[]

Kılıçdaroğlu 2. turda kazanırsa

Tüm üst düzey yöneticiler değişir tamam. Kararnameler ile de belli şeyleri değiştirebilirler fakat meclis çoğunluğu cumhur ittifakında, nasıl olacak? Anayasaya göre kanun cbk dan üstün. Salt çoğunluğu sağladıkları için ilk seferde olmasa da ikinci seferde istedikleri kanunu geçirebilir cbk yı devre dışı bırakacak kanunu geçirebililer. Bu ihtimal için ne dersiniz? Öyle olsa dahi sonu erken seçim gibi gözüküyor.




 
kk seçilirse ilk 6 ay kullanbildiği kadar yetkiyi kullanır fakat meclisten geçirmesi gereken şeyler geçemeyeceği için 6 ay içinde erken seçime gidilir.


  • false pretension  (15.05.23 12:18:57) 
Meclis sandığınız kadar önemli değil.


  • signore  (15.05.23 12:27:58) 
Bu sistemde meclis diye bir sey yok hatirlatayim. Adi var sadece.


  • freedonia  (15.05.23 12:28:12) 
"Meclis sandığınız kadar önemli değil." altını doldurun hocam. Nasıl değil? Kanun çıkaramadığın, herhangi bir konuda çıkaracağın kararnamenin yapılacak kanunla devre dışı bırakılabildiği bir ortamda meclis nasıl önemli olmuyor. Nereyi kaçırıyorum?


  • mekaniker  (15.05.23 12:31:26) 
meclisin sahibi cumhurbaşkanıysa önemli değil evet, fakat cumhurbaşkanı ayrı meclis ayrı özellikle çoğunluklu şekilde ayrıysa paşalar gibi önemli oluyor meclis durumu.

kimse mhp'nin bu kadar yüksek sayılar getireceğini beklemiyordu adamlar direkt aldı meclisi ki chp'den eksilecek 40'a yakın milletvekilini katmıyorum bile.

false pretension+1
  • gule gule  (15.05.23 12:35:50 ~ 12:36:53) 
yahu yasama ve yürütme tamamen ayrıldı. meclis sadece yasa cıkarır. baska gücü yok. yürütme cb'de her istediğini yapar.


  • sizofren06  (15.05.23 12:54:00) 
meclisin reddettiği şeyleri khk ile geçirir herhangi bir problem ya da engel yok. meclis dostlar kahvesine döndü sadece


  • avatar is back  (15.05.23 12:59:03) 
meclis çook önemli, en basitinden bütçe bile yapamaz cb.

yanlız şu koşullarda rte %60 ile alır ikinci turu.
  • nuisance  (15.05.23 13:16:42) 
meclis önemsiz değil ama cumhurbaşkanı meclisten bariz şekilde daha önemli şu sistemde. tüm bakanları cb atıyor, valisi, kaymakamı, rektörü, merkez bankası, egm'si, genelkurmay başkanı kısaca hemen hemen tüm devlet kurumları bakanlara ve cb'ye bağlı. cb'nin çok geniş kararname yetkileri var ve veto yetkisi, referandum yetkisi, meclisi fesih yetkisi bile var. yani burada meclis çok önemliymiş gibi konuşanlar hangi açıdan bakarak bunu diyorlar anlamadım. tabi ki en güzeli ikisine birden sahip olmak ama sadece 1'ine sahip olacaksın seç deseler tereddütsüz cumhurbaşkanlığı seçilir şu sistemde.


  • semaforo de medianoche  (15.05.23 13:46:16 ~ 13:48:45) 
meclisten butceyi gecirmeden yurutmeyi nasil yapacaksiniz bana bir anlatin lutfen. khk ile mi alcaksiniz butceyi?


