[]

ücret beklentiniz nedir?

merhaba uzaylı kardeşlerim.

şu sıralar sürekli iş görüşmelerine gidiyorum. şu başlıktaki sorudan tiksinmeye başladım artık. şimdi işveren bunun için bir bütçe blirlemiyor mu? yani 1 liralık bütçe ayırmışsa bu işe, daha deneyimli, daha nitelikli bir adama 2 lira verir mi? özellikle dikkat ediyorum teklif aşamasında dahi biz size şu kadar verelim demiyorlar. sizin istediğinizin birazcık daha altında falan diyorlar. hatta geçen bir yerde bu birazcık altı meselesini kabul ettim. son görüşmede gördüm ki benim söylediğim ücretin 1/4'i kadar daha azdı teklif ettikleri.

şimdi ne yapmak lazım? nasıl bir yol izlemeli, hem ucuza çalışmamak, hem de işi kaçırmamak için?

 
Sen 400 lira dersen 300 lira derler işverenler ya da insan kaynakları bilmem neleri. Onlara bakma.

Aslında olay şu; onların kafasında 3 aşağı 5 aşağı (yukarı demiyorum bak, sürekli aşağı) bir rakam var, sen o rakamı söylesen bile indirirler. O rakamı bulup biraz yüksek söylemekte fayda var.

O rakam nedir? O pozisyonda 1-2 sene çalışan elemanın maaşında 10-20% düşük. Aslında o pozisyonda çalışan elemanların ortalama rakamını söyleyip onların kafasındaki kesintiye razı olmak en iyisi.

Not: Hiçbir işveren daha nitelikli diye iki katı para ödemez. Kafasında şekillenenin üzerinde gider.
  • ataturkiye  (07.10.10 12:00:11) 
aslinda soylememek icin baya kasmak lazim. ama agzindan illa 1 rakam aliyorlar. eger yeni mezunsaniz arkadaslarimin aldigi maaslar 1500-2500 arasi bundan dusuk almak istemem diyebilirsiniz.


  • wrangle  (07.10.10 12:00:38) 
Öncelikle başvurduğun pozisyonlarda çalışanların ne kadar aldığı ile ilgili fikir edin. Daha önce iş tecrüben yoksa başlangıç için bu fiyattan biraz daha azını aklına yerleştir. Sorduklarında da bu fiyatı açıkça söyle. Kendi durumuna göre bir miktar aşağı yukarı çekebilirsin elbette söyleyeceğin fiyatı.

Firmanın aklında bir ücret olsa bile
- iyi bir eleman için biraz daha fazlasını vermeye razı gelebilirler
- senin beklentin onların düşündüğünden çok düşükse başlangıç için senin istediğin miktarı önerip zaman içinde durumuna göre ücretini yükseltme yoluna gidebilirler. (Öyle ya bin lira isteyen adama niye 2 bin veresin. Binden başlatırsın sonra arttırırsın, hem firmanın işine gelir, hem çalışanın hoşuna gider ;) )
  • dirigeant  (07.10.10 12:05:35) 
akıllarında 1000 lira varsa, siz de 1000 derseniz 900 derler. abartmadan yüksek söylemekte yarar var.


  • ykyt  (07.10.10 12:43:54) 
vallahi derin mevzu. bu aralar bende aynı dertten muzdaripim. çok küfrediyorum.
açıkçası ben işin rahatlığına, ulaşıma bakıyorum. evime yakın daha rahat bir işi daha düşük ücrete kabul edebilirim. ankara gibi bir yerde günde 2.5-3 satimi yolda harcıyordum. ama 1/4 de çok fazla kırmışlar bence.

ancak türkiyede özel firmalar "tutturabildiğine" çalıştırıyorlar. büyük firmaların bile ayırdıkları max bir ücret var. planlama/personel bölümlerinde fln tanıdıkların var ise bunu öğrenebilirsin. ancak sonra teklifleri gelince sizide şirketinizide diye söversin. işte bu ücreti holdingler bile tutturabildikleri kadar aşağı çekiyorlar. işleri sıkıştıklarında ise yeni gelen bir elemana mevcut elemanlarından daha fazla ücret verebiliyorlar. hatta bir sürü para verip dışarı yollarlar işi. ben hiç bir firmayı dürüst bulmuyorum ücret konusunda. işlerine geldikleri gibi tutturabildikleri ücrete çalıştırıyorlar. ama umarım bana dek gelmeyen istisnalar vardır.

o yüzden benim stratejim hocam, madem onlar 1/4 daha düşük veriyor, başka alternatif yoksa ve sözleşme bağlayıcalığı yoksa, pazarlığımı yapıp dedikleri ücrete başlarım ama gözüm hep diğer firmalarda olur. zaten nedense çalışırken hep daha fazla teklif geliyor ordan burdan. ayrıca deneme süresi verirler zaten 1-3 ay. baktın o işe o ücret çok az, stress çok, , tekrar ücreti konuşursun, onlar da köle yerine koyarsa, ceketini ve 1 aylık maaşını alır çıkarsın.
  • morcivert  (07.10.10 13:14:16 ~ 13:24:17) 
Şöyle ki kaynak bir arkadaşımın babası: eğer o eleman nitelikli ise ona bir fiyat biçiyor kafasında, mesela 2000 biçti o nitelikte bir eleman, soruyor ve aldığı yanıt 1250 ise 1250 veriyor. Genelde cv nizi ve yapacağınız işleri göz önünde bulundurarak bir fiyat oluşturuyorlar kafalarında.

Ben mesela her zaman kafamdaki en yüksek rakamı söylüyorum ya da şu aralıkta diyorum, şundan aşağı da çalışmam ama diyorum duruma göre. Siz de durumunuza göre uçuk olmayacak ama emeğinizin en kötü ihtimalle minimum karşılığını da sağlayacak bir rakam söylemekten çekinmeyin. Biraz da aslında sizi en ucuza nasıl kapatırlar diye bir düşünce ile size söyletiyorlar. O sorunun esas nedeni o.
  • deliberte  (07.10.10 13:39:29) 
selam.

burada sizin ne kadar tok satıcı olduğunuz ya da bunu karşı tarafı irrite etmeden nasıl oynayabileceğiniz önemli.

hiç bir yerde bir rakam telaffuz etmedim, ne kadar ısrar edilirse edilsin ("bakın bu yöneticiye gidecek, sizi kaçırmak istemiyorum" gibi şeyler dahil -uygun rakamı yazın o zaman di mi ama?-) bundan da taviz vermedim.

kalbur üstü insanlardan bir kaç yüz tanesi bunu uygulasa aynı yurtdışındaki ilanlar gibi maaş skalası daha baştan belirtilir hale gelir.

sonuç diyorsanız, her zaman o pozisyondaki en yüksek maaşı alan oldum (ha sorsan hakettiğimin gene altındadır bir kısmı). bu tavsiyeye uyan yakın arkadaşlarım da hiç sorun yaşamadı. uslüp çok önemli, unutmayın.

teoride satıcı olan sizsiniz. pratikteyse paraya ihtiyacı olan...
  • unbeknown the black  (07.10.10 14:11:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.