[]

Annem vefat etti, neler yapmam gerekiyor veraset vs işleri?

Öncelikle annemin mekanı cennet olsun.

Bugün noterden veraset ilamı/mirasçılık belgesi çıkardım.

Şimdi baktım edevlette gözükmüyor, vergi dairesinde de annemin tc'sini yazınca mirasçılık ilişkisi bulunamadı uyarısı aldım. Her neyse;

Vergi dairesi ve tapuya işim düşecek galiba.

Annemin hisseli fındık bahçesi ve hisseli bir dairesi vardı.
Bankada bir miktar para var.

Sırasıyla neler yapmam lazım? 4 ay içinde yapmazsam cezası oluyormuş vergiyle ilgili.

Veraset ilişiği yoktur belgesi ile veraset ve intikal beyannamesi aynı şey mi mesela, yoksa ikisini ayrı ayrı mı çıkarmalıyım? Vergi borcu yoktur belgesi peki şart mı?

Daire ile ilgili tapuda vs ne gibi işlemler olacak?

 
cezalar genelde işyeri varsa bunların bildirilmemesinden kaynaklı olur, bunun dışında veraset işlemlerini yaparken vergileri zamlı ödersiniz o da kafa yorulacak bir meblağ değil.

beyanname dolduracaksınız da o en son iş, önce bu arazilerin olduğu ilçenin belediyesine o hisselerin geçmiş vergi borcu varsa onları ödeyeceksiniz sonra onlardan borcun olmadığına dair ve arazinin rayiç bedelini gösterir evrak alacaksınız. bu evrakla beyannameyi dolduracaksınız vergi dairesinde. beyannameye bütün mirasçıların imza atması gerekiyor.

vergi dairesinde intikal vergisini ödedikten sonra tapuya gidip annenizin hissesini kendi üzerinize alacaksınız.
  • sanguine  (12.03.24 20:27:47 ~ 20:33:31) 
başınız sağ olsun.

veraset vergi dairesinde beyanname doldurmadan önce annenizin banka hesap dökümlerini ilgili bankalara gidip çıkarttırmanız gerekiyor. yoksa hesapları kapattıramazsınız. eğer şu an yapamıyorsanız ileride de yeni beyanname verebilirsiniz. bu beyanname için bütün mirasçıların imzası olması gerekiyor sanırım. eğer para varsa bir miktar vergi kesintisinden sonra o paraları kendi hesabınıza aktarılacak.

annenizin banka hesaplarını e-devletten sorgulayabilirsiniz.

annenizin mobil hat vb. aboneliklerini de veraset ilamı, ölüm belgesinin aslı ile ilgili şubelere giderek (örneğin sabit telefon için türk telekom gibi) kapattıracaksınız.

yukarıda arkadaşın açıkladığı işlemlerin bazılarını webtapu üzerinden yapabiliyorsunuz. onlara bakın.
  • faroe adamlari  (12.03.24 20:38:54 ~ 20:41:30) 
@sanguine

Ben İstanbul'da yaşıyorum. Fındık bahçesi Ordu'da, daire İstanbul'da. Ordu'ya mecbur gidilmesine gerek var mı?

Mesela fındık bahçesini istemiyorum diyebilir miyim yoksa komple reddi miras mı yapılmak zorunda oluyor?

Annem 5 kardeşti. Herkesin çoluğu çucuğu tombalağı var. Bahçe 12 kişiye hisseli, daire 6 kişiye. Satılmak istense biri izin vermiyor, anlaşamıyorlar fındık bahçesi için.

Nerede çokluk orada dutluk durumu var yani ve Karadeniz insanı da zor. :) Annem hayattayken hep vekalet vermekle uğraşıyordu fındık bahçeleri için. Yıllardır satamadılar ve yakında vergi borcu da çıkacak statüsü mü ne değişiyormuş vs.

Reddi miras yapmak mantıklı olur mu benim durumumda?

İş yeri yok.
  • Cesario  (12.03.24 20:47:08) 
@faroe


Beyanname en son adım sanırım. Öncesinde veraset ilişiği yoktur belgesi almam lazım galiba.

3 tane banka hesabı var da. Birinde 8 tl varmış bugün gittim bankaya. Kendi kendine pasif olur hesap dediler uğraşmayın boşuna diye.
  • Cesario  (12.03.24 20:50:16) 
Başınız sağolsun. Bir avukat ile çalışmanızı tavsiye ederim.


  • doharkoman  (12.03.24 20:52:40) 
mirasçısı olduğunuz kişi adına e-devlet üzerinden yapabilecekleriniz: turkiye.gov.tr

www.gib.gov.tr >> VERASET İNTİKAL VERGİSİ KANUNU >> 2022 yılındaki broşürlere bakın

vergi dairesi ile ilgili işlem bittikten sonra, e-devletten yapılacak sorgulamayla hesap bulunan bankaların müşteri temsilcileri ile iletişime geçerek parayı üzerinize almanız için gerekli olan belgeleri öğrenin. bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor.

tapu ile ilgili: eksisozluk.com
  • tnz  (12.03.24 22:14:49) 
Diğer cevaplarda yazılmış tekrar etmeyeceğim ben başın sağ olsun demeye geldim. Allah sabır versin geride kalanlara.


  • chicha_v2  (12.03.24 23:47:59) 
sabır diliyorum...


  • suyin  (13.03.24 02:02:25) 
@suyin @chicha

Sağolun arkadaşlar. Evimizin direği, bereketi, neşesi gitti. Toparlamaya çalışıyoruz.
  • Cesario  (13.03.24 07:59:50) 
Basiniz sagolsun


  • oscar  (13.03.24 08:23:05) 
Hocam başınız sağolsun, Allah gani gani rahmet eylesin, sizlere de sabırlar diliyorum.


  • kumandanim  (13.03.24 09:49:55) 
Başın sağ olsun. Allah sabır versin.


  • Kahvedesu  (13.03.24 10:23:01) 
Benim taşınmazın olduğu ildeki belediyede çalışan tanıdığım vardı, parayı ona gönderdim borcu ödedi evrakı bana postaladi. Vergi dairesinde de o kağıt gelmeden fotoğrafi ile işlem yaptım sorun yaratmadilar. Yani başka birisi de yapabilir bir tanıdık, akraba.

Mirası kısmen reddedemezsiniz, benim de hisseli mirasçısı olduğum taşınmazlar var ben intikallerini yapmadım çünkü hem kısa vadede satilmalari mümkün değil hem de gereksiz yere üzerimde gorunmesine gerek yok. İntikal yapmasanız da hakkınız orada sakli ve bunu diğer paydaşlar da yapabilir zaten.
  • sanguine  (13.03.24 10:46:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.