[]

Yorgos Lentimos vs Nuri Bilge Ceylan

Az önce Poor Things'i izleyince aklıma geldi. Yorgos Lenthimos'un ilk duyduğum filmi Dogtooth Yunanca, Yunanistan'da çekilen bir filmken şimdi çektiği film yıldızlar karması, hollywood ünlüleri filminde oynamak için peşinde sıra olmuş gibi duruyor. Nuri Bilge Ceylan da Avrupa'da gayet bilinen, çektiği her filmi Cannes'da dakikalarca alkışlanan ve ödüller alan bir yönetmenken niye hiç uluslararası film çekme gayretinde bulunmadı? Böyle bir niyeti olsa böyle hollywood ünlüleriyle çalışabilir miydi mesela? Gerçi genelde Anadolu hikayesi anlatan biri gidip Amerika'da Arkansas'ın köyünü mü çekecek ayrı soru da şu an ülkedeki en kariyerli yönetmen o olduğu için kıstasa onu koyuyorum.

Bu arada sinefil biri değilim kesinlikle, Lentimos'un ilk izlediğim filmi Poor Things oldu, NBC'nin hiçbir filmini izlemedim. İkisi arasında kıyas yapma gibi bir derdim de yok da merak ettiğim NBC böyle bir işe niye girmiyor, girse de yapabilir mi?


 
"Gerçi genelde Anadolu hikayesi anlatan biri gidip Amerika'da Arkansas'ın köyünü mü çekecek"

Nbc'nin çekmek istese çekeceği en yakın amerikanvari film nomadland gibi bir şey olurdu sanırım. Yani evet, gidip oranın da yerel hikayelerini anlatmak isteyebilir ama buradaki kadar başarılı olabilir mi emin değilim. O yüzden heveslenmemiştir. Ama hadi dese, iyi de bir senaryosu olsa popüler amerikan oyuncuları toplayacak bir yapımı yönetebilir. Bağımsız çekemeyecek bile olsa A24 gibi indie destekçisi bir dağıtıcı/yapımcı bulur.
  • Bruce  (04.03.24 22:42:05) 
Dogtooth Yunanca bile olsa evrensel bir hikayeydi. Konu, filmin dünyası ve karakterleri milliyetsizdi. Anadoluyu ve Türk insanını anlatan NBC'nin hikayeleri belli bi zümreye hitap ediyor. Bu açıdan Hollywood bir teklifle gelse bile o NBC'nin istediği iş olmaz bence. Özgürce istediğini de yaptırmazlar tahminen. Mesela Lanthimos'a yaptırıyor olabilirler çünkü adamın doğal modu evrensel ama garip hikayeler. Ki İngilizce yapınca da Lobster vs. beğenilmişti, sonra Oscar'a kadar gitti.

Bu arada haklısın, Hollywood ülkelerin en başarılı yönetmenlerini alıp devşirme konusunda ustadır bir hocamın bununla ilgili kitabı vardı hatta.
www.aup.nl
  • nhk ni youkosu  (04.03.24 22:44:22) 
lantimos başta yunan yeni dalga denen yönetmenlerdendi, son iki filmiyle birlikte kendini hollywood'a attı, yani kendi isteyerek böyle yönlendirdi kariyerini

nbc hem böyle bir şey istemesi hem de esnemesi gerekir ama böyle bir şey yapacağını sanmıyorum
  • grimavi  (04.03.24 22:50:37) 
NBC kendi+eşi ve bazen bir kişi daha ekleyerek yazıyor, kendi yönetiyor, görüntü yönetimi-ses-cast vs.'ye aşırı dahil oluyor, kurguyu yine bizzat kendi yapıyor. Yapımcılığını da kendi yaparak başladı, birkaç film bir yapımcı ile çalıştı, sonra onunla bile devam edemedi. Sadece sponsorluk için bakanlıktan ve Avrupa'daki kurumlardan para alıyor ama kimseyi filmine karıştırmıyor. Yani kısaca auteur yönetmen. Hollywood'un film yapım yöntemleri ile taban tabana zıt bir yaklaşım. Adamlarda yapımcının çok büyük gücü var. Senaristler birden çok oluyor ve yönetmenden ayrı. Senaryoya marketing vs araştırmaları sonucunda müdaheleler oluyor. Görüntü yönetimi, ses vs tamamen ayrı kişi/ekiplerde. Kurguya yönetmen karışamıyor. NBC bu şekilde film yapmayı istemez. Zaten Uzak filmine kadar tek kamera, 2-3 kişilik ekiple film çekiyordu. Uzak'tan sonra 3 Maymun ve İklimler'i, ünlü olmasına rağmen küçük ekiplerle çekti. İlk defa Bir Zamanlar Anadolu'dada büyük ekiple çekti. Onda da bu kadar büyük ekiple çalışmanın, büyük prodüksiyon yapmanın kendisini çok gerdiğini vs söyledi. O filmde bile sesçisini değiştirdi. Kurgusunu yine kendi yaptı. Cannes'ın ısrarlarına rağmen kurgu sürecini acayip uzun zamana yaydı içine sinmesi için. Adam bu şekil mutlu oluyor.

Lanthimos öyle değil. O kafasındaki bazı fikirleri anlatmak istiyor. Hollywood tarzı yapımcı çok müdahele etmediği ve senaryo/kurguda da biraz söz hakkı olduğu sürece onun işine gelir. Hem ekonomik açıdan hem de iş yükü açısından rahatlatır.

Bu arada bu bağlamda İtalyan yönetmen Paolo Sorrentino da ilginç bir örnek. O da İtalya'da yaptığı, bazısı çok yerel, bazısı yerel olmayan filmlerle ünlü oldu. Sonra hem Hollywood'la hem İngilizlerle filan filmler yaptı. Döndü yine Hollywood işbirliği ile yerel İtalya filmi yaptı vs.
  • perferil  (05.03.24 01:24:33) 
nbc her filminde mühendislik bitirme projesi yapıyor

bi de ödüllü kısa filminden beri para işini fransızlara havale ediyor. kendi söylüyo. emerikanların değil filmi çektiren parayı veren firansızların beğenisine yakın filmler çekiyor. üsttekiler+1
  • lambırcek  (05.03.24 03:35:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.