[]

internet bağımlılığı

uzun zamandır bunu yazmayı planlıyordum ama gerçekten bu sorunu çözmek istediğim için kafamda iyice herşeyi toparlamak istedim. öncelikle belirteyim kafamda binlerce şey var şu anda kafam çok karışık içimden özet geçmek geliyor ama kısaca yazarsam derdimi tam anlatamam gibi geliyor. bu sorum uzun olabilir zaman ayırıp okursanız şimdien teşekkür ediyorum. elimden geldiğince düzenli ve açık yazamaya çalışacağım.

önce durumu açıklayayım;

günün 7-8 saatini internet basşında geçiriyorum. liseli ergenim. geçen gün annem odamı toplarken bilgisayarı bozduğunda(ki bozulmamış zaten) burnundan getirdim kadının. birkaç hafta önce kuzenime(benimle yaşıt) yanlışlıkla elektriği söküp de bilgisayar tekrar açılınca internetin koptuğunu görünce ona da bağırdım filan. çok üzülüyorum şimdi düşününce. geçen sene babam okulu aksattığımdan dolayı bilgisayarı kaldırınca tam anlamıyla deliye döndüm. evden kaçtım günlerce arkadaşlarımda kaldım. düşünün eve bi geliyorsunuz ve masanız bomboş. hala aklıma geldikçe ağız dolusu küfür ediyorum içimden.(adam haklı filan demeyin olabilir bende o sinirden kurtulsam öyle düşünürüm belki ama konumuz bu değil).

1) Bu duruma ne neden olmuş olabilir;


I) çok mal bir hayatım var ve yapacak daha iyi birşeyim yok o yüzden internette zaman geçiriyorum sürekli

II)(bkz: #19991053) şu entryde bahsettiğim nedenden dolayı.

III) çok küçük yaşta(daha okuma yazma bilmiyorken) dayımın eski bilgisayarını vermesi ve bilgisayar bilimum aptal çizgi filmlerden daha iyi olduğu için yıllardır bilgisayara bağlanmak ve alışkanlık olması.

yada başka bir neden, bilmiyorum..


2) Bundan nasıl kurtulabilirim;

işte burda ekşi duyuru devreye giriyor. çok düşündüm ama bi çözüm bulamadım. şimdiye kadar aklıma gelenler;

I) bilgisayarı kaldırmak. bu çözüm olabilir bilgisayar o kadar önemli değil zaten internet oldukça telefon ve ipod touch ile idare ederim gibi duruyor. ancak yeni topladığım bir kasa daha da önemlisi harçlığımı biriktirip aldığım cıvır bir lcd monitörüm var. o kadar para biriltirip almışken kenarda durmasını yediremem gibi duruyor kendime. tekrar satabilirim 2.el zaten seneye üniversite ama son zamanlarda eşyalarımı satma olayını abarttığım için ailemin bunu onaylayascağını sanmam. belki biraz kasıp ikna ederim. akıl oyunları filan.

II) bilgisayarı kullanma saatlerini kısıtlamak. bu benim için bir çözüm değil. normalde iradesi sağlam bi insan olarak görürüm kendimi ama konu bilgisayar/internet olunca hiçbirşekilde kendimi kısıtlayabileceğimi sanmıyorum. ya hep ya hiç yani.

III) modemi kaldırmak/interneti iptal etmek. takdir edersiniz ki bu da çözüm değil insanım bende.

IV) başka bir hobi bulmak. hobi zaten var ama ne kadar hobi edinirsem edineyim akşam yatmadan önce bi sözlüğe bakayım diyerek oturduğum zaman yine sabah olucak farketmeden.


böyle. yazmaya başlamadan önce aklımda daha çok şey vardı ama unuttum çoğunu. genel olarak durum bu. okul başlayana kadar bu soruna bi çare bulmak istiyorum bu benim için çok büyük bir adım başkalasının zoruyla değilde kendim bir çözüm aradığım için. teşekkürler.

 
işletim sistemindeki kullanıcıya ailenizden biri şifre koysun ve günlük zaman limiti belirleyin, o kadar süre açık tutsun bilgisayarı. ağlasanız da, yalvarsanız da kılını kıpırdatmasın. anne olmaz, baba & erkek kardeş uygun.


