[]

tamamen sessiz pc

tamamen sessiz pc yapmak mümkün müdür? yani power source ve işemci fanı olmayan bir sistem var mıdır? toplanabilir mi? marka modeli ne olur? hard disk mecburen dönecek onu artık saymıyorum. odamda devamlı çalışan traktörden bıktım da..




 
olmaz oyle bir sistem. psu olmadan nerden alicak elektrigi ? :)
benim de sistemim traktor gibiydi (eksoz degil).
gecen ay "high power 500w psu" ve "zalman cnps 9500" aldim. sanki cali$miyor kasa. o kadar sessiz ki. odamin bu kadar huzurlu olacagini du$unmemi$tim ben hic.
biraz paraya kiy, boyle parcalar al derim. benim de once kacmi$ti bir yerlerime ama verdigim her kuru$a degdi.

edit: ba$likta verdigim bazi degerler var mesela fan ile alakali. onun di$inda ses ile ilgili bir $eyler ekleyeyim. en du$uk hizda cali$tiginda (ki bu bile yeterli olabiliyor) ses hic yok. en yuksek hizda cali$tigindaki ses ise dvd-rw'nin bir disk okurken cikardigi ses gibi bir $ey. ama eski gurultulu sistemim yaninda hicbir $ey. ona bile raziydim misal ben :)

edit 2: aldigim parcalari da gostereyim, bir bak.
psu: www.hepsiburada.com
cpu sogutucu: www.hepsiburada.com
  • sourlemonade  (25.12.07 21:32:18) 
işlemci fanı olmayan sistem mi? şahsen ilk defa duyuyorum. ha belki kutuplarda oluyodur (ciddiyim)

çok sesten şikayetçiysen sıvı soğutma deneyebilirsin.
  • deckard  (25.12.07 21:35:19) 
tamamen sessiz pc ler var. marka vermeyim ama kulağımı dayayınca bile duymuyorum.
hem laptop hem masaüstü. (aynı marka)

not: bunların ikisi de fanlı sistemler. su soğutma, fansız başka bir şey falan değil.
  • can see  (25.12.07 21:37:59) 
ben marka ve model vereyim
www.hepsiburada.com
ZEROTHERM BTF95 AMD\INTEL FANSIZ İŞLEMCİ SOĞUTUCUSU

PSU nun caresi nedir bilmiorum.
  • theli  (25.12.07 22:02:14) 
fansiz sogutucu icin kasanin on ve arkasinda fan olmasi gerekiyor ki hava sirkulasyonu olsun. ki bunu hepsiburada da yazmi$.
mantikli degil bence.

  • sourlemonade  (25.12.07 22:04:03) 
tamamen sessiz pc elbette mümkündür. eğer amaçlanan 0 desibel ses şiddeti ise epeyi pahalıya mal olur,piyasada onlarcası bulunan fansız bir cpu ve ekrankartı soğutucusu satın alır, nispeten zor bulunan fansız bir psu satın alınır, bir adet ssd satın alır(en pahalı kalem bu galiba), birde optik sürücü kullanmazsanız ve bütün bunları sol kapağı açık, fanları sökülmüş ferah bir kasaya monte ederseniz hiç ses üretmeyen bir pc sahibi olursunuz.
daha makul bir seçenek olarak; fansız cpu/gpu soğutucusu alınır, oldukça sessiz çalışan kasa ve psu fanlarından alınır, ses yalıtımı olan bir hdd kutusu satın alınır, optik sürücü sesine de katlanırsanız fazla pahalı olmayan sessiz sayılabilecek bir pc kurmuş olursunuz.

  • opteron  (25.12.07 22:11:37) 
Yarışmada karşılaşsam, "kapalı pc" yanıtı verirdim sanırım. Kulağa "eşyanın tabiatına aykırıymış" gibi geliyor.


  • delikan76  (25.12.07 22:27:24) 
fan olmasa da hdd sesi gelir çatır çutur.
ha bi high power 370 aldım ben de artık soğukken az mı dönüyor nedir sessiz hakikaten

  • kofteburger  (25.12.07 22:31:11) 
niye yava$ olsun?
yok oyle bir $ey!

  • sourlemonade  (25.12.07 23:12:40) 
  • ermanen  (26.12.07 00:49:55) 
sanirim Hp'nin 6200 dolarlik bir urunu vardi, zamaninda bir kurumun ozel bir isi icin aldigimiz bir server idi. Mantigi fan yerine iklimleme yapmasi idi kasanin icinde. Dezavantaji bilgisayar calistirildiktan 4 5 dakika sonra aciliyordu, bir de icinde bir degisiklik yapmak, parca takmak cikarma ciddi sekilde zor ve uzun suruyordu. Ancak sanirim daha sessiz bir sistem yapmak da cok mumkun degildi.


  • rygard  (26.12.07 02:47:43) 
bu arada sessiz harddisk için maxtor gönüllerin şampiyonudur, akılda bulunsun.


  • oddity  (26.12.07 04:32:20) 
Simdi markasini unuttum ama eskiden bi islemci modeli vardi ucuz olan laptoplarda kullanilan, hizi daha yavasti ve islemci sogutmasi yoktu uzerinde. P4'un yeni ciktigi doneme falan tekabul eder sanirim.


