacağınıza bir aşçılık kursuna gidin bence. hem zamandan kazanırsınız, hem de bazı kursları bitirdiğinizde size piyasada geçerli aşçılık sertifikası veriyorlar.

mutfak sanatları akademisi oldukça kazık ama en iyisi olduğunu söylüyorlar bu iş için. tabi bok atanı da yok değil.
  • loveinaflipbook  (23.12.10 14:57:02) 
ne güzel yahu. keşke benimde yeteneğim olsa, elimden tutacaklar olsa da ahçı olsam.
her halde cevap verdim.

  • trocero  (23.12.10 15:52:57) 
Babanıza ne dediniz de size böyle dedi?


  • sourlemonade  (23.12.10 19:30:02) 
"Baba ben de aşçı olayım mı ya, hem seviyorum işi, hem de iyi de parası var gibi, ne dersin;?" dedim.


  • sakingitarist  (24.12.10 12:27:01) 
Parası iyi lafına takılmış, dediğiniz gibi fazla prensiplilikten oluyor :) Takmamak lazım, seviyorsanız vakit kaybı olmaz gastronomi.


  • sourlemonade  (24.12.10 19:51:58) 
Bakın şu da çok cazip bir aşçı için:

www.turkishairlines.com

Şimdiden aklınızda bulunsun :)
  • sourlemonade  (25.12.10 07:33:02) 
flying chef için çok büyük referanslar yada üniversite diploması istenio


  • gokch3  (31.12.10 02:17:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.