[]

Türkiye'de kavşaklarda üstünlük

Yaklaşık 6 sene türkiye'de araç sürdüm, şimdi 1 senedir ingiltere'de araç kullanıyorum. Bugüne kadar kavşak kurallarını bilmiyormuşum ben, burada araç kullanırken sağdan gelen araç her zaman öncelikli ki buna alışmam uzun sürdü. Mesela karşıdan bir araç dümdüz geliyor diyelim ( bana göre yolun sağından geliyor ) ve ben kavşakta sağa sinyal verdim, araç duruyor. Yolu dümdüz olmasına rağmen duruyor. Kavşaklarda da %100 bir şekilde sağdan gelen araç bekleniyor, o yüzden kafamda zerre düşünce olmuyor acaba yola atlar mı yavaşlasam mı vs. Farkettim ki türkiye'de bu sanırım pratikte uygulanmıyor ya da ben uygulamıyormuşum. Pratikte türkiye'de bu işin doğrusu nasıldır ? Tıpkı buradaki gibi x aracı dümdüz gitse dahi y aracı sağa veya sola ( şuan kafamda oturtamadım ne taraf üstün ) sinyal verdiği an düz giden araç durmalı mı ? Pratikte karşılığı var mı ve teoride nasıldı bu ?




 
Kağıt üzerinde kurallar aynı. Ama senin solunda kalan arabanın şoförünün nasıl biri olduğuna göre o kuralın uygulanıp uygulanmaması değişiyor. Şimdi steryotip anlatıp da kavga çıkarmayayım. Anladın sen. kıps


  • alperz  (08.04.23 14:12:25) 
Türkiye ile çok kafa yormana gerek yok, ben kavşak içinde geçiş üstünlüğü kavşak içindeki araçtadır dedim diye trafik polisiyle kavga ediyordum az kalsın, o da bana "hayır efendim sağdan gelen aracın hakkıdır" diyordu.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (08.04.23 14:21:07) 
ben mesela tr'de araç kullanırken ciddi zorlanıyorum artık. ilk burada zorlanıyordum, şimdi tr'de. her yerde hız sınırı olduğu için burada ve denetlendiği için şehir iç. 70-80 max gitmeye o kadar alışmışım ki tr'de de böyle gidiyorum ve selektör korna kıça yapışmaların haddi hesabı yok.


  • garavel  (08.04.23 14:32:52) 
Hocam Türkiye çok acayip bir ülke, ben mesela normalde İstanbul'da araç kullanmaktan çok şikayet ederdim ama İzmir'de Ankara'da falan araç kullandıktan sonra İstanbul bana 120 şeritli Kaliforniya otobanı gibi gelmeye başladı.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (08.04.23 14:40:05) 
Türkiye'de kurallar minimal farklılıklar içeriyor, geçen aylarda sözlükte baya bir karmaşa olmuştu hatta bunla alakalı. Trafik yönetmeliğine bakarsanız

Kavşaklarda geçiş hakkı madde 109

"b) trafik zabıtası veya trafik işaret levhası veya ışıklı işaret cihazları bulunmayan kavşaklarda

8) dönüş yapan sürücüler doğru geçmekte olan araçlara,

c) kavşak kollarının trafik yoğunluğu bakımından farklı oldukları işaretlerle belirlenmemişse;

3) motorlu araçlardan soldaki, sağdan gelen araca

geçiş hakkını vermek zorundadır."

Şeklinde belirtiliyor. Ama neticede bu kurallar da uygulanmıyor, bizde kavşaklarda tamamen random takılıyor insanlar.

Ayrıca;

BEŞİNCİ BÖLÜM
Sürücülerin Uyacağı Diğer Kurallar
Dönüşler (Doğrultu Değiştirme)
Madde-102 Aksine bir işaret yoksa dönüş yaparak doğrultu değiştirecek olan araç sürücüleri;

b) Sola dönüşlerde;
5) (Ek: RG-02/11/2000-24218) Dönüşe başlamadan sağdan gelen taşıtlara ilk geçiş hakkını vermeye,

Mecburdurlar."
  • akhenaten  (08.04.23 14:49:57 ~ 15:09:48) 
Ya üniversite mezunu kafası calisan arkadaslarimin bile haberi yoktu bu kuraldan düşün halk o kadar bilgisiz.

Türkiye'ye tatile geldiğimde en çok zorlayan seylerden biri malesef, trafikte stres yapıyor.

