[]

nikolay gogol'ün öyküleri

sözlükte adam hakkında yazılanlara baktığımda rus edebiyatının öncülerinden hatta en iyilerinden olduğu söyleniyor. palto,burun,fayton,bir delinin güncesi gibi kısa öykülerinin hepsini okudum fakat neredeyse hiç birini beğenmedim. palto yine idare ederdi. gerçi dostoyevski "hepimiz gogol'ün paltosundan çıktık" dediğine göre idare eder diye düşünmem tamamen saçmalık olmalı ama bir türlü anlam veremiyorum. bende mi bir sorun var ? itiraf etmek gerekirse klasikleri okumaya yeni başladım. hatta duyuruda da konu açmıştım. son zamanlar içinde 9 tane klasik okudum dostoyevski ve tolstoyu beğendim gerçekten. yani sonuç olarak size sorum gogol'un öykülerinde betimleme vs. güzel yapmış olabilir ama dünya klasiklerine girecek kadar güzel olan ve ünlü yazarların bile hayranlık duymasını sağlıyacak ne var ? ( edebiyat konusunda bilgisizim çok o yüzden eleştiri mahiyetinde değil de aklımdaki bir soru olarak soruyorum.)




 
vallahi siz de yanlis anlamayin ama diger klasiklerde oldugu gibi cok saglam literary criticism yapmaniz gerekir. eger kendinizi bu konuda tikanmis hissediyorsaniz oncelike metin tahlili filan nasil oluyor gibilerinden okumalar yapmaniz. daha sonra da pek tabii adam akilli kitap kluplerine filan katilip oradaki tartismalardan nasiplenebilirsiniz.

haa... bu demek midir ki sonunda gogol'u "sevecegiz"? kesinlikle degil! :P
  • ucan sincap  (26.10.10 03:46:41) 
al ölü canları, bir kere başla bakalım okumaya, beğenirsen devam edrsin, beğenmezsen de yarım bırakırsın hocam..
bu kadar derine inmene gerek yok, alt tarafı kitap okuyorsun, dünyayı kurtarmıyorsun. kendinizi yormayın, abartmayın.

klasiklerin hemen hepsini okudum, ama hiç kitap kulübüne katılmadım, kimseyle kitabı tartışmadım..
hiç çevirmen iyi çevirmiş midir acaba diye düşünmedim de, gittim sahafa, varsa can yayınları, yoksa başka bir şey alıp çıktım.
ve tüm klasikleri de beğenerek okudum, beğenmeseydim sırf okumuş olmak için okumazdım, klasikleri okumak zorunda değilsin hocam, onları okumak kimseye bir şey katmaz, onları okumaktan zevk alıyorsan ve okuyorsan; güzel vakit geçirirsin kitap bitene kadar. hepsi bu.
  • de jure  (26.10.10 09:08:16 ~ 09:11:45) 
dostoyevski'nin sözünü düşünürken öykünün kalitesini değil kendinden öncekilerle kendinden sonrakiler arasında açtığı kapıyı düşünmeniz gerekiyor. hatta tüm klasikler için neredeyse bu böyle. bizim şimdi normal saydığımız kitaplar kendi zamanlarının devrimiydiler.


  • whoosie  (26.10.10 10:28:43) 
O, burun öyksünü lisedeyken okuduydum. Eğlenceliydi bayağı bir. Burun elde çanta, işe felan gidiyor. Keh keh keh. Aslında güzel animasyon filmi çıkma mı bundan?


  • pangea  (26.10.10 13:03:27) 
bir delinin hatıra defteri kitabını ben de pek beğenmedim.


  • dr.ramiz  (26.10.10 18:56:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.