[]

komşum ikidir polis çağırıyor

eskiden rahatça müziğimi dinlerdim evde ama ben evden 1 ay ayrıldıktan sonra karşı apartmana bi aile taşınmış. iki seferdir eve polis çağırıyor. ne yapabilirim? müziğin sesi diğer insanları rahatsız edecek seviyede değil(apartmanda oturuyorum ve kendi binamda yaşayan onlarca insan var). şikayetçi olabilirmiyim ben bu kadından? desibel sınırı yok mu ölçüp de komşunun afedersiniz götüne sokarcasına göstersem legal sınırdayım diye.

cidden çok sinirliyim şu anda gelip dese rahatsız oluyorum kısabilirmisin filan diye belki anlayış gösterirdim ama polis çağırmak ne demek ya? tamam muhattap olmak istemeyebilirsin de apartman burası. neyse legal bir şekilde açabilirmiyim müziğin sesini? tekrar gelirse polis göstersem bende al aha diye.

edit: hatta şöyle birşeyler var; (bkz: #20065093) (git: 168962) (git: 168927)
edt: sesi de iyice açtım şimdi sinirden ama bi yandan da götüm götüm oluyorum ne yapmalı?

 
gençsiniz, bir aile tarafından şikayet ediliyorsunuz. ne yapsanız bir sıfır yenik başlıyorsunuz.

kulaklık en mantıklı çözüm olacaktır.
  • sttc  (27.08.10 03:22:59) 
@sttc liseli ergenim evde annem kardeşim filan var avantajı olur mu? kulaklık kesmiyor.


  • cagdassalur  (27.08.10 03:33:32) 
karşı apartmandan olduğuna emin misin ? belki polis ayak yapıyordur şikayet edeni korumak için.

Komşularım ayda 1-2 kere parti verse bile ses çıkarmam ama düzenli olarak uyku saatlerimde benim evime ulaşacak kadar yüksek sesle müzik dinlerse de yasal sınır değil beni sabrımın sınırı önemlidir. Demek istediğim şey adamların uyku saatlerinde onlara ses gidecek kadar yüksek sesle müzik dinliyorsanız suç biraz sizde. Komşunun yaptığı da eşeklik tabii, kapıya gelmeye yememiştir büyük ihtimal.

Polis de bir gelir iki gelir baktılar ses devamlı normal şikayet edene patlarlar.
  • kimlanbu  (27.08.10 03:34:05) 
yapacağınız gürültünün kimseyi rahatsız etmeyeceği bir yere taşının o halde. ses diğer daireye girince olay legallikten çıkıyor zaten. haksızsınız.


  • milesh  (27.08.10 03:36:47) 
müziği açmakta haklı olduğumu söylemiyorum zaten dediğim gibi gelip söyleseydi kısardım ama o da biyere kadar tabi. 3 tane apartmanda yıllardır herkes memnunken sadece onun şikayet etmesi biraz garip değilmi?

onun olduğundan eminim geçen pis pis bakarken yakaladım pencereden. bide 2 seferde de mutfağın ışığı yandığı zaman sahurda o saatten sonra geldi polisler.
  • cagdassalur  (27.08.10 03:41:28) 
Oklavasının menzili dışındaymışsınız, yoksa oklavayla vurarak tepki gösterirdi. Hiç uyarmadan,rahatsız olduğunu söylemeden polis çağırdıysa biraz öküzmüş komşunuz. Ben de gürültüden epey rahatsız olurum amane bilim insan bi kapıyı çalar derdini anlatır en azından.


  • johan sebastian  (27.08.10 03:44:30) 
niye karşı apartmanın bir ayını bile doldurmamış sakini apartman değiştirip sizi uyarmaya gelmek zorunda olsun? uyarma diyorum, ricası olmaz bu işin. niye diğer komşular gürültüden memnun olsun? ne diğer komşularınızın anlayışı, ne de binaların teknik yetersizliği size kimseyi rahatsız etme hakkı vermiyor.


