[]

marangozluk sorusu

selamlar,
elimde 1,8cm kalınlığında 110x200cm boyutlarında bir mdf levha var
ben buna ayak alıp masa yapmak istiyorum.
boyutlarını da 60x170 yapmak istiyorum.
şimdi sanırım 1,8 cm kalınlık çok ince ve masa kırılır?
levhayı tam ortadan ikiye kesip iki kat yapsam, yani kalınlığını 3,6cm yapmış olsam sanırım 4 ayak takıp kullanabilirim diye düşünüyorum, mantıklı mı?
bir de yapıştırmak falan gerekir mi yoksa üst üste koyup vidalasam okeymi?
ofisteki masama baktım, sunta sanırım bu ve 3,5 cm kalınlığında gayet sağlam duruyor.

yine de ortaya bir ayak yapmalı mıyım mesela ekstra olarak? ya da masaya arkalık yapmalı mı?

 
İkiye bölsen 55 cm genişlik olacak, çok az değil mi?

60x170 olarak kessen, geriye 50x200 bir boy kalır. Bunu da dilimlesen, 12 cm genişliğinde latalar olur elinde.

Sadece kenarlarına uygulasan kalınlaştırmayı, hem sağlam olur hem kalın görünür. Ölçün de ufalmaz, gereksiz ağırlık da yapmaz.

55 cm genişlik yetiyorsa hiç uğraşma, kes gitsin. ama 55 cm çok az, 3 karış bile değil.

Yapıştırmaya gelince, elde bir yapıştırıcı varsa eğer, önce yapıştırıcı sürülüp sonra vidalansa (tek taraflı, alttan) daha iyi olur.

Ama yapıştırıcı yoksa şart değil, sadece vida da tutar. Kenara yakın atarsınız vidaları, birleşim yerleri açmaz.

Kalınlaştırma bitince kenar bandı nasıl olacak? Boya mı yapacaksınız yoksa?
  • John Bloor  (10.01.24 13:48:31) 
Alacağınız masa ayakları birbirine bağlı olur masanın ortasından da bir kayıt geçerse 18 mm tek başına yeterli olur. Kayıt koymayacaksanız çift kat olmasında fayda var. Estetik kaygınız varsa çift kat yapınca herhangi bir marangozda kenar bandı çektirebilirsiniz. 36 mm tek plaka gibi gözükür.


  • glavina  (10.01.24 13:50:08) 
@john bloor, teşekkürler cevap için.
masalara baktım, genel olarak 60cm standart gibi, 60 yeter diye düşünüyorum?

12x170 cmlik latalar yapıp aralıklı bir şekilde mi vidalayayım yani? sağlam olur mu böyle?

ya da ben 60x170 ve 50x170cmlik iki parça çıkarıp, 50cm olanı alta koyup önden ve arkadan 5cmlik boşluklar bırakıp öyle vidalayabilir miyim acaba diye düşünmüştüm, ayakları da 50 cm olana takabilirim diye düşündüm ama 5cmlik mesafa çok mu içeride olur bilemedim
  • veritaslibertas  (10.01.24 13:56:21 ~ 13:56:40) 
O 5 cm mesafe çirkin ve gereksiz durur bence, kenarları kalınlaştırmayı düşünün, daha kolay olacaktır eldeki malzeme ile.

Lataları 5 cm doğrayıp, kenarlara dikine de dönebilirsiniz. Kenardan 1 cm kadar içeriye çerçeve gibi dönersiniz dikine. 5 + 1,8 cm olur, örnek bulursma atarım şimdi.

Şuna benzer bir kenar demek istedim, sizinki bu kadar estetik olmasa da buna yakın bişey tutturabilirsiniz.

koctas-img.mncdn.com
  • John Bloor  (10.01.24 16:25:24 ~ 16:28:40) 
Hocam anladim demek istediğinizi ama estetik hiç önemli değil şu an. Ben kenarları dönünce masanın nasil saglamlasacagini anlamadım. Orta kısım zayif kalacak gibi geliyor bana. Su an için sadece saglam bir masa olsun yeterli.
Yani demek istedigim 1.8cm durmasında sorun yok, benim endisem 1.8 cm kalınlığındaki 170cm genisligindeki masanın uzerine koyacagim esyalarla dayaniksiz olacagi ve nasil saglamlastiracagim üzerine

  • veritaslibertas  (10.01.24 20:33:51) 
İşte kenarlarına dikme döndüğünüz zaman, o dikmeler ile masanın esnemesine engel olacaksınız.

Eğer yük koyulacaksa masaya, 2 tane 18 mm ile toplam 36 yapmak yerine, dediğim gibi dikmeler ile daha sağlam olur.
  • John Bloor  (11.01.24 10:05:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.