[]

Seçiim sonrası dövizde ciddi artış olur mu?

..




 
Olmaz olur mu yani soru mu bu şimdi (5 yaşındaki çocuk da bu cevabı verecektir ) gerekçe soruyorsan onu da bi zahmet anlatmayalım


  • olaylar olaylar  (21.03.24 22:39:38) 
görünen olmayacak.


  • gurur  (21.03.24 23:21:27) 
Hayır böyle bir beklenti yok döviz yatay seviyede hafif artmaya devam edecek anı iniş çıkışlar beklenmiyor


  • doharkoman  (21.03.24 23:29:53) 
Daha çok ürünlere gelecek zam konusu.


  • diyecevaplandı  (22.03.24 00:15:57) 
Döviz bu hizada dursun diye ülkece fakirleşiyoruz. Gerçek değeri ile mevcut değer arasındaki fark kadar her şey pahalı oluyor. Gerçek değeri artacak devletin zorlama değeri aynı kalacak, farkı etimizden kemiğimizden sıyırmaya devam edecekler.


  • mesuta  (22.03.24 00:25:16) 
Bi zıplama olmayacak. Yıl sonu beklentisi 40 tl +-1-2 tl olur.


  • naksidil  (22.03.24 00:32:45) 
Dün olmayacağını gösterdi tcmb. Tokat attı twitter profesörlerine.


  • Mcfly  (22.03.24 09:21:39) 
5 yaşındaki oğluma sordum, o bile olmayacak dedi. gerekçesini söylemedi ama.


  • mustafakesekci  (22.03.24 09:50:28) 
Az önce yoldaki 5 yaşındaki çocuğa sordum, “abi geçmiş seçimde faiz %8’di bu seçim %50 faizle seçime gidiliyor, olmayacak hatta sıkı politika devam ederse yıl sonu dolar beklentisi 40’ın bile altında olabilir dedi”

:)
  • avatar is back  (22.03.24 12:40:43) 
Son seçimden sonraki yükselişin ardından USD-TRY grafiğine bakarsan düz bir çizgi halinde hafif hafif yükseldiğini görürsün.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu hoş bir isim koymuş bu çizgiye. 'Hafize Rampası' diyor.

Seçimden sonra bu rampa biraz daha eğimini arttıracaktır ama öyle keskin, sert bir yükseliş olmayacaktır diye düşünüyorum.
  • Mirket  (22.03.24 12:54:48) 
Buna cevap vermek için şunlara bakmak lazım

-Dolar adil değerindemi yani türk lirası aşırı değerli mi ?
-Para politikası neyi istiyor ?
-Faizler ne durumda , ve önümüzdeki süreçte nasıl seyredecek ?
-Rezervler ne durumda, ülkede döviz girişi olacak mı ?
-Seçim sonuçları ve seçim sonu politikaları ne olacak ?

Kişisel görüşüm :

Normal şartlarda yerel para birimlerinin enflasyon kadar değer kaybetmesi gerekir, geldiğimiz süreçte merkez bankası rezervleri yakarak buna sadece kısmı ölçüde izin verdi. Bana göre dolar tl nin üzerinde oluşan baskı halen devam ediyor, ve bu faiz attırımı öncesi ülkenin daha da fazla dolerize olması durumu ile daha da arttı.

Bunu göre merkez bankası, daha fazla baskının önüne geçebilmek, dışarıyada bakın biz rasyonel gidiyoruz mesajı vermek
için faiz attırım kararı aldı.

Geldiğimiz süreçte , doların durum tamamiyle yabancı yatırımcının gelmesine bağlı bana göre , eğer seçim sonrası belirsizlik ortadan kalktığında yabancı yatırımcı ülkeye girerse, ki bunun için yinede dolar tl nin adil değerine gelmesi gerekiyor. Haliyle eksi rezervler dolacak, dolar tl üstündeki basınç azalacak. artış devam etmeyecek., hatta olmadığını gören küçük yatırımcıda döviz bozdurup mevduata geçecek.

Eğer gelmez ise, veya yeteri kadar gelmez ise, mevcut kur ile devam etmek mümkün olmayacak. Dolar tl nin denge noktasına gelinceye kadar serbest kalmasına izin verilecek.

Bir diğer senaryo ise seçim sonrası mevcut iktidar istediği sonucu alamayıp, tüm faturayı ekonomi yönetimine kesip, Nas ekonomisine geri dönerse ki, bu durumda doların kaç tl olacağını düşünmek bile istemiyorum.
  • Rao  (22.03.24 13:38:41 ~ 13:44:47) 
ilgili tarihte nüktedan şekilde böyle giderse yıl sonu 40'ın bile altında olur demiştim ama insanlar inanmamakta neden bu kadar diretiyor anlamıyorum.

tcmb 4 günde 8,5 milyar $ net alım yapmış. yapmasaydı dolar 31,7'lerden aşağı çok fena gidecekti. dolar 1 ay önceye göre %3 küsür aşağıda kapalıçarşı fiyatına göre ama 1 ayda tl mevduat %4 verdi :) arada %5-6 fark var. sadece bunun kapanması için bile doların %6-7 artması lazım. tl'de durmayan kaybetmeye devam ediyor, edecek de.

daha nisana yeni girdik, 50-60 milyar$ turizm geliri var + fed faiz indiriminden dolayı gelecek paralar var, rasyonelleşme sonrası gelecek paranın çoğu seçim yüzünden ertelenmişti onlar gelmeye başladı (dibs+bist). umarım 2-3 sosyal medya şaklabanının twitter'dan 30$ kazanmak için ya da youtube'dan 5 liraya katıl kovaladığı yerde onları takip etmiyorsunuzdur.
  • avatar is back  (08.04.24 15:22:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.