  • milesh  (27.08.10 03:49:36) 
@milesh gürültüden değil müziğin seviyesinden memnunlar. ki gördükçe soruyorum gece çok ses geliyormu diye rahatsızlık vermemek adına. durum böyle olunca komşunun da müziğin sesini daha da kısmamı istemesi ricayla olur tabi. uyarıcak birşey yok ortada çünkü.


  • cagdassalur  (27.08.10 03:55:32 ~ 03:56:12) 
"2 seferde de mutfağın ışığı yandığı zaman sahurda o saatten sonra geldi polisler."

Sahur zamanı, yani o derece geç bir saatte yüksek sesle müzik dinliyorsunuz. Sizce de hak etmemiş misiniz? Ayrıca kimse kimseyi de öyle uyarmak zorunda değil. Gecenin bir saatinde başkalarına saygı göstermeyen birinin öyle bir nezaket beklemeye hakkı da yok bence.
  • serdar 24  (27.08.10 03:57:30) 
polis bir daha gelirse şikayet eden gelsin kendisi söylesin o zaman kapatırım de. şikayet eden kapına dayanınca da "sen kim oluyosun..." la başlayan bir cümleyle adamın üzerine yürü :)

ama yine de ses düzeyini her zaman için makul bir düzeyde tut. makuldan kastım, çalan şarkının kime ait olduğunu komşuların anlayamacak bir ses düzeyinde olmalı. ha bi de bas ları düşür, bas daha çok yayılır. rahatsız olan ama söyleyemeyen komşuların da olabilir. şehir yaşantısını öğrenmen gerekir.
  • titiz  (27.08.10 04:04:41) 
@serdar 24 tamam da anlatamadığım şu, ben ne kadar saygı gösteriyorsam onlar da bana göstermeli. defalarca dediğim gibi müziğin sesi insanları rahatsız edecek seviyede değil, ki bu sadece benim perspektifimden değil diğer komşuların görüşleriyle sabit. buna rağmen rica etse yine belki kısabilirdim dedim ona takıldınız.


  • cagdassalur  (27.08.10 04:04:53) 
@titiz

"polis bir daha gelirse şikayet eden gelsin kendisi söylesin o zaman kapatırım de."

karmarulez, bu önerinin sonucunu ben de çok merak ediyorum. lütfen bunu uygula ve sonrasında da olanları bizimle paylaş :)

Yanlış anlaşılmasın, aslında gerçekten merak ediyorum. Polisin gürültü yapan birisine hiçbir delil göstermeksizin kabahatler kanunundan ceza yazma yetkisi var. Çok yüksek bir şey değil gerçi 65 TL. Yani sen müziği ister kapat, ister kapatma bu cezayı kesebilir. Fakat genelde uyarmayı tercih ederler. Ama "Yok, ben kapatmıyorum" diyen bir kişiye karşı ne tür bir yetkileri var bilmiyorum gerçekten. Bu konuda yardımlarını bekliyoruz :)
  • serdar 24  (27.08.10 04:15:24) 
@karmarulez

Tabi sen müziğin sesi rahatsız edecek seviyede değil diyorsan sana inanmak durumundayız. Belki de takıntılı bir komşuyla karşı karşıyasın bilemiyorum.

Yalnız, şu rica meselesine gelince, bu müessese sandığınız kadar işe yarayan bir şey değil malesef. En azından o gün müziğin sesini kıssa da ertesi gün aynı şeyi tekrarlamayacağı anlamına gelmiyor. O yüzden önce kapıya gelip uyarmayan kişiyi de anlayabiliyorum.
  • serdar 24  (27.08.10 04:25:56) 
@serdar 24 polis ikinci sefer gelince birazcık ters çıktım ama o kadarına da cesaret edemem heralde. peki bunun ilerisi ne olur? hani 4 oldu 5 oldu içeri mi alırlar beni bi gece filan? 17 yaşındayım. sonra tekrar açabilirmiyim müziğin sesini? tekrar içeri alırlarmı?


