[]

Yazılımcılara: Seçim Sonuçlarını Toplamak ve Paylaşmak Bu Kadar Zor mu?

Neden her seçim sonrası aynı sorunu yaşıyoruz?

Veri orada, ıslak imzalı seçim tutanaklarında. Gönüllü örgütler var, Oy ve Ötesi, Türkiye Gönüllüleri gibi. Kendi parti örgütün var.

Al bunları, koy veritabanına, sonra göster bir ara yüzde. Yanına da AA ve YSK verilerini koy, görelim hile-hurda var mı.

Muhalefet neyi ve neden başaramıyor?

 
Biliyorsunuz, geçen seçimde bu konu, şimdi karşı safa geçmiş bir Teğmen'e emanet edilmişti. 20 li yaşlarda bir adamın Ülke çapında böyle bir organizasyonu kotarması beklenilebilir mi?
Kendisi ilk fırsatta rakip saflara geçmiş biri, o 'gönüllüler' den, ülke çapında kendisine gönülden bağlı bir örgüt kurabilir mi?

İki sorunun cevabı da 'Hayır'

Bu, geçen seçimdeki durumdu. Bu seçimde de bu konunun ne kadar önemli olduğunu idrak edemediklerini görmüş olduk.

Ben Anadolunun ücra bir yerinde yaşayan A partisine gönül vermiş bir birey olsam, gitsem B partisine üye olup seçim güvenliği için görev almak istiyorum desem, bu beceriksizlerin tavrı ne olurdu acaba?
  • Mirket  (17.05.23 13:14:30) 
Aslında sorun bana kalırsa şurada ki resmi ve hukuki statüsü olan idari bir işlem ya da eylemi, gayri resmi (özel) oluşumların adeta resmi kurumun yerine geçerek ya da ona rakip olurcasına gerçekleştirmesi.

Dikkat edilirse afad ve Kızılay'ın da karşısına ahbap derneği adeta onlara rakip gibi gösterildi sosyal medyada.
Anlaşılıyor ki toplumsal konularda öne çıkanların derin fikir ayrılığı ve güvensizlikleri burada temel sebep.

Bu sebeple her an tutulan kayıtların an ve an birlikte senkronize olması çeşitli sebeplerle hiç mümkün görünmüyor.

Burada net 1 kiloluk bir şeyin dünyanın başka yerinde ya da kutuplarda 985/1015 gr. gelmesi gibi bir şey.
  • diyecevaplandı  (17.05.23 13:31:28) 
bunun yazilim ayagi en kolay kisim. asil zor kisim sahadan verinin toplanmasi. her sandikta "dogru" kisilerle organize olmak gerekiyor. Bu dogru kisilerin gonullu olmasi her yerde ise yaramaz.

ornegin istanbulda kadikoyde, besiktasta gonullulerle oy takibi yapip gerekli veritabaninda tutanak fotograflarini saglayabilirsiniz ama istanbulda kenarda kalan bircok ilcede ve anadoluda bircok yerde o bolgede agirligi olan, haksizlik karsisinda geri adim atmayacak, teskilatina ve liderine koru korune bagli, gozupek adamlarla bu bu takibi organizasyonu yapmazsaniz hicbir yerden dogru veri saglayamazsiniz. oyunuzu bile dogru duzgun saydirip koruyamazsiniz.

siz istediginiz kadar yazilim yapin, en iyi yazilimcilari bulun farketmez. en ucra bolgede bile agirligi olan adam olmali, korkmamali. sen anadolunun bilmemne ilcesine gonullu, hayalleri olan bir universite ogrencisini gondereceksin. diger tarafta orda onu rakip partinin teskilatlarinin gediklisi, esnafliktan gelme ve cevrede herkesi taniyan, gozupek, lideri icin olume gidecek bickin bir delikanli karsilayacak ve bu bolgeden dogru veri akisi saglayacaksin. cok zor.

yazilimi googleda calisan developer yapsa ne ise yarar oyuna sahip olup veriyi dogru duzgun toplayamadiktan sonra. halki taniyip, her bolgede olacaksin, uygun adamin olacak, teskilatindaki kisilerin gozu pek olacak. yani organizasyonun saglam olacak ki oyuna sahip cikacaksin. bu turkiye gercegini kabul edelim.
  • emrahday  (17.05.23 14:10:38 ~ 14:16:55) 
Yazılım kısmı çok kolay.
Aslında tutanakları sisteme yüklemek de çok kolay.
Zaten chp gibi büyük bir partinin her sandıkta gözlemcisi olmak zorunda. Islak imzalı tutanağın fotoğrafını çekip göndermek de çok kolay.
Başaramamak için, akılsız olmak ya da başarmak istememek lazım.
  • vizivozo  (17.05.23 14:18:41) 
seçim günü veri girişi ve yardım için giden yakın bir arkadaşım bana şunu iletti. 5 serverın olduğunu ve serverın 10 gibi çöktüğünü belirtti. rte veri girişi için 12 merkez kurmuş chpde tek merkez var. bir sürü yazılımcı var ancak parti içi hizipleşmeden kimse yönlendirememiş. boş bir kalabalık var ve yönledirilmeyince boş bakan bir sürü insan. parti içinde herkes herkese başkanım diyor; mesela denizli il başkanı geliyor kıçında 5 kişi kars ilçe başkanı 5 kişi başkanım başkanım.

11e kadar veri girişi olmamış. chp parası olan bir parti ancak bu işlerden sorumlu olan kişiler profesyonel değil. tuncay özkan onursal gibi kraldan çok kralcı olan grupla ne olur bu iş. 20 bin sandıkta müşahitin yok.
  • mikahakkinen  (17.05.23 14:57:34) 
www.eksiduyuru.com

süreç iyi yönetilemedi. chp'nin altyapısı akp'den kötü.
  • false pretension  (17.05.23 15:57:18) 
burada sorun kendini bu ise adamis insan kaynaginin chp tarafinda olmamasi. yazilim yoksa da gider google forms ile bile data toplarsin. sol kesim orgutlu gibi saniliyor ama ulkemizde en orgutlu yapilar islamci kesimdir. bu gibi durumlari bile dine hizmet adi altinda orgutleyip elemanlarini salarlar sandiklara. chp ya da bu secim ozelinde millet ittifaki sosyal medyada gordugum kadariyla binlerce sandiga ulasamamis. bunun bir aciklamasi olamaz. ulke yonetmeye talip olan bir yapinin gorece daha basit bir isi yapamiyor olusu beni dusundurdu bu noktada.


  • duyulmasi gerektigi kadar  (17.05.23 17:28:49) 
akpdeki orgutlenmenin bir kaynagi da ciddi parasi olmasi, cogu hayrina yapmıyor ya doğrudan para alıyor ya da zaten çıkarı var partiden kaynakalı.

kimse hayrına yapmaz böyle şeyleri, chp para harcayıp organizasyon kuracak.
  • nuisance  (17.05.23 17:45:30) 
konusu gelmişken sorayım.

bu tutanakları ysk da yüklemiycek mi? foto'ları?
  • qobel  (17.05.23 23:02:18) 
çünkü chp memur kafasıyla yönetiliyor. hatta genel başkanı da bir emekli memur. hatta üst yönetiminin %80'i de emekli memur. daha mantıklı bir açıklama varsa duymak isterim.


  • mesuta  (17.05.23 23:11:24) 
Partili gözlemcinin gerçekten partili olup olmadığı meselesine katılıyorum. Anadolu’da özellikle kendileri çalıp kendileri oynadıklarına eminim.


  • sibertenik  (18.05.23 01:05:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.