[]

Çocuğunuzu sünnet ettirir misiniz ?

5 yaşına geldi kiyamiyorum, yaptirmasam mi. Annesi ile tartışıyoruz. Ben onun çükü kendi karar versin diyorum, bu konuda cok mu haksızım?




 
Ben olsam yaptırmazdım. Tamam geri dönüşü olmayan bir şey olduğu için bizde hijyen mijyen diye iç rahatlatılıyor ancak tarafsız makaleler büyük oranda yaptırılmamalı diyor. Kadın sünneti ne kadar yanlışsa bu da o kadar yanlış. Sebeplerini söylemeye gerek yok.


  • ruhen hastayim ben  (17.06.23 18:17:50 ~ 18:19:42) 
Tabiki, hem olması gereken hem de kendi karar versin ne demek, 18’ine gelince mi yaptıracak.
Ayrıca Allah hayırlı ömürler versin de kimin nerede öleceği belli değil, dini açıdan ölümde buna göre muamele ediliyor trde diye biliyorum, dini açıdan müslümansa o da bir sorun.

  • epitaf  (17.06.23 18:39:00) 
çocuğunu sünnet ettirmek istemeyen arkadaşımın çocuğu ilkokula başlayınca çevresinden arkadaşlarından gördüğü için sünnet olmak istedi haftasonu sünneti var, gerçekten kültürel olarak da karşı çıkması zor bir durum

geri dönüşü olmayan bir müdahale +1
hijyenik olduğu kısmı da geçersiz bu çağda gün aşırı duş alıyoruz ya da musluğumuzdan istediğimiz zaman su akıyor, erkek organı temizliği kolay bir organ

gözümüz de enfeksiyonlara açık bir organ fakat gidip önlem olarak sakatlamıyoruz günlük temizliğimizi yapıp buna rağmen enfeksiyon kaparsa tedavi oluyoruz geçiyor

eğer çocuk ilkokulda çevresinden görüp isterse 5. sınıftan sonra yaptıracaz diye ötelerim, zamanı geldiğinde de açık açık konuşurum

babam da ateist adamdı niye yaptırdıysa
  • freebird5406_2  (17.06.23 18:45:24 ~ 19:12:08) 
vücuda o kadar büyük bir negatif etkisi olduğunu sanmıyorum. bazı şeyler şehir efsanesi. abd'de de sünnet mahalle baskısı olmamasına rağmen çok yaygın bir olay.

"In the United States, newborn circumcision is an elective procedure. The National Center for Health Statistics estimates that about 64 percent of newborn boys undergo circumcision."
www.childrenshospital.org

kararı verirken sosyal olarak dışlanma ya da ezik hissetme boyutunu da değerlendirmek lazım. çocuklar arasında bir erkek olma sembolü gibi bu türkiye'de. bazı konularda sürüden ayrılmamak iyidir.
  • bohr atom modeli  (17.06.23 19:00:02 ~ 19:04:40) 
duyuru tarihinin garip bir şekilde en çok sorulan sorusu olabilir. Neye karar verirsiniz bilmem ama eğer yaptırtmamaya karar verirseniz bir şekilde çocuğun bu durumu bilmesi gerekir. Çünkü arkadaşlarından ayrışması durumu, farklı etkiler de bırakabilir.


  • sparkle kiddle  (17.06.23 19:00:16) 
Günümüzde hiçbir sorun olmaz. Eskiden sünnet düğünü yaptırmak ve komşu, akraba, arkadaş çağırma modası vardı. Bunun bir baskısı oluyordu. Artık bunlar çağ dışı kaldı. Şuan olsa ben kendim olmak istemezdim. Ne gereği var


  • socially awkward  (17.06.23 19:03:06 ~ 19:03:21) 
Ben ileride çocuğum olursa yaptırmamayı düşünüyorum. Dehşet bir aile ve çevre baskısı var bu konuda milletin üzerinde. Müslüman ya da musevi olmadığı halde çocuklarını sünnet ettiren arkadaşlarım var. Kimisi sağlık hurafeleri kimisi de aile baskısı yüzünden. Karı-koca ateist olup dini nikah kıyan arkadaşlarım da oldu mesela. Üstüne bir de olay dini ritüelden ziyade bir kutlama, büyüme, partiler vs. diye aktarıldığı için küçük çocuklar tabii ki bir hevesle istiyor. Ben hevesli değildim ama kesinlikle karşı da değildim. Şimdiki aklımla bana o gün sorsalar istemezdim.

Bu sağlık konusu da komedi. Gören de sanacak ki şu an inanç dayatması olmadığı için ya da İbrahim toplumlarında olmadığı için sünnet olmayan milyarlarca insan ürolojiden çıkamadı ve sürekli iltihaplı gezdi. Tabii ki belirli sağlık durumlarda ihtimal var ama kesin olacak bir şey değil. Apadisi de aldırıyor musunuz henüz 5 yaşındayken, "ya ileride hastalanırsa" diye?
  • nawar  (17.06.23 19:06:04 ~ 19:08:18) 
Dünyaya gelmesi için çocuğa baştan soru sormadık. Sünnet için de sormak olmaz. Dini kaynaklarda şu ana kadar okuduğum kadarıyla tek sünnet yapılmama nedeni ise, eğer yaşlı kimse dayanamayacak olursa (sünnet) terkedilir" diyordu.

İnanç husus burada önemli ve anne babanın görevleri arasındadır bu.
  • diyecevaplandı  (17.06.23 19:24:52) 
Dinle alakam yok ama toplum baskısı benim de kafama takılıyor.