  • cagdassalur  (27.08.10 04:26:54) 
@serdar 24 evet sende haklısın bide ne biçim insanlar var gidince karşına kimin çıkacağı belli değil. ama ne bileyim polis de fazla gibi yani. camda da gördü birkaç defa söyleyebilirdi. neyse şu legal sınır işini bi tanıdık avukata sorayım bakalım.


  • cagdassalur  (27.08.10 04:28:31) 
www.milliyet.com.tr bu uyarı mevzusu.
şikayet üzerine gelen polisler, şikayet edenin bilgilerini paylaşmamakla yükümlüdür. bu yasal bir zorunluluk.
olayın yaptırımında ilk yetki kat malikleri kurulundadır. apartman veya site sakinlerinden oluşan kurulda yani. onların ortak kararıyla ev sahibiyseniz evi devretmek, kiracıysanız evden çıkmak zorunda kalabilirsiniz. ha onlar bizden diyorsanız, şikayetçinin karar itiraz ve olayı hakim kararına götürme hakkı var.
üstüne yürüme, ters çıkma olayı ise, en az "kimin ne kadar gürültüden rahatsız olacağına ben karar veririm" düşünceniz kadar garip. o dairede bebek veya yaşlı olabileceğini düşünün.
  • milesh  (27.08.10 05:06:16) 
@milesh komşular kompile bizden çoğu babamın iş arkadaşı diğerleri de annemin filan tanıdıkları. yan komşumum geçen sene bebeği oldu. problem yoktu o zaman müziğin seviyesi sürekli aynı zaten saatler de belli. üstüne yürüme filan yok zaten ergen siniri yaptım bi an ama o kadar da değil. polis "müziğin sesini anlayacak zekada değilsin o zaman" gibi aptal laflar edince ona ters çıktım biraz.


  • cagdassalur  (27.08.10 05:16:52) 
Aralıksız olarak The Beatles dinlemekten bıkmışlardır belki.


  • sourlemonade  (27.08.10 05:27:47) 
@cosmicstring arada pink floyd frank sinatra filan da açıyorum ama onlar da kesmedi heralde. yeni şeyler denemek lazım.


  • cagdassalur  (27.08.10 05:30:34) 
yazın bütün camlar açık oluduğundan, (aynı apartmanda doğrudan camınızın baktığı bir yer yoktur zaten.) karsıdaki apartımanın acık bir camına doğrudan müzik gidebilir. havalar soguyup camlar kapanınca iş hallolur. bence sıcaklar geçene kadar kısık idare et kışın açarsın yine..
Legal kısma gelince.. adama ses gidiyorsa rahatsızsa şikayet edebilir. gelip söylemek zorunda degil tabi de gelip söylese iyi olurmuş yani.. Hem polisi boş yere oyalamış olmak gibi bişey oluyo bu ceza yazmadıklarını bildigi halde cagırmak.. Gelip söylese hayır demezsin bunuda biliyodur buyuk iht. Neyse adama ses gitmesin yeter klüplerde eglence yerlerinde bi sınıra kadar izin var da evlerde oyle bi aralık yok bildigim kadarıyla..

  • disturbed  (27.08.10 08:41:23) 
kulaklik en iyi cözümdür.

kimin neden rahatsiz olabilecegini kestirmek oldukca güctür. apartman vb toplu yasanilan yererde basklarini rahatsiz etmemek oldukca önemli.

bizzat yasadigim bir örnegi kisaca anlatarak ne kadar farkli seylerin ortaya cikabilecegini göstermek isterim:

asiri rahatsizlik nedeni ile aci ile evinde kalan bir kisi, ki günleri sayilidir. agrilari gece arttiginda ancak sabah karsi bir nebze olsun uyuyabilmekteydi. kaldigi apartmanda da yine bir müzik sorunu vardi. bu basli müzigin sesi o adami uyandirmakta ve zaten tamamen yerlerde sürünen morali iyice altüst olmaktaydi. adam o müzigi calana hic sert cikmadi. zaten herseyden gecmis. olaya ben müdehale edip, sorunu cözmüstüm.

