[]

Finansal okuryazarlığın çok arttığı durumda borsalar

2010 gibi kripto ile yatırım yapmaya başladım. Grafik okumayı, indikatörleri, deneye yanıla bir şeyler öğrenmeyi, elimdekinin bir anda buhar olmasını, riskleri, ödülleri uzunca bir sürede öğrendim.

Şimdi ise birçok insan ne yaptığının farkında olmak istiyor. Telegram, Twitter, Youtube falan teknik/temel analiz eğitimi dolu. Hatta bunlar olmasa bile tüm paranızla bir anda yatırım yapmayın vs. bir şekilde bilinçlendirmeye çalışıyor insanlar etrafındakileri.

Bunun yanında "SASA'nın patronu yanlış biliyor fiyat artmaya devam edecek" diyenler de var ve azınlık değiller maalesef.

Benim sorum ise şu: Çoğunluğun piyasa işleyişini, fiyatın pahalı/ucuz olup olmadığını, panik yapmadan işleme girmeyi bildiği senaryoda borsalar/piyasalar çok mu sığ olur? Fiyatın aşırı yükseldiği durumda yukarıda patronun yanlış bildiğini sanan adam olmayacaksa ne olacak?

 
'Sığ'lık konusunda bir yanlış anlaşılma var.
Sığ demek, çok para sahibi bir ya da birkaç spekülatörün tahtayı istediği yönde hareketlendirebileceği, piyasadaki hisse miktarının veya piyasadaki para miktarının az olduğu durum demektir.
Bu bağlamda, yabancının olmadığı BİST genel anlamda sığdır. Halka açıklık oranı az, ya da sermayesi az şirketlerin kağıtları daha da sığdır. Örneğin, senin verdiğin örnekteki kağıda sahibinin sözlerine rağmen yaptırılan hareket, ya da iki küçük bankaya yaptırılan hareket bir GARAN'a yaptırılamazdı.
  • Mirket  (17.01.23 11:23:56) 
TA vs sacmalik. Dogrudan bir sirket ya da bilgiye financial alpha olacak sekilde erisim yoksa ve az da olsa financial edge yoksa, geri kalaninin size cok bir sey kazandirmasini beklemeyin, uzun vadede. Public bilgi ile ciddi getiri coook zor. index avrg veya ona yakin gelir iste, o herkese dusen zaten. Ingilizce kelimeler icinde kusura bakmayin.

+ekleme, TA'ni bile sacmalik oldugunu anlasilmadiysa, financial edge yok demek zaten bana göre.
  • erwachsene  (17.01.23 13:08:49 ~ 13:17:47) 
milyar dolarlık pozisyonu TA ile yöneten adam gördüm. yıl sonu P&L rakamlarını da. saçmalık demek ilginç. ancak annelerimiz derdi ya "el lezzeti" diye. biraz öyle.

sormak istediğinizi anladım şöyle izah edeyim. finans bilgimizle fiyatın şu an ve ileride ne olması gerektiğine dair hepimiz aynı fikirde olsak, o hisse o fiyata oturur. arada nakit ihtiyacı olanlar satar fiyat 1 kademe düşünce hurra alınır. bitti.

ancak çeşitli sebeplerle (temel koşulların değişmesi, değerleme aşamasında yapılan varsayımların ve kullanılan yöntemlerin farklılıkları, geleceğe dair beklentilerin her yatırımcı için farklı olması, fiyata bakmadan alım yapan emeklilik fonları, ne yaptığını hep bilmeyen algoritma, bunların hepsini avlamaya çalışanlar,) herkesin fiyatın ne olması gerektiğine dair fikri farklı. o yüzden bazen fırsat veriyor ve fiyatlar oynak.

örneğin size en basitini söyleyeyim. hisse değerlerken risksiz varlık nedir faiz oranı ne kullanacaksın? kkm? kamu tahvili? mevduat? başka bir şey?
  • sert siyah krom  (17.01.23 16:21:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.