[]

Fazıl Say hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ben, biraz utanarak da olsa, uzun zamandır Fazıl Say ismini bilmeme rağmen oturup da bir kez olsun sanatını dinlememiştim. Son günlerdeki çıkışlarından sonra konserlerini vs. izledim. Muazzam bir yetenek olduğu şüphesiz. Özellikle yurtdışından aldığı övgülerle de göğsüm kabarmadı değil.

Ama, bu yeteneğinden ve özellikle sanatsever Türkiye halkından aldığı destekle, hadi biraz daha açık konuşayım, Kemalist çevrenin de etkisiyle biraz talihsiz açıklamalar yaptı gibime geliyor. Haddini aştı diye düşünüyorum.

Youtube'da izlediğim videoların altındaki yorumları da okudum. Yerli yabancı müthiş övgüler almış; ne güzel. Ama beni çok şaşırtan garip yorumlar da gördüm: "Ata'nın gururusun sen bizlere. Gericilerle yaptığın mücadelede destekler" vs...

Maksadım salakça gereksiz siyasi tartışma içinde olmak değil. Sadece, sanat ve siyaset arasındaki ince çizgi üzerine düşüncelerinizi merak ediyorum.

NOT: Ne AKP'liyim, ne CHP'liyim. Siyaset'le de hiç işim olmaz.

 
şahsen, Fazıl Say ın sanatıyla ilgileniyorum, yorumlarıyla değil.


  • sttc  (20.08.10 23:30:14) 
fazıl say kim ki ne iş yapar ???


  • eda_06  (20.08.10 23:38:08) 
zekasını sadece müziğine endekslemesini temenni ediyorum. müziğine saygı duyuyorum, kendisine fazla değil.


  • cro magnon  (20.08.10 23:43:05) 
bence sanatdan sıkıldı ünlü olmak için oraya buraya saldırıyor.


  • wessago  (20.08.10 23:45:33) 
Fazıl say'ı siyasi görüşleriyle ya da açıklamalarıyla tanımadım. bu görüşleriyle de fazıl say olmadı zaten. bende sanatıyla ilgileniyorum. siyasi görüşlerimin de fazıl say'ın siyasi görüşleriyle alakası yoktur. ha bi de fazıl say uzaktan itici görünür, aslında öyle bir adam değildir.


  • stroyaa  (20.08.10 23:46:04 ~ 23:46:37) 
@wessago ünlü olmak mı? =)


  • stroyaa  (20.08.10 23:46:55) 
@stroyaa evet ünlü olmak. bir hamburger yiyek beraber bu arada


  • wessago  (20.08.10 23:50:10 ~ 23:52:18) 
sanatçı olarak görmüyorum, içi bomboş görünüyor buradan bakınca.


  • :/  (21.08.10 00:24:39) 
@:/

nerden bakmistiniz pardon?
  • la traviata  (21.08.10 00:58:35) 
barış mançoyu gördüğümüz gibi cem karacayı zülfü livanelini hatta musa eroğlu farklı düşüncede de olsa bunlar sanatçı arkadaşlar bunların bir özel hayatları var insanlar bize örnek olmaları gerekmiyor(yıllarca tartışıldı sanatçı duruşu ) durmasın sanatçı yazsın çizsin bi şeyler yapsın biz haz duyalım ideolojilerini ister paylaşın ister paylaşmayın ahmet kaya sevmeyeniniz yoktur şarkılarını ! kişiliğinden bananeeeeee illede çok kişilik arıyorsanız milletvekillerine bakın onlar bize örnek olması gereken insanlar isteyen demirkızık mı demirkazık mı ne araştırsın geçmişini !!!


  • bananeasktan  (21.08.10 01:17:23) 
son arabesk yavşaklık meselesinde adam haklı.


  • haggi bulut  (21.08.10 01:59:37) 
Öncelikle şunu söyleyeyim, uzun süre Fazıl Say'ın yaptığı tüm çalışmaları takip ettim, kendisini 7-8 kez biletli olarak dinlemişliğim var. Kendisi bu ülkenin yetiştirdiği en değerli müzisyenlerden biridir.

Ama sanatçının topluma örnek olması hatta ahlaklı olması gerekmediğini düşünen ben bile artık Fazıl Say'ın biraz cozuttuğu düşünüyorum. Artık yaptığı işleri takip etmiyorum, edemiyorum çünkü söyledikleri sanatının önüne geçti. Fazıl Say denince aklıma artık Patricia Kopatchinskaja ile Antalya piyano festivalinde verdiği o muhteşem konser gelmiyor, yavşaklık, ülkeyi terketmek gibi şeyler geliyor. O nedenle şimdilerde rahmetli Vladimir Horowitz ile gayet mutluyum.

Arabesk konusunda bir iki şey söylemek gerekirse, arabesk, hatta türk halk müziği, hatta türk sanat müziği sevmem ve dinlemem. En fazla eğer biyerlerde Orhan Gencebay ya da Kibariye duyarsam durup dinlerim ve bu iki ismi severim sayarım. Ama yine de insanlar sevip dinliyolarsa, hayatlarındaki bazı anları bu müziklerle özdeşleştiriyolarsa ne mutlu onlara.Ha bir de bana bu sevmediğim müzikleri (halk müziği) dinleten bir Erkan Oğur faktörü var ki keşke Fazıl Say gidip biraz çırağı (müzikal anlamda diil tabi) olsa da yanında biraz pişse. O zaman en azından söyleyeceklerini daha akılcı bir dille anlatır.

Sadece Fazıl Say'la ilgili değil bu söyleyeceğim. Ama artık "ülkeyi terkedicem" "beğenmeyen gitsin" "türkiye x'lere aittir" "şunlar moskovaya gitsin" "bunlar irana gitsin" diyenlerden cidden sıkıldım hepsinin cehenneme kadar yolu var. Bi tane güzel ülkemiz var, herkes oraya buraya sataşacağına işine gücüne odaklansa; onun bunun başörtüsüne, etek boyuna, şivesine, ten rengine, hayallerine karışmasa bak bakalım türk, kürt, başörtülü, başörtüsüz, dindar, ateist hep birlikte nasıl yaşacağız, her şeyimizi nasıl paylaşacağız.
  • johan sebastian  (21.08.10 02:06:02 ~ 02:07:03) 
hasan cihat örter'in farklı versiyonu.


  • tulkas  (21.08.10 19:01:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.