her ev de güllük gülistanlik hayatlar olmayacagini bilmek ve bunun farkindaligi ile minimum rahatsizlik icinde yasamak oldukca elzem.

bir kisi sizi polise sikayet etmis olabilir. bizzat söylemek zorunda degil. türkiye de yolda biri yürürken, biri ne baktin diye adam öldürebiliyor. sikayet eden karsi taraf ile gayet dogal bicimde dolayli uyarida bulunmus.

daha düsünceli olmanizi öneririm.
  • aheste cek kurekleri millet uyanmasin  (27.08.10 08:45:32) 
@disturbed bende öyle diyorum ama polis gönderince eve ergen hırsı yaptım aha bak susturdum ikinci seferde demesin istiyorum. biliyorum çok saçma bi düşünce ama engel olamıyorum ne yapıyım. bide şöyle bi durum var bi kişiye karşı nasıl davranacağıma tamamen onun davranışlarına göre karar veriyorum istemsiz olarak. çok yüzsüz bi arkadaşım vardı mesela bigün çok ciddi bi kavga etmiştik ertesi gün o hiçbirşey olmamış gibi yanıma gelince ne kin kaldı ne sinir. karşı komşunun da muhattap olmamak istemesi(dul ve çocuğu var galiba 8-9 yaşlarında) fikrine alıştıramadım kendimi geçen gün çok pis bakıyordu camdan. ergen hırsı işte daha nasıl tarif edilebilirki... neyse artık akışına bırakayım yapacak birşey yok pek.

@aheste cek kurekleri millet uyanmasin haklısın ama yukarda dediğim gibi sinir yaptım onu aşamıyorum bi türlü. ramazan bitince sahura kalkmayacağı için problem olmaz sanırım. diğer komşuları düşündüm de hepsi ya babamın iş arkadaşı yada üni. öğrencisi. bu yüzden şimdiye kadar birşey dememiş olabilirler.
  • cagdassalur  (27.08.10 08:55:48) 
itiraf ediyorum o komşu benim. (belki senin komşun değilim ama ben de polis çağırdım) arkadaş sen eğer yüksek sesle müzik dinlemek istiyosan bas git (kişisel algılama bi zihnyete karşı çıkıyorum burda) kendi evine stüdyolardaki gibi ses izolasyonu yaptır. ha ben yaptırmam diyosan da beni rahatsız etmeden ne bok yiyosan ye evinde. ama sen evde dub dıs dub dıs diye müzik dinliyceksin diye sabah 6 da işe giden beni uykumdan edersen senin ağznı yüzünü ...

evet aynı durumdaydım üst komşu sesi açıyodu sonuna kadar öyle ki orspu çocuu msn den ileti alınca ben odamdan "dırınınt" sesini duyuyodum. bir pazar günü saat 10 da yine aynı yavşaklığı yapıp uyandırdı beni. gittim kapısına nerde yaşıyosunuz kısın şunun sesini diye çemkirdim. sonra kesti sesi. neyse sonra geceleri aynı boku yapmaya başladı saat 12 den sonra müzik sesi oyun sesi. en az 2-3 kez polise şikayet ettim kapısına polis getirttim şimdi rahatım.

