[]

Kiracı hakkında ne yapmalıyım?

Evimi 2020 yılında kiraya verdim, daha sonra 2021’de yasal oran %35 çıktı, ben de %30 yapın siz dedim, sonra da %25 şartı geldi, 2. Sene %25 zam yaptı, 3. Senede %25 çok az oluyor yasal oran 70 çıktı ama %60 yapar mısın krediyi ödesin bari zorlanıyorum dedim, ben devletin verdiğinden 1 tl fazla yapamam dedi, ben de bir şey demedim ve her ay dava vs açamayayım diye 5812 tl ödüyormuş, 12 tl bana hakaret dedim ama beni kötü niyetli olmakla suçladı (evin yeri vadi istanbul’a yakın ve rezidans btw). Ev bize lazım şimdi, annemler istanbul’a taşınacak, annem 6 ay arayla 2 büyük ameliyat geçirecek dizlerinden. ben başka kiracıya da vermeyi düşünmüyorum bi daha ama avukatım dedi ki çıkarmak çok zor 2 sene uğraşırsın :/ Sözleşme yenileme dönemi geliyor, siz nasıl fazla zam yapıyorsunuz? Eğer çıkaramayacaksam bu fiyata oturmasın ki başka bir ev tutabileyim anneme.




 
5 sene dolduğunda kira tespit davası açabilirsiniz ancak. çıkartma işi kısa vadede çok çok zor, ihtiyaç nedeniyle bile olsa avukatın dediği gibi davalar çok uzun sürüyor.


  • mustafakesekci  (26.02.24 08:52:04) 
Benzer bir surecten geciyoruz. Sozlesme yenileme donemini kacirmadan dava acmak gerekiyor ihtiyac nedeniyle diye biliyorum. Kira icin 5 yil beklemek gerekiyor ama ihtiyac nedeniyle sadece sozlesme yenileme donemi galiba bizim avukat boyle dedi ama bizim ayni zamanda 5. Yila denk geldigi icin emin değilim. Bence her turlu ihtar cekip dava acin belki ugrasmak istemeyip cikar gider


  • instant crush  (26.02.24 09:05:29) 
Kirayı resmi olarak %25'ten fazla artıramazsınız. Maalesef bazı art niyetli kiracılar bunu istismar ediyor.

İhtiyaç nedeniyle ihtar çekip, dava açın. Ancak ayak diretirse 2-3 seneyi bulur. Öncesinde avukata vereceğim parayı size veriyim çıkın diye anlaşmaya çalışın. Yoksa yapacak bir şey yok, bekleyeceksiniz.


.
  • kartallar yuksek ucar  (26.02.24 09:24:21 ~ 09:25:20) 
Hastalik gerekçesiyle kiraci çikartilmaz sonuçta depremzede vs de degilsiniz. Ne yazik ki bu durumu bahane eden çokça ev sahibi var.

Size önerim kiracinin tasinacagi yerdeki 6 aylik kirasini+depozitosunu+tasinma masraflarini karsilamayi teklif etmeniz yönünde.
  • Yourcousinmarvinberry  (26.02.24 10:01:08) 
vakit kaybetmeden dava açardım ben olsam.


  • gabe h coud  (26.02.24 10:08:52) 
zor işler gerçekten...

yeni aldığımız evden tadilat yapacağız diye kiracıları çıkartmak için epey uğraşmıştık, yasal hakkımız olduğu halde.