  • duyulmasi gerektigi kadar  (15.05.23 13:51:17) 
@duyulması gerektiği kadar: tüm kurumlar devlet işleyişi senin kontrolündeyken karşı taraf sadece bütçe geçirtmeyerek ne yapabilir peki sen onu açıklayabilir misin? dediğin gibi bir çabaya girerlerse cb yetkisini kullanıp erken seçime gider ama sadece 20 vekil fazlalıkla bunu yapmak isteyeceklerini de sanmam ellerindekini de kaybedebilirler o durumda.


  • semaforo de medianoche  (15.05.23 14:03:21 ~ 14:04:41) 
@semaforo aynı konuyla ilgili meclis bir kanun çıkarır. Kanun varsa cbk yok. Diyeceksiniz ki veto yetkisi var. Ahmet Necdet Sezerde de öyle olmadı mı. Veto sonrası salt çoğunlukla kabul edilirse kanunu yayınlamak zorunda cumhurbaşkanı. Bu durumda sadece bir kaç ay göstermelik bir şeyler yapılır. Sonrası erken seçim.


  • mekaniker  (15.05.23 16:23:39) 
Sonuç itibariyle meclisi kaybettikten sonra muhalefetin ikinci turda kazanmak istemesindeki motivasyonu anlamaya çalışıyorum. Nasıl olsa erken seçim olacak o arada reklam yapıp mecliste çoğunluğu mu sağlamaya çalışacaklar?


  • mekaniker  (15.05.23 16:27:17) 
@mekaniker aynı konuyla ilgili hemen bir yasa çıkarır diye bir şey yok büyük kapsamlı şeylerde referanduma götürülür zaten 320 vekille öyle kafana estiği gibi yasa yürürlüğe sokamazsın anayasa baştan yazılamaz yani o şekilde. dediğin gibi meclis, cumhurbaşkanını ve hükümetini etkisiz bırakmaya çalışmak için ciddi bir çaba sarf ederse bütçeyi onaylamaıyoruz falan derse de erken seçime gidilir ama bu senaryo kk'nın 50'yi aşıp kazandığı senaryo zaten. yani anti-akp kitlesi kazanma özgüvenine sahip olacak, kurumlar akp kontrolünden çıkmış olacak, gazı bedava yaptık, memura şu maaş veriyoruz diye seçime giremeyecek, tvde tüm kanallarda toplu yayın yapamayacak. o şekilde bir senaryoda meclis çoğunluğunu kaybetme riski yüksek bunu istemezler. elindeki güçle yönettirmeyecek kadar değil ama rahatsız edecek kadar takılırlar işte. kazanmak istemekteki motivasyon cumhurbaşkanlığının meclisten çok daha önemli olması (daha az önemli olsa da istenirdi tabi dün olmayan bir gücün bugün olmuş olacak yani). en kötü senaryo gerçekleşse akpliler hükümeti engellemeye çalışsa erken seçime gidilir orada 2'sini de alma şansı dün olduğundan çok daha yüksek olur o yüzden bu ihtimali çok gerçekçi görmüyorum.


  • semaforo de medianoche  (15.05.23 16:43:59 ~ 16:51:55) 
@semaforo 300 ün üstü çoğunlukla istediği kanunu çıkarabilirler. Anayasa değişikliği hariç. O nitelikli çoğunluk istiyor. 360 ve üstü+referandum şeklinde.


  • mekaniker  (15.05.23 17:03:35) 
@mekaniker siyaset böyle bir şey değil. akp'nin geçen 5 yılda hem meclis çoğunluğu hem başkanlığı vardı istediği her yasayı çıkardı mı sizce? o durumda bile yapamıyorlar kk'nın cb olmasına rağmen öyle bir şey yapması mümkün değil. denedikleri anda ülke yönetilemez hale gelir ve erken seçim ilan edilir. dün olduğundan çok daha adil şartlarda bir yarışla seçime girer millet ittifakı


  • semaforo de medianoche  (15.05.23 17:12:02) 
@semaforo teknik olarak mümkün onu söylüyorum. Sonu erken seçim olur kanaatindeyim.


  • mekaniker  (15.05.23 18:15:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.