[]

Apartmanın çatısına güneş paneli takmak için izin gerekir mi?

Merhaba dostlar,

Bolca güneş alan bir şehirde yaşamaktayım, 8 katlı apartmanın çatısında (düz dam akdeniz bölgesi) bizim daireye ait güneş enerjisi var (su ısıtan cinsten) bunu kullanmıyoruz, ben bu güneş enerjisinin yerine elekktrik üretmek amaçlı güneş paneli monte etmek istiyorum.

fazla değil 2 adet 500W'lık panel takıp sadece evdeki bilgisayar yazıcı vb enerjisini buradan sağlamak niyetindeyim. Bilgisayar vb cihazlarımın olduğu odada 3KW'lık güneş paneli destekli Inverter ve 2 adet 12V 80Ah'lik JEL akü var. Şu anda bu cihaz şebeke elektriğinden şarj ediyor aküleri yani bir nevi UPS gibi çalışıyor.

Benim düşüncem güneş panellerini bu inverter'a bağlamak ve aküleri gündüz panellerle şarj ederken geceleri şebekeden şarj etmek.

Bildiğim kadarıyla On Grid sistemlerde elektrik şirketinden izin almak vs gerekiyor, benim bu durumda izin almama gerek var mı? süreç nasıl işliyor?

 
Takarsın hiçbir şey olmaz. İzin olayını ilk defa duydum. Hatta arayınca şu çıktı: "Değişiklikle güneş panelleri için gerekli “belediye imar süreçleri” kaldırıldı. Böylece çatısına güneş paneli kurmak isteyenlerin başvurularında belediyelerden yapı ruhsat izni alma zorunluluğu kalktı."

Akdeniz'de kimse bir şey demez güneş enerjisine.
  • prole  (28.01.24 16:56:07) 
@pole cevap için teşekkürler, ben de öyle tahmin ediyorum ancak netleştirmeden panelleri satın almak istemedim, malum ucuz aletler değil bunlar. Bir de apartmanımızda sorunlu bir amca var, adam birisi bir hata yapsın da yakalayıp şikayet edeyim derdinde.


  • solo  (28.01.24 17:22:47) 
Danimaka'da herKesin var üretip devlete satıyorlar, almanya ve hollanda öyle, fransa yine güneşten üretip vatandaş evinde kullanıyor.

Türkiye'de yasak mı merak ettim.
  • uykulu  (28.01.24 17:33:03) 
@uykulu yasak değil ama muallak bir durum, şöyle ki;

iki farklı sistem var 1. On Grid (Şebekeye bağlı sistem), 2. Off Grid (Şebekeden bağımsız sistem)

Kural koyanlar demiş ki, Eğer On Grid bir sistem kuracaksan bölgendeki Enerji Dağıtım şirketine başvuracaksın izin alacaksın, proje çıkartacaksın onaylatacaksın, Off Grid sistemde hiç bir izin ve onay süreci yok.

Ancak benim sorunum şu, bakarsan On Grid gibi görünen ama aslında Off Grid gibi çalışan bir sistem kurumak istiyorum, aküleri güneş paneli şarj edecek ama cihaz yine şebeke elektriğine de bağlı olacak, geceleri aküleri şarj edebilsin diye.

Not : Ürettiğim elektriği satmak gibi bir derdim yok bu arada, sadece kendi ihtiyaçlarımı karşılamak derdim.
  • solo  (28.01.24 17:38:18 ~ 17:41:12) 
22 daireli bir binadayım. kılın biri mutlaka çıkar.
önce yönetime karar aldırın ne yapacaksanız.
adam teslasına saj istasyonu kuramadı en son sıçayım böyle işe diye söyleniyordu.
  • rhan  (29.01.24 08:59:22) 
Çatı ortak alandır. Kendi başınıza yapacağınız/yaptıracağınız işler, biri şikayetçi olursa, elinizde patlayabilir. Milletin ileri geri yorumlarına aldanmayın. Mapınızın dışına, merdiven boşluğuna ayakkabı bırakmak bile suç. Mahkeme haberleri var bununla ilgili.
Ortak alanı, bütün paydaşların izni olmadan kendi başınıza kullanamazsınız.
Bir firmayla görüşmüştüm enerji panelleri için. Kanuni, maliyet ve enerji limiti ile ilgili sebeplerden dolayı genel kurul kararı almamı istemişti.
  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (29.01.24 08:59:44) 
Apartman sakinlerinden /maliklerinden izin gerekir bence; çatı ortak alan.


  • SiyamkedisiZorro  (29.01.24 10:23:55) 
elektrik açısından bakarsak sisteminiz off grid bir sistem. on grid olarak adlandırılan sistemler hem şebekenin kullanılması hem güneş enerjisinin kullanılması değil, üretilen enerjinin tamamının veya ihtiyaç fazlasının elektrik şebekesine çift terimli sayaç üzerinden verilerek satışıdır. bu yüzden elektrik idaresinden herhangi bir izin almanızı gerektirecek bir durum yoktur.

apartman ile ilgili mevzuatlara hakim onun hakkında bir şey diyemeyeceğim.
  • bravoteam  (29.01.24 12:28:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.