[]

Şarkı sözlerine özen ve önem sadece Türklerde mi var

Yabancı şarkı sözlerine bakıyorum, adam normal sıradan bir gününü anlatıyor, armoni desen tartışılır. Ama yerli şarkılarda şarkı sözleri daha "anlamlı" geliyor. Ben mi yabancı şarkılarda geçen "derin" duyguları anlayamadığım için bana öyle geliyor ?

Ayrıca dinleyicilerin şarkı sözlerinden alıntılamalar yapması, bi de üstüne hikayesi şöyleymiş filan diye daha da derinleştirmesi sadece bizde mi ?


 
Tam tersi bence Türkçede gerçekten edebi yazılmış şarkı sözü neredeyse yok, İngilizcede hemen her şarkıda mecazlar, dolaylı anlatımlar, bir şey anlatıp arkada başka anlam ifade etmeler var. Gayet ana akım gruplarda bile çok değişik söz sanatları kullanıyorlar, İngilizcesi gayet iyi olan biri olarak burda ne demişler diye araştırmam gerekiyor. Türkçede belli başlı kişiler hariç dümdüz aşk, ayrılık vs anlatıp geçiyorlar. Bu kadar katılmadığım bir tespit hiç görmemiştim


  • nundu  (09.04.24 22:54:40) 
Güncel şarkı sözleri yerli yabancı öyle

90lar yabancı singer songwriter tarzı şarkı sözleri güzeldir, bir hikaye anlatır, bir karakter anlatır, çok güzel imgeler kullanılır, bir atmosfer yaratır, edebi değeri olan çok fazla şarkı sözü var

Bir örnek bırakayım
youtu.be
  • grimavi  (09.04.24 23:07:57 ~ 23:11:47) 
Sadece bizde değil. Türkçe şarkılar fantastik sarkilar değil. Sen Türkçeyi ana dilin konuştuğun için böyle geliyor. Ben de şu an ingilizce ve Fransızca anlasam da asla Türkçe şarkı etkisini veremiyor ve vermeyecek. Tam tersi olarak da eşime de asla bir Fransızca etkisini veremiyor.

O yüzden ben de en ufak sekilde katılmıyorum.
  • logisticsmanager  (09.04.24 23:12:51) 
Muhtemelen ana dilimiz olduğu için bize öyle geliyor. İngilizceyi pek de iyi bilmediğim zamanlarda internetteki kötü çevirileri okurdum ve haliyle derinliği yakalayamazdım. Şimdi kendim doğrudan okuyunca daha anlamlı geliyor.

Pop şarkılarında değişen bir şey olduğunu düşünmüyorum, iki tarafta da anlamsızı bol. Anlamı güzel olanlar da var tabi.

Hikaye mevzusu ise ne kadar uyduruluyor bilmiyorum. Fakat genius lyrics müthiş bir site. Şarkıcının şarkı ile ilgili anlattığı şeyler varsa onları sözlerle birlikte yayımlıyorlar, başka şarkılara gönderme varsa onları belirtiyorlar, mecazları vs. açıklıyorlar.

Sevilir sevilmez bilmem ama Taylor Swift gerçekten iyi bir hikaye anlatıcısı. Folklore ve evermore albümleri ile bunda zirveye ulaştı bence. Sadece Champagne Problems bile üç dört dakikalık bir şarkıda gönderme, mecaz ve benzetmelerle güzel bir ayrılık ve problemli kız hikayesi anlatıyor. Hozier'in sözleri de hikaye anlatması bakımından kayda değerdir. Take Me To Church ve Cherry Wine gibi.

Konsept albüm olayının patladığı yer zaten Batı. Sadece müzikal olarak değil anlam derinliği olarak da tek bir anlatıda düğümlenen farklı şeyleri birbirine müthiş bağlıyor adamlar. Sadece Pink Floyd'un albümleri bile yeter. Al sözlerini oku müziksiz o bile etkiliyor.
  • black holes in the sky  (09.04.24 23:14:46) 
playlistimden bir kesit: Asagidakilerin cogu Inanilmaz anlamli kimisi ise sozleri cok basit olmasina ragmen inanilmaz bir duygu aksettirebiliyor dinleyiciye The Doors - People Are Strange mesela ya da Sia - Cheap Thrills sozleri cheap gibi gelse de inanilmaz anlamli degil mi aslinda. Rachid Taha - Ya Rayah gocmenligi inanilmaz anlatmis adam, keza klibi de. striptizci single motheri anlatan Clean Bandit - Rockabye mesela dil bilmeyen biri ucuz, cerezlik pop sarkisi der gecer ama asli oyle mi?
Livin On A Prayer - Bon Jovi
Passenger - Let Her Go
Rod Stewart - Sailing
Masked Wolf - Astronaut In The Ocean
The Cranberries - Animal Instinct
Adele somone like you
Stromae - papaoutai'si mesela, klibinden tut her lirigine kadar asmis, Stromae gerci tek tek incelnirse her sarkisi saheser.

Sozlerin derin olmadigi bu tarz sarkilar da var dinlenebilitesi yuksek:
youtu.be
www.youtube.com
www.youtube.com

Keza Turkce sarkilarda da ayni durum soz konusu. Genellemek yanlis.
  • speedy  (09.04.24 23:25:27 ~ 23:55:53) 
Katılmıyorum, Türkçe şarkılarda aşk meşk işleri harici bir şey bukmak çok mümkün değil, şöyle uzun bir cümle yedirilmiş şarkı bile duymadım ben yerlilerde:

"Repugnant is a creature who would squander the ability to lift an eye to heaven conscious of its fleeting time here"

Tool'un Right in Two parçasından bir pasaj, meleklerin gözünden insanlığı ankatan bir şarkı, "vurur yüze ifadesi" nere bu nere.
  • diabolus79  (10.04.24 10:04:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.