[]

web masterlar

bir proje için soruyorum
Migros carfure gibi marketler ürünlerin güncel fiyatlarını nasıl çekebilirim?
ve yasal mı?


 
Servis vereceklerini sanmıyorum. kendin siteden fiyat çekebilirsin. baya bir uğraştırır.
kendi sitesinde yayınladığı fiyatı alman ile ekranı açıp bakman arasında bir fark olmayacağı için yasal olarak bir yaptırım olmayacaktır.

  • rhan  (22.05.23 15:55:40) 
Web master değilim ama eğer APIleri yoksa (Ki sanmıyorum olacağını), screen scraping yapmanız lazım. Bu da kapaca istediğiniz web sayfasını yazılım ile alıp, içindeki elementleri tasnif etmek oluyor. Yani mesela "www.migros.com.tr" URL'ini çağırıp burada listelenen ürünleri (Ki genelde hepsi aynı yapıyı kullanıyor olacaktır) çekiyorsunuz. Tabi sayfalar arası gezmeniz vb. gerekebilir; mesela her sayfada 50 ürün varsa, yazdığınız kodun ilk sayfayı çektikten sonra başka sayfa olup olmadığına bakması, varsa tek tek onları da gezmesi gerekli.

İşin hukuki kısmını bilemiyorum; verileri ne amaçla kullandığınıza göre değişebilir herhalde ama yaptığınız şey aslında web sitesini gezmekten ve o halka açık olan bu bilgileri toplamaktan ibaret. Bunu çok sık yaparssanız yasal bir sorun olmasa bile sitenin çeşitli güvenlik mekanizmaları devreye girer ve mesela Captcha girmeniz, IP değiştirmeniz vb. gerekir.
  • salihdt  (22.05.23 15:58:12) 
scaper yazar çekersin, çok dert değil.

google gibi yapay zeka kasmak istemiyorsan bütün kategori/listeleme sayfalarını bulup bir indexe atan bir ön scaper yaz (kendin manuel de abanabilirsin).

onu çözebilirsen sonrasında detay ya da listeleme sayfalarından fiyatları çekip ayrıca paginationu takip eden ikinci bir script daha yazarsın ikisi de aynı şekilde çalışacak zaten.

düz curl ile data çekip çalışırsan her siteden data çekemeyebilirsin. örn cepteşok client side rendering ile çalışıyor curl'de boş sayfa döndürür. onu da chromimum ile sayfayı render alıp atlatabilirsin.

kolay gelsin, arkadaşların dediği gibi uğraştırıcı ama yazılıma merakın varsa keyifli de bir iş :)
  • yuto  (23.05.23 11:48:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.