  • badseed  (26.12.07 07:46:36) 
işlemci ve psu için fansız çözümler var. üzerlerine hayvan gibi heat sink'i dayıyorlar veriyorlar adama.
ekran kartında var 7600 gs silent vardı mesela benim bildiğim pasif soğutma fansız.

ama bunlar yeter mi? sanmıyorum. yetse bile harddisk ve optik sürücüler öküz gibi ses çıkartıyor neden? çünkü mekanik şeyler bu ikisi. çatır çatır dönüyorlar. bunların sesini kesmenin efektif bir yolu yok.(optik sürücüler için nero drive speed'den silent moda geçip hızını azaltabilirsiniz bir nebze işe yarar mp3 filan dinlerken) harddiskler için yok özel kutular yok lastik bantlar filan var deniyor ama bu sesi yok etmez. sadece titreşimi azaltıp kafa ütülemeyi azaltmaya çabalar.

en fiyat/performans oranlısı. 10db civarı fanlar kullanmak büyük heat sinkler kullanmak ve harddisk'i alırken sessiz olandan seçmeye çalışmak. optik sürücü içinse kullanmayın ses yapmasın diyebiliyorum başka bişiy gelmiyor aklıma. (sök at değil de gece vakti mesela cdden bişiy okuma)
  • darknum  (26.12.07 08:00:05) 
Hard disk yerine SSD kullanılabilir. Tüm birimler pasif soğutmayla pekala soğutulabilir. Fakat bunun için özel olarak üretilmiş olmaları gerekir.

Thermaltake'in fansız, pasif soğutmalı PSU'ları çıkmıştı yıllar önce.
  • paranormal  (26.12.07 09:12:31) 
tamamen sessiz bir sistemi 2000$ civarına (-2000 olabilir) çok rahat topluyorum. içindeki parçalar dönen değil ama sessiz bir radyatörle sus soğutma yapıyorsunuz mis gibi oluyor. su soğutmaya uyuzsanız ve uğraşamam diyorsanız inanılmaz sessiz ekipmanlar var onları kullanıyoruz tuzlu oluyor biraz ama hp gibi 6000$'da değil.


  • atrin  (26.12.07 11:11:33) 
mümkün değildir. ne kadar fansız, pasif soğutmalı sistem de koysan ses yalıtımı da yapsan her elektronik alet gibi bilgisayarda çalışırken ses çıkarır. monitörün bile çalışırken çok tiz ve tüksek frekanslı bir sesi vardır. ha sen duyar mısın duyamaz mısın orası senin kulağının hassasiyetine kalmış.

rahatsız etmeyecek kadar sessiz bilgisayar ise mümkün. fansız soğutucular kullanırsın, geniş refah ve havalandırması kaliteli ve ses yaılıtımlı bir kasa alırsın, anakartın pasif soğutucularla doludur, PSU'un da bile pasif soğutma kullanırsın, bilgisayara aşırı yüklenmez ve 20 dereceyi geçmeyen sıcaklıktaki bir ortamda çalıştırırsan çok sessiz bir bilgisayar sahibi olursun.
  • sijwocaq  (26.12.07 11:11:59) 
hp'nin fiyati cok anormal degil aslinda, o donanimli serverlar ortalama o aralikta zaten. Kisisel kullanim icin ise fazla tabii.

Alienware'in websitesinde guzel ekipmanlar var bu arada, onlar da cozum olabilir, aksam rastladim.
  • rygard  (26.12.07 13:39:01) 
sesin kaynağı %90 psu dur. psu fanını değiştirin ses azalır.hala ses varsa kasa fanlarını sökün. hala varsa cpu fanına bir bakın tozlanmış olabilir. hala ses yapıyorsa ekran kartında fan var mı temiz mi bir göz atın. sıfırlamak için ekstra masrafa gerek bile duyulmaz çoğu zaman. eğer film izleniyorsa hdd gürültüsü gelmiyor. oyun falan oynanıyorsa zaten sessizlik istenmez çoğu zaman.
ben bu metodla sistem topladım ve modifiye ettim. cebimden sadece sessiz fan parası çıktı (ışıklısını 14 dolara aldım vatandan). şu an salonumda 24 saat açık bir kasa duruyor. ben söylemesem orada bilgisayar olduğunu bile anlamıyor kimse. bazen laptop un fanı bile daha fazla gürültü yapıyor ona şaşırıyorum. tabi bir de kasanın konumu önemli gidip salon içinse mesela dank diye ortaya koymaya gerek yok koltuk arkasına falan sakladım ben. odanda ise gidip yatak ucuna koymak yerine ayak ucuna koymayı denemek lazım.

  • ozdek  (26.12.07 14:14:30) 
efenim öncelikle girilen yorumları okumadığımı belirtmek istiyorum ve kendi yorumuma geçiyorum :)


Sesin çok büyük kısmı PSU kaynaklıdır bilgisayarlarda. fakat içerideki işlemci fanı ve diğer absürd fanlar nedeniyle çok baş ağrıtır. Bunu karbüratör benzeri su soğutmalı afilli kasalar ile önüne geçilebiliyor. Rowenta lissimadan bile daha sessiz bir makina elde edeceğine garanti verebilirim. Denemişliğim var bir arkadaşım olayı abartıp kasanın içinde balık besliyordu :) fiyatları 12.000 $ civarında seyrediyor bu kasaların.

Ya da alacaksın bir intel tesla bakacaksın keyfine...
  • alkolik imam  (26.12.07 16:24:21) 
www.youtube.com şöyle bir şey var. Oldukça güzel gözüküyor aslında. Yanlız bazı bileşenler mecburen dışarıda kalmak zorunda. Ah bu arada; akvaryum olarakta arkadaşlara gösterilebilinir nitelikten. ;)


  • se7enbullet  (28.12.07 17:38:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.