[]

seçim için %50+1 nasıl hesaplanır?

her gün, seçimle ilgili bir soru sorulur oldu, ben de nasipleneyim biraz :d
iki sorum var;

1-
bir senaryo kuracağım kafamdakini anlatmak için;

diyelim ki ilk turda muhalefet %50+1 ile cb seçimini kazanacak (veya kazanma iddiasında).
ülkedeki toplam seçmen sayısı da 50 milyon olsun, hesabı kolay olsun.

dağılımı da şöyle yapalım;
20 milyon oy kılıçdaroğlu
20 milyon oy recep tayyip
10 milyon oy da geçersiz/boş oy/oy kullanmaya üşenmiş kesim.

toplam geçerli oy sayısı: 40 milyon.

şimdi, kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanması için 20 milyon +1 oy yani [(geçerli oylar/2)+1] mi alması lazım yoksa 25 milyon +1 oy [(toplam seçmen sayısı/2)+1] mi alması lazım?

2-
meclis seçimine gidelim.

"boş oy atmak iktidara yarar" argümanının yukarıda sorduğum 1. soruyla bir ilgisi var mı?
varsa, mantığını anlatabilir misiniz?
yoksa, argümanın sebebi "d'hondt sistemi büyük partileri kayırır, pastayı daraltmayalım" mantığından mı ileri geliyor?

 
Cb için geçerli oyum 50+1 i
Boş oyun mantığı iktidara tepkili isen boş atma yoksa bir işe yaramaz tepkin denmek isteniyor

  • sonhakan  (20.04.23 15:20:53) 
seçmen sayısı yaklaşık 64.5 milyondu sanırım. sayı açıklandı. geçerli oyların yüzde ellisinden +1 oy fazla alan seçimi kazanıyor. hesaplarınızı okumadım açıkçası çünkü çok komplike bir durum yok.


  • sparkle kiddle  (20.04.23 15:20:55) 
boş veya anlamsız oylar cb seçiminde önde olanın işine gelir. artık kk mı yoksa rte mi önde ona göre karar ver. meclis seçiminde ise oy kullandığın şehirde ezici parti varsa ona yarar. ki bu da çoğunlukla akp oluyor. 2002'de 15 milyon insanın oyu çöp olmuştu


  • avatar is back  (20.04.23 16:12:34) 
söylendiği gibi geçerli oyların %50’si+1

olayı abartarak tüm sorularını yanıtlayacak şöyle bir örnek verelim. tüm türkiye seçimi protesto etsin ve sadece 3 kişi sandığa gidip oy vermiş olsun. 1’i x kişiye diğer 2’si de boş oy verdi diyelim. oyu alan kişi seçimi kazanıyor. göründüğü üzere boş oy atmak ya da sandığa gitmemek kazanan kişiye oy vermekten farksız oldu.
  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (20.04.23 16:34:06 ~ 16:37:57) 
çok teşekkürler hepinize.

@avatar is back; yok ben oy kullanacağım da, geçen gün bir arkadaşım boş oy atacağını, zaten millet ittifakının önde onduğunu ve muhalefetin işine yarayacağını söyledi. ben de "olm akp tek parti olarak en yüksek yüzdeye sahip olur %35 falan gene onlara işe yarar" deyince oradan takıldı aklıma.

@kanatlı kont: iyi bir örnekti, teşekkürler
  • thedepressed  (20.04.23 17:18:16 ~ 17:18:45) 
boş oy atmak iktidara veya muhalefete yarar kafası külliyen absürd ve gerçek dışı bir söylem.

boş oy kimseye yaramaz arkadaşlar. kazanan yine kazanır kaybeden yine kaybeder. bu boş oy bi etkiye sahip olmaz. boş oyun mantığı bu zaten. yokmuş gibi düşünebilirsin. daha önce çok boş oy atmış birisi olarak bu iktidara yarar söylemine acayip irite oluyorum çünkü hiçbir şekilde doğru değil. boş oy atma veya sandığa gitmeme iradesini bir partiye entegre etme davranışı kesinlikle gerçek bir yaklaşım değil. benzer mantıkla iktidarın kazandığı herhangi bir seçimde 2. sıradaki adaydan başka bir adaya oy verenlerin tümünün oyu da iktidarın kazanmasına yarar çünkü oy verdiği kazanamıyor sonuçta diğeri fazla oy almış demekki. işte bu karar saçma bir argüman bu. hatta argüman bile değil zırva veya safsata demek daha doğru. boş oyda da aynı denklem söz konusu. senin oyundan bağımsız kazanan yine kazanır kaybeden yine kaybeder. bu kadar.
  • ezkaza  (21.04.23 02:42:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.