[]

Bu bebek kedi davranışını yorumlayalım

Mahallemde birkaç haftadır gördüğüm 3-4 aylık bir bebek kedi var. Annesi veya kardeşleri yok, tek başına hep. İnsanlardan aşırı korkuyor. Diğer kedilere mama götürdüğümde o da koşup geliyor ama daha büyük kedilerden de korktuğu için mamaya yanaşamıyor, uzaktan izliyor. Ben de onun önüne götürüp döküyorum, önce biraz kaçsa da sonrasında gelip yiyor.

Son günlerde ise hep şunu yaşıyoruz: onun önüne mama döküyorum, kaçmıyor ve yemeye başlıyor. Ben tam gidecekken elime pati atıyor. Pati attıktan sonra uzağa kaçıp geri geliyor mama yemeye bir de. :D İlk seferki derindi, çok kanadı. Neyse dedim. Ertesi gün yine aynısı oldu. Korkuyor desem patilemeden önce mamayı yiyor zaten, bir de tam ben geri çekildiğimde yapıyor hep bunu.

Bugün beşinci kez aynı şeyi yaşadık. Diğer kediler de arada pati atıyor ama onlarınki çizmiyor bile, uyarı patisi gibi daha çok. Bu çocuk gerçekten paramparça etti elimi, bugün yarım saat kan dursun diye bekledim. Elimi gören doktor arkadaşım kan durmazsa acile git de dikiş atsınlar bile dedi.

Önüne koyduğum mamayı da yiyen bu bebek kedi niye böyle yapıyor? Ben neyi yanlış yapıyorum? Önüne döküp gidiyorum, sevmeye de çalışmıyorum ki rahatsız olsun veya korksun. Fikir ve yorumlarınızı beklemekteyim.

 
ilk aklıma gelen ona zarar verebileceğini düşündüğü oldu.

insan gibi değil, kedi gibi düşünmeye çalış yani ilkel bi varlık olarak :) daha çok küçük olduğu için insanları kategorize edememiş ve hangi davranışın nereye gideceğini bilmiyor muhtemelen.

yemek yerken, tuvalet yaparken ve uyurken korumasız olurlar onun için en ufak bi harekete aşırı twpki verebilirler, özellikle yeni tanımaya başladığı eylemlerde. şöyle düşün o tam dalmış yiyiyorken sen birden hareketlenip kalkınca ona karşı bi hamlede bulunduğunu sanıyor ve ona pati atarak tepki veriyor olabilir diye düşündüm. sonra kaçıyor bakıyor senden bi hamle yok ona zarar verebilecek geliyor yemeye devam ediyor :D

yaşı ilerledikçe alışır bu duruma aynı tepkiyi vermez :)
  • e mice  (11.04.24 20:37:22) 
Karnı doyduktan sonra, (kedi aklınca) oyun oynamaya çalışıyor olabilir. İlk aylarda annesi öğretir, ama anne olmayınca beceremiyordur ... diye düşündüm.

Pençe atınca karşılık vermezseniz, 3-5 defadan sonra yapmaz (umarım).
  • alfired  (11.04.24 21:40:30) 
e mice +1 diyorum.

Bizim iş yerinde beslediğimiz, kucağımızdan inmeyen, kendini herkese sevdiren kedi bile mama sırasında dokunmaya çalıştığında aslan kesilip bir anda takıyor pençeyi ya da tıslıyor. Çünkü mama yerken savunmasız ve tetikte oluyorlar sürekli. Hele de sokak kedisi ve sizinki gibi savunmasız, kendini savunmayı öğrenememiş bir kedi iyice korkup ani hareketlerde tepki veriyor olabilir.
  • pianeta  (11.04.24 23:44:13) 
@e mice +1

Çalıştığım yerdeki yavrular da böyleydi, onların anneleri de yanındaydı ama anneleri aşırı korumacı olduğu için yavrulara hiçbir zaman dokunamadık ve haliyle çok yabancı ve ürkek kaldılar insanlara karşı. Bir keresinde gözü rahatsızlanan yavrunun birine damla damlatmaya çalışırken çıkardıkları dramanın haddi hesabı yoktu :D Büyüyüp irileştikçe yaklaşmaya başladılar. Şimdilerde korkmayı geçtim, özel ilgi bekliyorlar.
  • akhenaten  (12.04.24 13:54:50 ~ 13:57:22) 
kendisini koruyor iste. kediyi mama yerken sevebilmek kedinin sana baya bir güvendigini gösterir. o asamaya geldiginizde iliskiniz upgrade olmus demektir.


  • konusma ben konusuyorum daha bitirmedim  (12.04.24 14:09:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.