[]

Bireysel emeklilik mantıklı mı?

bir süredir kenara para ayırıyorum. hisse senedi, ethereum falan olarak biriktiriyorum. işimle ilgili bir sorun yaşamazsam da uzun yıllar böyle devam etmeyi düşnüüyorum. bu yatırdığım paraları da minimum 4-5 yıl tutmayı düşnüüyorum.

bir yandan da ayda 250 lira atıp durduğumuz önemsiz bir birysel emeklilik var eşimle.
yaşım 34 bu arada (yaş önemli olabilir diye eklemek istedim)

bunu eşimle benim için ayda 200'er dolar atacak şekilde planlasam, 10 sene atacağız desem mantıksız mıdır?
yani halihazırda zaten biriktirebiliyorken, BES'in genel tek pozitif yanı "birktirmeye zorlamak" ise, bu durumda mantıksız mı olur? hisse fonuna vs. bağlarım o sorun değil de, genel olarak sormak istedim.

 
tek pozitif yanı "biriktirmeye zorlamak" değil. siz 100 koyunca devlet de "aferin al 30 da benden" diyor. devlet katkısı fonları biraz tırt, o ayrı konu.


  • zakk  (20.11.23 10:04:00) 
@zakk,

yok ona baktım enflasyona karşı erimeyen hiçbir fon yok.

üstelik onu kazanmak için de galiba 56 yaşına kadar devam etmek gerekyior. bu matematikle bakınca, o %30, 20 yıl sonra %2ye falan düşer.
  • tchuck  (20.11.23 10:07:48) 
Sepet yapmak, her zaman daha karlı. Altın, euro, dolar vs. gibi.

Bireysel emeklilikte, eğer fonları kendiniz yönetmezseniz, paranız eriyor. Geçen sene 100 bin TL ile, bu sene 100 bin TL aynı para değil. Para heder olup gidiyor.

Fonları, kendim yönetip iyi kazanıyorum diyenler var. Ancak çevremde görmedim ben. En güzeli yine sepet gibi geliyor.

Borsadan uzak durun.

NOT: Yatırım tavsiyesi değildir!


.
  • kartallar yuksek ucar  (20.11.23 10:25:14) 
devlet katkısı fonlarında yönetmelik değişmediği sürece ve enflasyon etkisinde yalan olabilir. şartlar değişirse olmayabilir de.

normal emeklilik fonlarında 1 yılda %100+ yapan çok fon var.
www.tefas.gov.tr
  • zakk  (20.11.23 10:25:57) 
aracı kurumlar devlet katkı payını kendilerine mâledecek kadar çok hizmet ücreti alarak devlet katkı payını iç ediyorlardı. o zaman da (2016 filan) mehmet şimşek bakandı ve bu noktaya değinmişti. Sonra ne oldu bilmiyorum.


  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (20.11.23 11:55:29) 
sürekli fon takip edebilirseniz güzel hoş yılda 3 kere fon değişimi izni veriyorlar, ben bireysele attığım paraya ölü para olarak bakıyorum. son 7 senede getirisi döviz artışı ile karşılaştırılamaz bile, düşen fonlarda çok takip etmek lazım hep


  • eja  (20.11.23 12:38:55) 
BES'te en önemli mevzu, devlet katkısını alabilmek ama genel anlamda da paranızı değerlendirebilmeniz lazım. BES'inizin olduğu/olacağı firmadaki fonları ve geçmişe yönelik performanslarına dikkat etmeniz gerekir. genel olarak takip edip fon dağılımınızı doğru yapacaksanız, iyi bir yatırım olabiliyor. ama sistemin size otomatik atadığı fonda dümdüz kalırsanız, enflasyon karşısında erimemesi mümkün değil.


  • co2s2  (20.11.23 14:31:33) 
Artısı devlet katkısı ama diğer cevaplarda da konuşulduğu gibi onun da kazancı az ve almak için şartlar var. ben de 34 yaşındayım. planım 46 yaşında BES'e başlayıp 56'da almak. O zamana kadar kendim biriktiririm fon, hisse vb olarak.


  • perferil  (20.11.23 14:59:00) 
türkiye'de vatandaşın %95'i falan BES'i bir yatırım aracı olarak görüyor ama değil. bes bir emeklilik sistemidir. bunu anlamadıktan sonra ne girin ne bulaşın. benim 2 bes hesabım var birine aylık 1000, diğerine 3000 atıyorum her ay.

28'de başladım, hesaplarım ve geçmiş yılların getirilerine bakınca her ay yaptığım 100-150$ civarındaki yatırımım sayesinde 60 yaşından itibaren bugünün parasıyla aylık 32bin tl maaş alabilecem.

geliriniz ne kadar bilmiyorum ama benim için 150$ para değil rahatça atıyorum. siz 400$ atacaksanız toplamda, bu gelirinizin düşük bir bölümü olmalı. yatırım yapmak ve BES farklı şeyler. 400$ tüm birikiminiz ise ya da çoğu ise o zaman yatırıma yönlendirin daha mantıklı olur.

tekrar ediyorum yatırım ile bes farklı şeylerdir.
  • avatar is back  (20.11.23 15:51:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.