[]

Terapistin Yaptığı Etik Midir?

Merhaba,

Direk konuya giriyorum;

Yaklaşık 5,6 aydır gittiğidim terapistim var. Bugün kendisine seansımızdan 5 saat kadar önce elimde olmayan bir sebepten seansına katılamayacağımı yazdım. Kendisiyse yanıt olarak bu hafta sadece Perşembe günü 16:00'da boş seansı olduğunu eğer o saatte gelemessem, "ücret politikaları gereği" gidemedğim seansın ücretini istemek durumunda olduğunu belirtti.

Şimdi, eldeki bulgular;

- Daha önce 1 defa daha benim tarafımdan seansımızı değiştirmiştik ve bunun hiç lafını etmemişti.
- Benzer biçimde kendisi bir defa rahatsızlandığı için, bir defa da elinde olmayan sebeplerle iptal etmiş ve başka bir güne almıştık. Düşününce, bu "ücret politikasının" benim açımdan da tersine işlemesi gerekmez mi tutarlılık adına.

Şahsen, burada etik dışı bir durum varmış gibi geliyor bana. Bunun dışında ödemelerini hiç aksatmadan yapan bir danışana böyle yazmak da, nahoş bir hareket gibi geldi.

Siz ne diyorsunuz? Yorumunuzu rica ederim.

 
iyi hissettirmeyebilir ama bence adil.
gün içinde o saatini dolduramayacak terapist.
o 1 saat boşa gidecek. mecburen onu size yansıtıyor işte..
bana çok da yanlış gelmedi.

tabii ki iyi niyet gösterebilirdi ama bu yaptığı o kadar da çirkin değik bence.
  • pokerjoker  (04.12.23 16:13:19) 
Terapistin yaptığı normal; normalde 48 saat öncesinden (bazı terapistler 24 saat öncesini de kabul ediyor) haber vermeniz gerekiyor. Aksi durumlarda ödeme talep ediliyor. Bunu size ilk seansta anlatmış olması gerekiyordu. Özellikle psikodinamik ekolde çalışan terapistler bu konuda çok daha katılar ve asla esneklik göstermezler.

Ve bu tabii ki seans gidişatı için koyulmuş bir kural. Sizi anlık olarak iyi hissettirip hissettirmemesinden ziyade terapi sürecinin genel gidişatını önemsemekle ilgili.

Kısacası yanlış olan bir durum değil.
  • fraise  (04.12.23 16:15:23 ~ 16:18:45) 
kendisi iptal ettiği durumlarda ne kadar öncesinden bilgi vermişti?


  • brakgn  (04.12.23 17:02:46) 
O ne kadar sure once iptal etmisti? Siz de onun karsiligini isteyebilirsiniz o zaman. Bana da pek adil gelmedi bircok hizmet sektorunde randevu saatini degistirdigim oldu hicbirinde de parasini odemedim. Herhangi bi muayeneye gittiginizde oldu mu basina gelen boyle bi olay? butun seansin ucretini almak agir bi ceza degil mi? Boyle olaylari bastan konusmadiysaniz uzaklasin derim. Herkes akil zengini masallah


  • ala09  (04.12.23 17:10:37) 
Onun iptal ettigi randevulardan siz niye bir karsilik isteyebilirmissiniz, anlamadim? O, kendisinin verecegi danismanligi iptal etti diye size para mi verecek ya da "bugunkunu iptal ediyorum, dolayisiyla haftaya bedava bir seansa hak kazandiniz" mi diyecek? Neden peki? En fazla haftaya iki seans yapar, onlarin parasini da verirsiniz tabii.

İlk soruya cevap olarak da, evet, psikologun bir kaybi oluyor ama bence tam seans ucreti de agir bir ceza. Tamamen haksiz diyemeyiz ama bence yarim seans ucreti istese daha iyi olurdu.

