[]

İslam'da Cünüplük mevzusu

İslam'da cünüpken namaz kılınamayacağını biliyorum. Onun haricinde "Cünüpken yemek yemek, cünüp dolaşmak günahtır", "İşler rast gitmez" gibi şeyler halk arasındaki bir inanış mıdır, yoksa bunlara dair de net hükümler var mıdır?




 
net hükümler yok. kimisi anında temizlenmek lazım der, kimisi iki ezan arası bir şey olmaz der.
cünüplük zaten manevi bir temizlik olduğu için, cünüplüyken gezmek, yemek yemek gibi "maddi" şeyleri etkilemez kanaatindeyim.

  • etna  (10.09.23 20:53:13) 
bildiğim kadarıyla yok. hz muhammed'in (a.s) cünupken yelek yediğini -ancak namaz abdestine benzer ağız, el vb temizliği yaptığını- hz aişe rivayet etmektedir.
zaten, cünuplukla ilgili hüküm verenler de, cünup halde namaz olmayacağından ve namaz kılmayarak günaha girileceğinden, bir namaz vaktini aşmamalı diyorlar. yani cenabetten değil de namazdan dem vuruyorlar. Ayrıca, cünup olduğunu unutup oruca kalkıp tutsan, bütün gün cünup olup namazları da kılsan ve akşam iftardan sonra cunup olduğunu hatırlasan oruç yine geçerlidir, namazları kaza etmelisin deniyor.
özetle, araştırıp, okuyup, dinlediklerimden yıllardır bildiğim, cunupluğun kendisinin günah olmadığı.
  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (10.09.23 20:59:31) 
Gusül namazın şartıdır. Yıkanmaktır. Başka bir şeyin şartı değildir. Ha bize cünüp şekilde günlerce dolaşmak yakışır mı, yakışmaz. İnsan kokar.


  • Tisatiaşer  (10.09.23 21:09:18) 
cünüplük uğursuzluk getirmez. islam'da uğursuzluk yoktur. bu, batıl inançlarla ilgilidir.

islamansiklopedisi.org.tr
kurul.diyanet.gov.tr
  • kesmekes laleler  (10.09.23 22:14:40) 
Dini Kaynaklardaki ayrıntılara bakıldığında,
Cünüpken koltuk altı ve kasık, saç traşı yapmak ve tırnak kesmek uygun görülmez.
(Çünkü manevi kirlilik halindeyken bunların vüvuttan ayrılması söz konusu)

Cünüp ve hayız hâlinde bulunanın, Kur’ân-ı kerimi okuması, Mushafı tutması ve Kâbe-i muazzamayı tavaf etmesi haramdır.

Hayız halindeki kadın, göğsünü yıkamadan, çocuğunu emzirebilir. Cünüp kadının, göğsünü yıkamadan emzirmesi mekruh olur diye belirtilir.

Cünüpken bir şeyler yeme konusunda ise önce ağzın yıkanması tavsiye ediliyor. Çünkü cünüplüğün ağza sirayeti de söz konusu.
  • diyecevaplandı  (11.09.23 02:16:31) 
İnsanların cünüp halde yemek, çarşıya çıkma vs den kaçındığını gördüm çok kez.


  • gadlemler  (11.09.23 17:57:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.