  • turkish tekila  (08.09.10 13:50:02) 
1.internet'i kapattır
2.hobi bul(ücretsiz kurslara git, ekşipedal'a üye ol, futbol'a merak salıp maçlara git, doğayla ilgilen, foto makinesi alıp otu boku çek.

  • madagaskar  (08.09.10 13:52:32) 
@madagaskar 2>III&IV

@turkish tekila illaki işim düşücek ve birşekilde açıcam o bilgisayarı internetteki programlarla. hiç denedemedim ama denk geliyordum sürekli.
  • cagdassalur  (08.09.10 13:55:07) 
bu durumdan kurtulmak için gereken en önemli şeyi zaten halletmişsin. bunun, senin için bir problem olduğunun farkındasın. çözüm ise, kesinlikle herhangi bir kısıtlama, yasak olmamalı. aklında internete girme fikri hep varsa, yine gireceksindir. tabii internette ne yaptığını da bilemiyorum. malum interneti herhangi bir araştırma yapmak için kullanabildiğin gibi, daha boş faaliyetler içerisinde de bulunabilirsin. zamanını boşa harcadığını düşünüyorsun, o halde internetin yararlı nimetlerinden faydalanamıyorsun. bu noktada, öncelikle interneti farklı şekilde kullanmayı da deneyebilirsin. zaten bu sayede, kendini internet dışı farklı aktivitelerde de bulacaksındır diye düşünüyorum.

ha "yok, ben dayanamam" diyorsan da, interneti aklına getirmeyecek daha başka şeylerle uğraşmalısın. bu film izlemek olur, bir enstrüman öğrenmeye başlamak olur, yeni bir dil öğrenmek olur, kağıt kalemle yazı yazmak olur, bir fotoğraf makinesi edinip, dışarıda fotoğraf çekmek olur, anlayacağın herşey olabilir. önemli olan, düşünüp yeni birşeyler yapmaya karar vermektir. sana yarar sağlayacabilecek, seni geliştirebilecek şeyler yapmalısın.
  • soso  (08.09.10 14:00:35 ~ 14:11:36) 
kız bulman lazım hacı


  • hophophoba  (08.09.10 14:02:25) 
@soso haklısın bilgisayarı kaldırınca olmaz. en iyisi bu dürtüyü başka yerlere yönlendirmek. dil öğrenmeye çalışıyorum zaten internet bunun için müthiş bir kaynak vaktimi böyle geçirebilirim. çoğunlukla sözlükte zaman geçiriyorum. yazmam da pek okuyorum sadece.


  • cagdassalur  (08.09.10 14:12:37) 
herşeyi çok güzel açıklamışsınız ama sadece siz birşey yapmıyorsunuz. alışkanlıkları değiştirmek lazım demek ki. interneti kararında ve yararına kullan biraz da. birşeyi değiştirmekle olmaz yani kendi düşünceni değiştireceksin.


  • ermanen  (08.09.10 14:41:49) 
bence de kız lazım sana


  • slymene  (08.09.10 17:53:29) 
olm arkadaşın yok senin. git halı saha maçlarına takıl. köpek gibi yorulup eve gel. zıbar yat. bilgisayarın yüzüne bakmazsın. arkadaş bul. kız da olur.


  • 0dy  (08.09.10 19:36:24) 
@sivrisinek arkadaş konusunda verdiğim bkz daki gibi bi problem var. sorun biraz da orda başlıyor aslında.

ciddiye alıp cevap verenlere teşekür ederim özelden bi arkadaş bi nebze çözdük olayı. burdan tekrar teşekkür ediyorum kendisine.
  • cagdassalur  (08.09.10 20:23:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.