[]

İş başvurusunun olumsuz sonuçlanması

2 haftadır geri dönmesini beklediğim bir firma vardı, en sonunda sizinle sürece devam edemeyeceğiz, iş arayışınızda bol şans diliyoruz temalı matbu bir e-posta ile geri dönüş yapmışlar. Acaba nerede yanlış yaptım diye düşünürken buldum kendimi. Brüt ücret beklentisinde piyasa ortalaması bir ücret yazmıştım, o pozisyonun ortalamasına kariyer sitelerinin birisinden bakarak. Acaba daha düşük ücret isteyen birisini mi aldılar ya da alacakları kişi belliydi de formalite icabı bir görüşme mi oldu? Kafamda deli sorular. O pozisyonda kısa süreli de olsa bir deneyimimin bulunduğundan iş görüşmesinde bahsetmiştim. Onlar da bunu vurgulamıştı. Yetersiz mi buldular. Nerede yanlış yaptığımı söyleseler de bir dahaki seferde ona göre hareket etsem diyeceğim de ilanları halen kariyer sitesinde duruyor. Ama linkedin'deki ilanı göremedim. Dünyanın sonu değil tamam ama insan bir tuhaf oluyor. Temel seviyede Excel biliyorum dememe mi kıl oldular, ne bileyim istediğim ücret mi anormal geldi ya da şirkette tanıdığı olan birisi mi alındı bilmiyorum. İnsan kendisini yetersizmiş gibi hissediyor.




 
Daha iyisini bulursun. Dert etme. Hayırlısı değilmiş. Bence ara sor geri bildirim rica ederim de geri bildirim veriyorlar bu tip durumlarda, tabi karşındaki ik ya da şirketin ne kadar profesyonel olduğuna bağlı. oradan anlarsın zaten neyin eksik neyin yanlış ya da neden olmadığını.
bence geri bildirim almayı dene, alamazsan ya da seni tatmin etmezse de takılma yoluna devam et.

  • erty_ksk  (09.05.24 13:55:21) 
@erty_ksk işin ilginç yanı beni görüşmeye çağıran ik elemanı kız ile aynı okuldan ve aynı bölümden mezun olduğumuzu fark ettim, eve gidince siması tanıdık geldiği için linkedin'den bir bakayım dedim ve benden 1-2 sene önce mezun olduğunu gördüm. O da görüşmede iyi polisi oynuyordu, müdürü de kötü polis. Elimden geldiğinde kadının sorularına cevap vermeye çalıştım ama muhtemelen tatmin olmamış. Uzun süredir işsiz olunca insan hayal kırıklığına uğramıyor değil. Yazdığım brüt maaşın neti 23-24 civarına geliyordu. Asgari ücret zaten 17.002 TL. Yüksekten mi uçtum diye düşünüyorum. 1-2 küsur da bireysel emeklilik ve tamamlayıcı sigortaya gitse elime kalacak miktar 21-22 civarı olacaktı o yüzden öyle bir rakam yazmıştım. Sağlık olsun, aramak da istemiyorum açıkçası. Yanlış anlaşılır ne bileyim.


  • Behemote  (09.05.24 14:03:54 ~ 14:04:41) 
Sizinle alakalı ya da sizden bağımsız bir sürü şey olabilir. Kafa takılacak bir şey değil zira kendi kendinize düşünerek çözebilecğiniz bir şey değil. Bir şekilde iletişim kurup sorsanız da yine matbu, politik "Bu role daha uygun bir adayla devam etme kararı aldık" gibi bir cevap alacaksınız.


  • salihdt  (09.05.24 14:27:36) 
@salihdt Evet, dediğiniz gibi pek çok etken var, benden kaynaklı ya da bağımsız. Ama uzun süredir iş arayışı içinde olunca ister istemez hayal kırıklığına uğruyorsunuz. Bu kapı da suratıma kapandı diye. Birkaç ay önce de başka bir firmada işe başlayacaktım ama görüşmede farklı, işe başlayınca farklı konuşulunca kısa sürmüştü. O firmanın İK'sına istifa ederken anlatmamıştım. Kişisel nedenler diye geçiştirdim. Aslında indeed'e yazasım var ama bulurlar vb diye yazmadım. Sırada ne var bilmiyorum. Kafamı toplayım başka ilanlara başvurayım diyorum ama odaklanamıyorum da.


  • Behemote  (09.05.24 14:51:31 ~ 14:51:55) 
Hizmet sektöründe kendi işimi yapıyorum ve personl alımlarını, görüşmeleri ben yapıyorum. Bazen konuştuğum kişinin her şeyi tam ihtiyacımız olanı karşılayacak şekilde oluyor ama o görüşme sırasında kurduğu bir cümlesi, bir hareketi, bir tepkisi bile işe almaktan vazgeçmeme sebep oluyor. Çünkü yıllardır bu işi yapıyorum ve belki yüzlerce kişiyle iş görüşmesi yapmışımdır, ya da sonrasında eğitimini vermişimdir. O yüzden o görüşme sırasında gözüme batıp da görmezden geldiğim şeyler, genelde sonrasıda tekrar karşıma daha büyük sorun olarak çıkar. Sizde de benzeri durum olmuş olabilir. Kimse kimseyi illa işe almak zorunda değil. İş görüşmesi dediğin kendini pazarlama görüşmesi sonuçta.


  • pianeta  (09.05.24 15:44:54) 
Türkiye'de iş bakma. Senin iş yapabilme yetkinliğini sorgulayan kişinin muhtemelen ne kendi işi ne de sorguladığı yetkinlikler konusunda tecrübesi var. Cehennem diğer insanlardır tespitinin vücut bulmuş hali. Yurtdışındaki pozisyonları değerlendir.