duyuruyu açan arkadaş hiç kimse senin dinlediğin müziği kendi yaşam alanında duymak zorunda değil. insanlar rahatsız olmuyoruz dedi diye bokunu çıkarmanın alemi yok. efendi gibi dinle müziğini, konuyu komşuyu rahatsız etme. ha seni şikayet eden adam da önce gelip bi uyarsa iyi olurdu ama burda asıl suçlu seni şikayet eden değil sensin. kimsenin özel alanına sesle de olsa tecavüz edemezsin. benim komşum olsan aynı şeyi yapardım ki yaptım da.
  • rentts  (27.08.10 09:41:53) 
bizim altta bir komşu vardı.taşınalı 3 ay olmuştu..zilli bir tane kızları vardı.sabah-akşam son sesle r&b müzik dinlerdi. yüksek sesi geçti r&b müzikten nefret ettiğim için. 3 kez uyardım.sonra 2 kez polis çağırdım (halbusi sinirime yenik düşsem kapılarını kırıp kızı tokat manyağı yapabilirdim) .en sonunda skerim lan diyip ergenlik günlerime geri döndüm.son sesle cannibal, morbid, hypocrisy dinlemeye başladım. tesadüf ki adamlar 1 hafta geçmeden taşındılar. ergenlik zamanlarında bende son sesle müzik dinleyip milleti rahatsız eden biriydim. şimdi ise yaptığımın ne kadar öküzce olduğunun farkındayım:)


  • cruex  (27.08.10 11:02:49 ~ 11:04:55) 
ilk olarak polisten korkmana gerek yok, polisin burada yazıldığı gibi ses konusunda bir yaptırım gücü yok ancak olay muadili olmayan ama bağlantılı bir konudan ceza kesebilirler sana ki ona da itiraz edersin %90 düşer.
ikinci olarak sınırları zorlamamak koşulları altında saat 12'ye kadar ses yapabilirsin,(gürültü değil)amma komşularınız vb. şikayetçiyse bir insan olarak bu saatin herkes için uyuşmayacağını düşünüp sesi kısmalısınız :)

sahurda ses yapıyorsanız "ama şikayet eden yok soruyorum herkese!!11!" gibi bi şey deme hakkınız yok. sizi alo gürültüye şikayet etmeleri lazım aslen.

önyargılı olacağım biraz ama bence sen sesi abartıyorsundur gibime geliyor, gün içinde ses sisteminden dinle gece kulaklık tak, ergenlik gazlarına hakim ol. kulaklık gerçekten öyle insanı öldüren bi şey değil. özgürce kulaklık takmak istiyorsan bi kablosuz kulaklık al evin her yerinde mis gibi dinlersin.
  • madyb  (27.08.10 11:25:52) 
arkadaşım kusura bakma da haksızsın...
bir kere kendi apartmanındaki insanlara o kadar çok ses gitmezken, karşı apartmanın sana bakan cephesine çok fazla ses gidebilir; o yüzden bizim apartmanda kimse rahatsız olmuyor demek anlamsızdır, bu bir.
ikincisi müziğin sesi sana göre rahatsız edici olmayabilir ama insanlar rahatsız olmuş ki şikayet etmişler, bu iki.
ayrıca sahura kadar yüksek sesle müzik dinlemek nedir arkadaşım, tak kulaklığını dinle bu kadar müzik aşığıysan, kimseyi sabahın körüne kadar rahatsız etmeye hakkın yok, bu da üç.
dul ve çocuğu var sanırım demişsin, kadın tanımadığı bir muhitte kim seyle muhatap olmak zorunda değil.onun yerinde olsam ben de direkt polisi arardım bu da dört.
ve gerçekten çok fazla ergen tribine girmişsin, sakin ol biraz, dünya senin etrafında dönmüyor.
  • kalimotxo  (27.08.10 12:54:21) 
studio yapma al bir kulaklık sen daha iyi ses duy millet rahat etsin. şuna bak aq saat 4 sahurda müzik dinlicekmiş. affetme ama benle aynı apartman da olsaydın kapına dayanırdım sahur vakti.

ne igrenç şeyler şu ergenler.
  • wessago  (27.08.10 15:41:52 ~ 15:42:30) 
ergen dediysek iyice abarttınız sizde basit bi soru sordum haksız olabileceğimin farkındayım o yüzden yasal bi sınır varsa ona göre dinliyim diye sordum sezen aksu tartışmasına döndürdünüz duyuruyu bravo.

@kalimotxo afferim sana.
  • cagdassalur  (27.08.10 17:44:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.