Ucretsiz psikologlar bile 24 ya da 48 saat oncesinden haber verilmesini istiyor. Dolayisiyla, benim o gunku programim belliyken 3-5 saat oncesinden birisi gelip de randevusunu iptal ederse benim de hosuma gitmez acikcasi.
  • ahm1  (04.12.23 17:40:36) 
randevulu işlerde 5 saat önceki bir iptal için para istemesi normal ki farklı bir gün ve saat için opsiyon da sunmuş. programını sana göre ayarlıyor, başka hastaları reddediyor sen geleceksin diye. haftada 3-4 danışan böyle yapsa psikolog için önemli bir kayıp oluşuyor. daha önceki dönemde çok yoğun olmadığı bir zamana denk gelmiştir ve bir kayba uğramadığı için senden bir ücret istememiştir. bunu randevulu çalışan her iş kolu yapar bu arada, personel trainerlar, özel ders hocaları vs.

diğer tarafta da kendi iptal ettiği zaman telafi seansı koyuyordur mutlaka. mahcubiyetini hissettirip özür de diliyorsa yeterli bence. üstüne para ödemesi mi bekleniyor ücret politikasının tersine işlemesi derken anlayamadım.
  • hrskrs  (04.12.23 17:48:44) 
terapistiniz haklidir. Onemli olan randevunun iptali degil ne kadar sure once iptal ettiginizdir. genelde profesyonel hizmetlerde randevularin iptali icin en az 24 saat sure verilir. Zira terapistiniz 5 saat onceden haber verdiginiz icin artik o seans suresine baska danisan bulamaz ve o saatler bos gecer. Sizin gibi haftada 5 kisi son dakikada iptal etse, saatlik ucretle calisan bir iscinin haftalik bu sekilde 5 saatlik ucretinin kesildigini dusunun, ayni sey.


  • congratulationsyouwon  (04.12.23 20:25:27) 
24 saat kurali dunya genelinde uygulaniyor, ve tek tarafli. Yani siz 24 saatten daha az zaman kaldiysa ve degistirmek isterseniz ariza cikartabiliyor doktorlar, seans ucretini isyteyebiliyorlar. Ama doktor son dakika degisiklik yapamak isterse bunda bir sikinti gorulmuyor.

Bence de iki tarafli olmali, eger doktor sonra dakika degisiklik yapmak isterse hastaya kredi acilmali. Yoksa bence de sacmaliktan baska birsey degil.
  • cooperr  (04.12.23 20:37:42) 
Terapistin danisani yazili ya da sözlü olarak daha ilk seansta bu konuda bilgilendirmis olmasi beklenir. Eger "ücret politikasi" hakkinda önceden bilgilendirilmediginizi düsünüyorsaniz, bunu terapistinizle paylasabilirsiniz.

Ancak terapistinizin uygulamasi oldukca normal. 24 saatten az kala seansin iptal edilmesi durumunda terapist o seansin ücretini alir ki kendisi size baska bir saat de önermis.
  • chihirovekohaku  (05.12.23 01:57:15) 
aşırı saçma buldum. bu taleple gelen bir terapistin ne olursa olsun asla seanslarini iptal etmemesi ya da değiştirmemesi gerekir. bu yaptığınızı sıklıkla yapıyor olsanız belki böyle bir talebi olabilir


  • yuvarlanantencereninkapagi  (05.12.23 09:37:26) 
mesleğinde zaman ayırarak para kazanan birisi, siz onun o saatini kitliyorsunuz ve başkasına rzrv edemiyor. elbette ücreti alacak. çok haklı. aslında almasa, bu iptali hoş karşılasa, siz bir sonraki durumda yine rahatça iptal edebilecek cesareti bulabiliyorsunuz maalesef. ben de geçen hafta terapist ile seansı iptal ettim, ne ben para sordum, ne o sordu. zaten ödemiştim. ben adamın o saatini satın aldım, parasını ödedim, gitmemeyi kendim tercih ettim.


  • kondansator  (05.12.23 10:25:08) 
alternatif gün önermiş çift ücret almıyorsa etik ve daha fazlası

bir de şu var hiç ara vermeden seans alanlar da var
seanlar arası bilerek boşluk bıraknlar da
sizin seans farklı seans ihtimallerini de düşürmüş olabilir
  • mantık  (05.12.23 12:24:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.