  • ThomasJefferson  (09.05.24 15:55:06) 
@pianeta evet, haklısınız. ama şunu diyebilirim ki görüşmede söylediğim şeyleri düşünerek seçtim, kendimi en iyi şekilde ifade etmeye çalıştım. tahminim ücret konusunda patlamış olabilirim, onların istediği fiyatın biraz yukarısında kalmış olabilirim ya da iç kaynaktan birisini buldular.

@ThomasJefferson hepimizin gönlünden geçen o yönde ama oralarda da uzun süreli kalıcı oturma izni alana kadar bir şeylere ya sabır çeken insanlarda biliyorum, ülkeyi terk etme ihtimali işverence Demokles'in kılıcı misali çalışanın başında sallanıveriyor. Açıkçası beni tutuk bulmuş da olabilirler de, biraz mizacım içe dönüktür. Sonuçta sürekli şirket içi birimler ve tedarikçilerle iletişim kurulan bir pozisyondu. Ama işe istekli olduğumu ve bir yerden başlamak arzusunda olduğumu karşı tarafa elimden geldiği ölçüde ifade etmeye çalışmıştım. Boşunaymış.
  • Behemote  (09.05.24 16:37:25) 
ücret beklentisini firmanın düşündüğü ücretten çok farklı söylemek bir elenme sebebi olabilir (kolay doldurabilecek bir pozisyon değilse gerçi o bile sorun olmaz oturalım konuşalım derler aday uygun görünüyorsa) ama siz 23-24 net söyledim diyorsunuz. asgari ücretin 17 olduğu bir yerde 23-24 çok fazla bir beklenti olamaz bence. sorun daha iyi bir aday çıkması ya da sizin mülakatınızın düşündüğünüz kadar iyi geçmemesi olabilir gibi. problemin maaş beklentisi olması ancak şu durumda olur başvurduğunuz pozisyonun asgari ücret verdiği çok bellidir siz ona rağmen üst bir beklenti söylediyseniz o belki sıkıntı çıkarabilir ama öyle olduğunu sanmıyorum yoksa maaş beklentisi sormazlar veya siz 23-24 demezsiniz zaten.


  • semaforo de medianoche  (09.05.24 19:37:50 ~ 19:48:41) 
@semaforo de medianoche dediğiniz gibi ya daha iyi birisini buldular ya da beklediğim gibi geçmedi, aslında sordukları sorulara mantıklı cevaplar verdiğimi düşünüyordum, o görüşmeyi gözden geçirdiğimde, ama onlar için öyle olmamış da olabilir. Genel olarak en düşük maaş 22.000 TL civarındaydı o pozisyon için ama bilemedim. Ben de 23-24 civarı olmasını arzuluyordum. Enflasyon ve asgariye yılın ikinci yarısında zayıf da olsa zam yapılma ihtimalini göz önünde bulundurarak. Artık önümüzdeki diğer mülakatlara bakacağız. Bilmiyorum daha çağıran olur mu. Aynı ilanlar dönüp dolaşıyor gibi hissediyorum.


  • Behemote  (09.05.24 21:18:52) 
Ben çok iş görüşmesine katıldım. Yüzlerce şey olabilir. Maaş elenme kriteri değil genel olarak. En fazla bizim aralığımız bu der.


  • dissendium  (09.05.24 21:19:08) 
@dissendium sizinle de konuşmuştuk, belki hatırlarsınız. eğer olumlu sonuçlansaydı denemeyi düşünüyordum, en azından bir süre maddi açıdan bana nefes aldırırdı ama bilemedim. belki de böylesi daha iyi oldu diye bardağa dolu tarafından bakmaya çalışıyorum ama günün sonunda yine işsizim. bilemiyorum.


  • Behemote  (09.05.24 21:30:22) 
Behemote, bu çok zor bir süreç. Canını sıkma. Geçti gitti. Önüne bak.


  • dissendium  (09.05.24 21:36:10) 
Bu tür şeylere takılıp kalmayın CV'de, görüşmede formalite. Size ihtiyaçları olsaydı ücret konusu müzakere edilebilirdi. Kendinizi geliştirip iş dünyasında aranılan olmaya çalışın.


  • doharkoman  (10.05.24 01:49:25 ~ 01:50:46) 
kariyeriniz boyunca o e-postlardan daha çok alacaksınız. (sektörün duayanelerinden tanınmış bir isim değilseniz)

o yüzden bu da size bir şeyler katsın üzülmeyin.
reddetme nedenleri maaş değildir öyle olsa size teklif yaparlardı.
  • nuisance2  (10.05.24 09:58:18) 
@doharkoman kendini geliştirme konusunda haklısınız, bu pozisyona eminim benim gibi iibf mezunlarından tutunda endüstri mühendislerine hatta diğer mühendisliklerden ya da fen-edebiyat mezunları bile başvurmuş olabilir. iş sayısı az, aday fazla olunca rekabet de yoğun oluyor, olmadı başka bir alanda kariyerime devam edeceğim ki planlarım da o yöndeydi açıkçası uzun dönem için. mali açıdan biraz nefes aldırabilecek bir fırsattı benim için. temmuz'da kpss'ye gireceğim b grubundan ama orada da aynı hikaye var, herkesle aynı potadayız. başka planlara bakacağım olmadı.


@nuisance2 evet, dediğiniz gibi maaş kaynaklı olmadığı aşikar. Zaten şu iş arayışı sürecinde o e-postalardan pek çok kez aldığım için alıştım diyebilirim de yine aynı sonuçlanınca insan hatayı kendisinde arıyor.
  • Behemote  (10.05.24 11:08:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.