[]

Benzinli araç

Merhabalar. Ben ehliyetimi dizel araç kullanarak aldım. Benzinli araç hiç kullanmadım. Dizel araç sizin de bildiğiniz gibi debriyaja basılı tutup kontak çevirince çalışıyor. Benzinli araç da böyle mi? Olası bir durumda kullanmam gerekirse ve çalıştıramazsam skandal olur. Teşekkür ederim.




 
Nasıl ya :)

Debriyaj basmak zorunda değilsiniz. Boşta olmalı.
Bunu debriyajla da yapsanız olur vitesi boşa alsanız da olur.

Benzinlide bir fark yok.
Dizel arabanın toleransı daha yüksektir. Yani aracı kaldırırken stop etme ihtimali daha düşüktür (acemi için) yoksa benzinle bir farkı yok diyebilirim.
  • kisa  (21.01.23 22:45:09) 
Debriyaja basarak çalıştırmanın yakıt ile ilgisi yok. Araca göre değişir. Benzinli astralar da debriyaja basarak çalışıyor mesela.

Skandal olmasın istiyorsan eğer sen her türlü debriyaja basarak mars ver, garanti olsun madem :D
  • invictae  (21.01.23 22:56:01) 
Ben başka bir konudan daha bahsedeyim. Benzinli arabada yokuş kalkış desteği yoksa ve daha önce hiç kullanmadıysan zorlanabilirsin.

Dizelde yokuşta kalkarken bile yarım debriyajla araba kendini öne atıyorken benzinde frenden çektiğin anda araba arkaya kayıyor. Debriyajdan ayağını kaldırmaya başlayınca frenden çeker çekmez gaz vermen lazım. Çok dik yokuşta da el freni daha sağlıklı, yarım debriyajla da kalkarsın ama balata yersin, balata kokusu gelir arabadan.
  • Cesario  (21.01.23 23:02:25 ~ 23:02:50) 
hiçbir fark yok. gereksiz tribe girme. her manuel vites araba debriyaja basıp çalıştırılır. bazı arabalar bunu zorunlu kılar yakıtından bağımsız. yeni nesiller.
eski arabalarda da güvenlik için böyle yapılması gerekir zaten.

  • jelly bear  (22.01.23 00:16:37) 
Mekanik mantık olarak bir fark yok, araç manuel ise debriyaj ve vites kullanımının motorun yakıt tipi ile alakası yok. Dizel, benzin, lpg farketmez, debriyaj ve vites mantığı hepsinde aynı.

Ama dizel arabanın torku daha yüksek olduğu için daha kolay kalkış yapar, kolay kolay stop etmez.

Benzinli araçta debriyajı biraz daha geç bırak, gazı biraz daha fazla ver. Aslında her model arabada aracı tanıyana kadar buna dikkat edip kas hafızası oluşturmak gerekli.

Bir not, hem boşa alın hem debriyaja basın. Bu alışkanlık hem vitesde unutulan arabanın öne fırlamasına engel olur hem de soğuk havada araç için daha faydalı.

@kisa; bazı araçlarda üstte bahsettiğim güvenlik önlemi için debriyajda müşür oluyor, araç boşta olsa da debriyaja basmadan marş devreye girmiyor.
  • John Bloor  (23.01.23 11:22:11) 
@jb, bunu bilmiyordum. Bana denk gelmedi hiç. Teşekkürler.


  • kisa  (23.01.23 17:10:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.