[]

İstanbul dan göç için devler teşvik paketi hazırlasa etkili olur mu?

Deprem icin yatırım yapılacağına İstanbul da memleketine dönenlere ciddi teşvikler verilse ben daha doğru ve etkili olacağını düşünüyorum. Ne dersiniz?




 
öyle zaten de yapmıyorlar işte. istanbul finans merkezi açtılar ankarada'ki çoğu kurumu istanbul'a taşıdılar. ellerinde olsa, hayvancılığı ve tarımı da istanbul'da yapalım derler bunlar.

bugün sadece yabancıya konut satışını 2025'e kadar durdurduk ve vatandaşlık satmayı kafadan durdurduk derse ve anadoluya yatırımlar başlasa bile istanbul hem boşalmaya başlar ciddi oranda hem de evler boşa çıkmaya başlar. üst seviye evlerin fiyatlarının kontrolden çıkma sebebi "adam rusa 10 milyona satmış, adam arapa 8 milyona satmış ben neden 2'ye satayım diye diye oldu. normalde o evlerde it sektöründekiler, finanstakiler, doktorlar üst seviye esnaf ve tüccarlar oturması gerekirken onlar itilerek orta seviyeye düşürüldü, öğretmen mühendis hemşirede alt seviye asgari ücretlilerin yanına gitti. bunların düzenlenmesi bile neredeyse çoğu harabe sayılacak evin boşalmasını sağlayarak yıkılması sağlanabilir.

istanbulda 6,6 milyon mesken var, ikamet edilen konut sayısı 5 milyona yakın. boş ev de var aslında.
  • avatar is back  (23.02.23 23:09:14) 
yaş kaç derim :)
devlet ve hükümet düşündüğünüz gibi birşey değil.
şimdi ne olduklarını yazardım ama duyuruyuda kapatırlar.
  • aslindasorunumpsikolojik  (23.02.23 23:44:13) 
kanal İstanbul diye proje yapan adamlardan bahsediyorsunuz. Finans merkezini yazmışlar. Nüfusu Anadolu’ya kaydırabilecek bir vizyon çıkmazdı mümkün mü bunlardan?


  • sibertenik  (24.02.23 01:50:51) 
Sağ hükümetler böyle bir işe girişmez. Türkiye'de büyükşehirlere düzensiz göç, gecekondulaşma gibi konular Menderes'ten Özal'a, oradan Erdoğan'a uzanan bir süreç. Fabrikalarda çalışacak ucuz işgücü olsun diye anadolu'ya yatırımı azaltıp büyükşehirlere göçü zorladılar.

Mesela CHP'nin 2015 Haziran seçimlerinden beri üstünde durduğu Merkez Türkiye projesi var Anadolu'ya en az 2,5 milyonluk bir üretim dağıtım merkez şehri kurulması konusunda. Bu tarz projeler, tarım destekleri ve uzaktan yapılabilecek sektörlerin Anadolu kentlerine dağıtılması lazım.
  • nundu  (24.02.23 02:36:00) 
insanlar memleketine gidecekte oradaki iş ve gelir durumu ne olacak? emin olun çevremde bir çok kişi geçimimi sağlayacak sabit gelirim olsa memlekete giderim burada bir gün kalmam diyor. e giden herkese de devlet iş yaratamaz. öyle olursa sen şehirde çalışıp ödediğim ekstra verginle onları beslemiş olursun sırf gittiği için teşvik verirsen.

aslında doğrudan göç özelinde değil ama dolaylı olarak kısmi teşvikler var eğer kalkınmada öncelikli alanlara giderseniz yapacağınız tarım-hayvancılık-sanayi iş kollarında her biri için ayrı teşvik paketleri var. üniversiteden bir arkadaşım bu şekilde anadoluya gitmişti istanbul'dan. kafası zehir birisiydi tarım için bir çok teşvik aldığını duymuştum. hatta susuz tarım mıydı neydi bunlarınki. elbette yeterli mi yetmez çok daha fazlası olmalı. bir caydırıcı güç değil şuanki hali.
ama herkesin de memleketlerine gitmesini sağlamak imkansız. türkiye kuruluşundan bu yana nüfusunu ülke sathına dengeli dağıtamamıştır.
  • debian  (24.02.23 03:14:41) 
Bu teşvik ancak uzaktan da çalışabilecek beyaz yakalılar için sağlanabilir.

Çünkü uzaktan çalışamayan adamın gittiği yerde işe ihtiyacı var. O şehirlerin o potansiyeli yok. Şu olabilir, finans, pazarlama, yazılım, insan kaynakları vs birçok iş kolu uzaktan yapılabiliyor gördük. Şirketlere bunları uzaktan çalıştırmak için teşvikler verilebilir.

Amaaaaa benim tanıdığım istanbul'un beyaz yaka profili bunu yapmaz. Gitmezler yani. Birçoğu kalmak ister.

Bunlar bu kafada olsaydı, şu anda zaten moda'da, beşiktaş'ta, kadıköy'de, ataköy'de 50 yıllık binalarda yer bulmak için birbirlerini parçalıyor olmazlardı.

Diyelim ki gittiler. O zaman da küçük şehirdekiler için bir enflasyon başlayacak. Düşün istanbul'da özel sektör maaşları birçok ile göre daha yüksek. Bunlar yüksek maaşlarla daha küçük şehirlere gidince oradaki ev sahipleri, işletmeler kuduracak.

Düşün orta seviye bir beyaz yaka çiftin evine 50-80 bin arası para girebiliyor. Şimdi bu adamlar uzaktan çalışmak için Bursa'ya, Tekirdağ'a , Antalya'ya, Bodrum'a, Datça'ya, Eskişehir'e vs dağılacaklar. İstanbul'da kiraya 20 bin lira veriyorsa bu çift, orada aynı evi 10.000'e tutabiliyor. Ee evsahibi elbette diyecek, orada verdiğin parayı isterim diye. Mevcut kiracısı varsa diyecek buradan çık istanbullu kiracı isterim diye....

Sonra Eskişehir'in yerlisi bu sefer başlayacak geçinememeye...

Yani İstanbul'un durumu çooook kaotik çok. İstanbul deprem riski şu an türkiye'nin en büyük sorunu hatta güvenlik sorunu da bir yandan.
  • anten  (24.02.23 10:20:55) 
teşvik sadece beyaz yakaya uzaktan çalışana uygulanır diye bir şey yok, her alanda ticaret tarım hizmet sektörü vs fakat bunun bütüncül bir programı olmalı

geçen senelerde gençler köye diye bir tarım teşviği uygulanmaya çalışıldı fakat içeriği zayıftı ve ülkenin ekonomisi bunu sürdürmeye yetmedi
  • freebird5406_2  (24.02.23 12:22:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.