[]

14 Bin Yıl Gezdim Pervanelikte

Türküyü bilmeyenler için: youtu.be

Aşık Sıtkı Baba’nın yazdığı mısranın aslı şu “On dört yıl dolandım Pervane’likte”. Mevzu da şu, Pervane mahlasını kullanmış adam 14 yıl boyunca bu şekilde şiirler yazmış, sonra Sıtkı ismini duymuş viranelikte, demiş tamam lan Pervane baydı benim mahlas artık Sıtkı olsun.

Derin araştırma yapıcak fırsatım yok maalesef ama acayip kafama takıldığı için direkt sorayım dedim belki bilen vardır; Ali Ekber Çiçek niye bu mısrayı kafasına göre on dört bin yıl olarak dönüştürmüş ki? Var mıdır sizce bir olayı? Sırf hece ölçüsüne uysun diye yaptığını düşünmek istemiorum.

 
Alevi şiirlerinde, deyişlerinde reenkarnasyon teması çok var. Hz. Ali'nin Hızır olması, İmamların "donlarına" girmesi, turna olarak gelmesi vs tarzı çok şey var. Bildiğimden değil de belki o tip bir reenkarnasyon, ruhsal yaşam tarzı bir şey anlamında da kullanmak istemiş olabilir Ali ekber Çiçek. Ben orijinalinin 14 yıl olduğunu bilmiyordum ve 14 bin yıl boyunca reenkarne olarak çeşitli hayatlar yaşadığını veya yaşam öncesi bir ruhlar alemi tarazı bir şeyi ima ettiğini varsaymıştım hep.


  • perferil  (25.04.23 20:33:54) 
Dedigin gibi hece olcusune uysun diye


  • baldur2  (25.04.23 23:33:57) 
@baldur,

Hocu ben de şimdi fark ettim, on dört yıl dolandım dese de uyuyor yine. Resmen fantastik olmak için on dört bin yıl eklemiş adam ya
  • vedatchilipeppers  (26.04.23 10:09:45) 
Bir fikir de ben yürüteyim.
Her yıl bin yılmış gibi geldi bana demiş olabilir mi?
14 yıl gezdim ama 14 bin yılda görülecek şeyler görüp yaşadım demiş olabilir.

'mübalağa sanatı' diye bir konu var ya.
  • Mirket  (26.04.23 10:23:23) 
"Güruh-u Naci"ye özümü kattım.
Adem/İnsan sıfatında çok geldim gittim.

diyor devamında.

@perferil'in dediği gibi ilk insandan beri tekrar tekrar beden bulması diye yorumladım ben de.
  • nawar  (26.04.23 10:29:26) 
14 bin yıl devir mevzuundan neredeyse emindim, nereden duydum/okudum bilmiyorum ama şöyle bir rivayet var, şii/alevi kaynağı olarak:
Mufazzal bin Ömer'den: İmam Cafer Sâdık (a.s) şöyle buyurdu: "Yüce Allah, varlıkları yaratmadan on dört bin yıl önce on dört nur yarattı. İşte o nurlar, bizim ruhlarımızdır."

Hadisler Işığında On İki İmam C.2
By Mehmet Ünal
  • ensar  (26.04.23 14:37:48) 
Usûl - ü Kâfi'de şöyle bir hadis vardır ; “ Biz Ehlibeyt , kâinat yaratılmadan on dört bin yıl önce meleklere ders veriyorduk . "


  • ensar  (26.04.23 14:38:22) 
"Hilķat - i Adem'den on dört bin yıl mukaddem çün Hudā teālā ādemi halķ eyledi . Ol nūru onuñ șulbünden ta'biye ķıldı ve Lā - yezāl bir şulbden dīger..."

Menâkıb-ı Murtazaviyye / Hz. Ali’nin Menkabeleri: (İnceleme-Metin-Dizin)
By Ali Nihânî-i Yozgadî, İsmail Yıldırım
  • ensar  (26.04.23 14:39:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.