[]

Tarihi Yapılarda Demirin Kullanılmaya Başlanması

Mısırlılar Piramitler'in yapımında demir kullanmadığını görüyoruz. Çin Seddi de keza öyle.

Kendi kültürel mirasımız içinde Cami, Türbe, Kumbet, Bedesten, Han, Hamam demir cevherinin kullanılmadığı yapılar var mıdır?

Mimar Sinan, demiri inşa ettirdiği yapılarda kullanmış mıdır? Ayasofya'da demir kullanılmış mıdır?

 
Hayır saydığınız yapıların hiçbirinde demir taşıyıcı unsur olarak kullanılmıyor. Yapılar genel olarak tduvarların taşıyıcı olduğu taş veya kerpiçle yapılıyor, ahşap da sıkça kullanılıyordu.

Büyük yapılardaysa kemer ve tonoz sistemleriyle desteklenen yapının üst örgüsü dönemine göre harçlı ya da harçsız taş örgüyle zemine aktarılıyordu. Aynı zamanda mermer sütun kullanımı da yaygın bir uygulama. Bunlarda yine de zıvana ve kenetlerde demir kullanılıyor ancak bu taşıyıcı özellik sağlamıyor, sadece sabitleyici.

İlk ne zaman kullanıldı ben de bilmiyordum ancak google bey 1796 diyor. Tabi yaygınlaşıp standart hale gelmesi çok daha yeni olmalı.
  • akhenaten  (03.03.23 16:58:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.