  • kimlanbu  (17.06.23 19:34:20) 
sunnet benim icin ciddi travmaydi o yuzden cocuga pek yaptirmak istemedim. ustune bir de cocuk yurtdisinda dogdugu ve orada yasama olasiligi sifira yakin oldugu icin yaptirmama karari aldik.

ama turkiye'de olsaydim dogar dogmaz hallettirirdim, turkiye'de yasayan bir adamin muslumansa eger sunnetsiz olmasi ilerde sikinti yaratabilir.
  • cooperr  (17.06.23 19:45:11) 
Hayır.


  • burka  (17.06.23 20:27:26) 
Çocuğun parmağını kesmekten hiç bir farkı yok, tıbbi hiç bir faydası yok kaynak için: Evrim ağacından bakabilirsiniz.

çocuğumun bir parçasını kültür baskısıyla değil yer yarılıp bin yıl içine geçse yine kestirmem ne inanç, ne ideoloji nede kültür için çocuğumun tek bir kılına dokunmayı bile aklıma getiremem. Karar sizin.
  • babafingo  (17.06.23 21:55:34) 
"kim ne der" baskılarına anne babası olarak sizin hazır olmanız, çocuğunuzun da arkadaşları tarafından dalga geçilmeye hazır olacağı anlamına gelmiyor. Hangi profilde bir aileden geliyorsa gelsin, çocuklar acımasızdır. Mutlaka dışlayanlar dalga geçenler olur.


  • beyfendi  (17.06.23 22:05:35) 
Ettiririm tabikide hem sağlık hem dini açıdan ettirilmeli.


  • yalniz kizkulesi  (17.06.23 22:24:26) 
Kişisel görüşüm yaptırmamak olurdu çünkü dinsizim ama en büyük çekincem, çocuğun büyüyünce yaşayacağı ikili ilişkilerde sıkıntı yaşaması olur herhalde. Toplumumuzdaki kadınlar, ne kadar açık görüşlü olursa olsun, sünnetsiz erkeği tuhaf bulabilir gibi geliyor bana. Belki bir doktora danışabilirsiniz, 18 yaş civarı sünnet olmak çok zorlu bir operasyon muymuş? Aklı baliğ olduğunda kendi karar verip operasyon geçirebilir sonuçta.


  • inawen  (17.06.23 23:35:56) 
Sunnet uzerinde fikir birligi ounan bir konu degil. Duyurucular gibi doktorlar, bilim adamlari, din adamlari... herkesin gorusunu kabul ettirmeye calistigi bir konu. Faydalari, zararlari ile ilgili yapilan arastirmalar bile birbiri ile ortusmuyor. Arastirma Somali'de yapildiysa Sunnet faydali cikiyor, Isvicre'de yapildiysa sunnet olanlarin cocuklarinin otizme yakalanma riski, olmayanlarda yuksek cikiyor falan filan bir dunya arastirma var.

Benim oglan sunnetsiz. Bundan dolayi herhangi bir sorun yasamadi. Turkiye'de yasasaydi, devlet okulunda okusaydi, ustteki duyurucularin yazdigi gibi sorun yasayabilirdi, hatta bugunku mufredata maruz kalsaydi, akranlari tarafindan dislanabilirdi diye dusunuyorum.

Bunun icin cocuk sunnet ettirilir mi? Bence ettirilmez. Ben ettirmedim.
  • thetruenorthstrongandfree  (17.06.23 23:45:24) 
Bugünkü aklım olsaydı ettirmezdim.
Çünkü, tıbbi bir zorunluluk olmaksızın ve izinsiz olarak çocuğun vücut bütünlüğüne zarar veriliyor.
O zamanlar oğlumun yakın bir arkadaşı sünnet oluyordu ve "sağlık için" gerekçesiyle o da oldu. Bu işi ticarete dökmüş çocuk cerrahı eline "erkeklik sertifikası"nı tutuşturdu ancak bizimki dönüp bakmadı bile.
Doğrusu, biz de sağlık için gerekli sanıyorduk. Dinle minle ilgisi yok. Zaten dinde de zorunlu değil. Musevilikten geçme bir adet.
Hâlâ neden yaptırdık diye kahrolurum. Sonra da, biraz fimozis vardı diye kendimi rahatlatmaya çalışırım.
Sünnet hakkında çok şey okudum sonradan ve yaptırmazdım.
  • pro9it9is9  (18.06.23 00:14:07) 
penil derinin ozellikle nemli kalmasi ve oradaki dokunun sagligini koruyabilmesi icin organ oyle evrimlesmis. o deri fazlaligini kesince, artik korunmasiz oluyor. bir sure sonra orada daha mulayim bi deri olmasi gerekirken zamanla kalinlasiyor ve hissizlesiyor vb.

eskiden gerekli hijyen sartlari saglanamadigindan ve/veya belirli bakteri,virus, manter turleri o kesede bir sekilde hapsoldugundan nemli ortam dolayisiyla da kolay cogalabiliyorlar.

genel gorusler boyle. ben de olsam yaptırmazdım fakat toplumun gittigi yone gore ileride daha da buyuk sosyal sorunlar cikarabilir gibi.
  • kobretti  (18.06.23 00:25:09) 
Kız çocuklarının genital mutilasyonu barbarlık, çağdışı, cehalet ve rezaletken (ki öyle) oğlan çocuklarının sünnet ettirilmesinin hâlâ bu kadar normal görülmesini ve "gelenek, âdet" diye açıklanmasını aklım almıyor.

www.unicef.org
  • kobuzchu kiz  (18.06.23 01:12:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.