Bu kuralin bir karşılığı yok, o an durumda nasıl olursa öyle uygulaniyor, uygulanmayinca kaza oluyor.
  • logisticsmanager  (08.04.23 14:52:22) 
Kavşak içindeki aracın geçiş üstünlüğü yok mu? Sağ, sol kime göre neye göre. Milletin kafasını karıştırmayın:D


  • mekaniker  (08.04.23 16:00:37) 
mekaniker. sen sağındakine yol veriyorsun. kime göresi yok. herkesin sağı belli. sağım sarımsak solum soğan. herkes kendi sağındakine öncelik tanıyor.


  • alperz  (08.04.23 16:39:31) 
Kavşak içindeyken "sağdakine veriyorsun" gibi bir şey yok ama, misal dönel kavşakta dönüş halindeysen geçiş üstünlüğü kavşak içindeki araca aittir.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (08.04.23 16:50:35) 
Kontrolsüz kavşakta sağdaki aracın,
Dönel kavşakta (varsa) kavşak içindeki aracın geçiş üstünlüğü vardır.

  • Mirket  (08.04.23 17:28:27) 
Aslında hem dönel kavşakta hem de ortasında ada bulunmayan her türlü kavşakta zaten kavşak içerisinde olan aracın geçiş hakkı var. Yönetmelikte bu dönel kavşaklar için açıkça belirtiliyor, ama yönetmeliğin geneline bakıldığında "kavşağa ilk giren ilk çıkar" algısı oldukça yerleşik görünüyor. Sağdan gelene yol verme işi henüz kavşağa girilmediği takdirde geçerli. Eğer kavşağa girildiyse giren araç önce çıkmalı. Bu ortamda geçiş üstünlüğü olan araçların (ambulans, polis vs.) bulunması durumunda bile böyle. Sanırım dönel kavşaklarda bunu vurgulamalarının sebebi dönel kavşak içindeki araçların, eğer kavşak büyükse kavşak içindeki araca göre sağ koldan giren araçlara sanki sol taraftan geliyormuş gibi gözükmesi. Haliyle insanlar "ben sağdan giriyorum, onun durması lazım" diye düşünebiliyor. Bu karışıklığı önemek için ekstra belirtilmiş olmalı.

"BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Kurallar
Trafiğin Yönetimi
Madde 96- Trafiğin yönetimine dair esas ve usuller aşağıda gösterilmiştir.
1) Görevli kişinin bir kolunu dik olarak yukarıya kaldırması; yeterli güvenlikte duramayacak sürücüler ile kavşağa yeni girmiş olan ve kavşak içinde bulunan sürücüler dışında, tüm karayolunu kullananlar için DUR emridir.
b) Görevli kişiler;
2) Yeşil ışıkta, ilerlemekte olan veya kavşaklara girmek üzere bulunan araçları ani işaretlerle durdurmamaya,
özen göstermek zorundadırlar."

"BEŞİNCİ BÖLÜM
Sürücülerin Uyacağı Diğer Kurallar
Kavşaklarda Geçiş Hakkı
Madde 109-(Değişik: RG-02/11/2000-24218)
Kavşaklarda aşağıdaki kurallar uygulanır.
e)Işıklı trafik işaretleri izin verse bile trafik akımı, kendisini kavşak içinde durmaya zorlayacak veya diğer doğrultudaki trafiğin geçişine engel olacak ise, sürücülerin kavşağa girmeleri yasaktır."

"ALTINCI BÖLÜM
Durma, Duraklama ve Parketme Kuralları
Duraklamanın Yasak Olduğu Yerler
Madde 113- Taşıt yolu üzerinde;
d) Kavşaklar, tüneller, köprüler ve bağlantı yollarında ve buralara, yerleşim birimleri içinde 5 metre ve yerleşim birimleri dışında 100 metre mesafede,
Duraklamak yasaktır."

"ONUNCU BÖLÜM
Çeşitli Kurallar
Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar
Geçiş Üstünlüğü Bulunan Araçların İşaretini Alan Araç Sürücülerinin Uyacağı Kurallar
Madde 142- Geçiş üstünlüğü bulunan bir aracın duyulur veya görülür bir işaretini alan ve araç sürücüleri bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.
Bir kavşakta iken böyle bir işaret alan araç sürücüleri derhal kavşağı boşaltmak ve gerekiyorsa emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra geçişi engellemeyecek şekilde durmak ve geçiş üstünlüğüne haiz araçlar tamamen geçinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler."
  • akhenaten  (09.04.23 08:09:02 ~ 08:17:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.