%25 meselesi gerçekten çok anlamsız çatışmalara sebep oldu.

arkadaşların dediği gibi kontratın 5. yılında yeniden değerleme yapma şansı oluyor o da önümüzdeki yıla denk geliyor. bu şekilde devam eder önümüzdeki sene kira 5 kat falan artar bu durumda görünen.

bize avukatın önerdiği anlaşma yoluna gitmemizdi ve biz de bu şekilde çıkardık. her halükarda noterden 6 ay içerisinde evi boşaltmaları için ihtar çekmiştik.

siz de görüşün. durumu anlatın.

ekşide vs. dava açılması sonrasında uzlaşma komisyonu mu her ne ise o şekilde hızlıca sonuç aldığını yazanlar vardı. belki bu şekilde çözülebilir.

ancak ilk olarak karşı tarafla görüşmek, zaten kısa zaman içerisinde yeniden değerlendirme olacağı (1 yıl) bu durumda semtteki rayiçe kiranın geleceği, 4-5 kat artacağı, sizin de gerçekten eve ihtiyacınız olduğunu söyleyerek orta noktayı bulmaya çalışın.

taşınmayı karşılayabilirsiniz, bikaç ay kirayı silebilirsiniz vs.

yok hiçbirine evet demiyorsa arkadaş, yapacak bir şey kalmamış olabilir.

bu nedenle zaten sosyal sıkıntılar insanlar arasında çıktı ve çıkmaya devam ediyor.
  • gurur  (26.02.24 11:22:37) 
Yani ben neden 6 aylık kirasını+taşınma masraflarını vereyim evin yarısını da üstüne yapayım hatta az oldu söylediğiniz. insan ev sahibi olunca aşırı zengin olmuyor. Ben maaşım 6000 tl ken bu eve 600 bin tl kredi çekerek girdim, 2 sene hiçbir şey yapmadım taksitlerini ödeyeceğim diye.

Pardon da hastalık nedeniyle kiracı çıkarılmaz nasıl bi bahane, ayrıca depremzedeyiz, olmadığımızı varsaymışsınız ama evimiz yıkılmadı sadece, ben depremden sonra dedim ki biz idare ediyoruz oturun sıkıntı yok ama seneye çıkın, 1 sene önce söyledim.

Ya bu Türkiye’deki bi insan bi şeyi haketmek için neden ölüp bitme durumunda olmalı ben gerçekten anlamıyorum. Tepkim size de değil bu ülkeye. Mevcut kiracıyı çıkartırsan evini kiraya veremezsin diyor kanun tamam vermeyeceğim yüksek kira peşinde değilim diyorum yine de ama öyle olmaz ki deniyor, gerçekten hasta oldum ya kadın yürüyemiyor 2 tane adam kar edecek diye düşünüp duruyoruz. Hayır başka ev tutacak paramız yok, ameliyat ücreti 480 bin tl çünkü. Avukata para da vermeyeceğim arkadaşım avukat.

Bu arada bir arkadaş mesaj attı 5. Yıl şartı kalktı diyor. Bunu araştıracağım.
  • ekaterina  (26.02.24 11:57:25) 
Ben de yeni bir ev satın aldım ve kiracıyla fiyatta anlaşırsak para vererek çıkartacağım. Şuan sanırım ödemesi gereken kiradan 13 bin lira kadar daha az ödüyor. Davanın sonuçlanmasını beklesem ve 2.5 yıl sürse 13.000 x 30 ay = 390.000 tl ediyor. Bu kişiyle 100 bin tl'ye çıkması için anlaşırsak 290.000 tl + avukat masrafı kadar kardayım.
Hiç "Ama bu haksızlık, neden veriyorum ki! diye düşünme, ekonomik olarak mantıklı olan seçenek bu. Türkiye böyle bir ülke, ne yapabiliriz?

  • fobfilm  (26.02.24 12:37:35) 
Yani siz çıkartıp kiraya verip gelir elde edeceksiniz benim öyle bir gücüm yok maalesef.


  • ekaterina  (26.02.24 16:55:00) 
Kiraci zaten uzlasmaz bir tavir takindigi icin ben olsam 2-3 sene de surecek olsa simdiden sureci baslatir iki senelik zarari sineye cekerdim.Kiraciniz farkinda degil ama esas kazigi ciktiktan sonra o yiyecek.Kendine acimayana ben hic acimam.Bir avukat ile baslatin sureci.2 sene ise 2 sene


  • turkuaz  (26.02.24 17:05:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.