[]

İstanbul’da nasıl ev bulunuyor?

Yıllar sonra tekrar İstanbul’da yaşamak istiyorum. Biraz emlak sitelerine bakındım. Kiralar almış yürümüş gözden uzaklaşmış o ayrı bir mevzu. Ama benim sevdiğim yerlerde direkt ev yok gibi? Cihangir’in arka sokakları, işte Teşvikiye camii’nin arkaları, ya da Amerikan hastanesi civarları. Ev yok? Ben mi bulamıyorum. Ciddi derecede az ev var, bazıları fazla pahalı ve ingilizce ilanlı falan. Neler olmuş? Buralarda artık sadece yabancılar mı yaşıyor? Şey gibi hissettim parayı basıp pahalı bir ev tutsam bile etrafım Arap ve/veya airbnb dolu olacak. Ya da sadece evler çok kapış kapış düzenli takip etmek gerekiyor gibi bir durum mu var? Lütfen beni aydınlatın anlamadım çünkü bu işi.

Edit: evet barınma krizinin farkındayım, baya düz ev olmamasından bahsetmeye çalışmıştım. Saydığım semtlerde yaşayan insanlar nasıl tuttu yani o evleri ya da hepsi direkt satın alıp içinde yaşayan yabancılar mı falan sorum buydu aslında derdimi anlatamadım. Fazla pahalı dediğim evler de 20 bin falan diil 120 bin liralık olanlar.


 
Bir de siz nerelerde yaşıyorsunuz çok merak ediyorum herkes Kadıköy’e mi taşındı mevzu bu mu? Ama Suadiye civarına da baktım mesela orada da 30 bin falan evler, artık orta-üst sınıf için olanaksız mı bu bahsettiğim semtler?


  • leylaomega  (02.01.23 18:25:34) 
ayda yüz bin lira kazanıyorsan orta sınıfsın. biz fakiriz artık.


  • alperz  (02.01.23 18:28:44) 
gunaydin. sorularin cevabini bulmussunuz aslinda hepsinin cevabi evet.


  • aydonno  (02.01.23 18:31:33) 
Ya işte tamam öyle olduğunu kabul edeyim de yine de ortalıkta ev yok ben onu anlamadım.


  • leylaomega  (02.01.23 18:33:28) 
20 milyondan fazla nufusu olan bir şehirde en kaymak bölgelerde ev arayıp da ev yok demek tuhaf.

Nufusun tamamı istediğin bölgelerde yaşamak istiyor. Bu nedenle en çok parası olan kimse o yaşıyor. Eskiden de çok farklı değildi. Yabancıya konut satışı yasaklanmazsa, kaçak göçmen denetimi ve yaptırımı olmazsa istanbul'da sıradan bir semtte bile ev bulmak imkansızlaşacak.

Şöyle düşünüyor da olabilirsin. Çalışmak için gelen nereden ev tutacak? cevap; istanbul'un artık dışarıdan çalışacak insan göçüne ihtiyacı yok. Her yönüyle insana doymuş bir şehir.
  • OrangeYellow  (02.01.23 18:33:37 ~ 18:35:55) 
Ya kızmayın valla ucuz ev aramıyorum zaten, sadece bu kadar az sayıda kiralık daire olmasını anlamlandıramadım. Artık buralarda yabancılar yaşadığı için bu siteler mi işe yaramıyor, emlakçıyla mı direkt muhatap oluyorlar mesela?


  • leylaomega  (02.01.23 18:36:56) 
evet ev yok ve tespitlerin doğru. vatandaşlık & gayrimenkul satışı ile savaştan kaçanların yarattığı emlak talebi, halihazırda zengin olmayan herkes için barınma krizi yarattı. en azından 1-2 senelik bir mevzu bu, şaşırmana şaşırdım açıkçası.

şu an maaşlı çalışanından memuruna kadar herkes bu krizi yaşıyor, şehirden kaçmak zorunda bırakılıyor. şartlar böyleyken keyfi olarak istanbul'da yaşamak istemek biraz anlamsız.
  • zgrydn  (02.01.23 18:37:22 ~ 18:42:51) 
o bölgede eli yüzü düzgün evim olsa kesinlikle normal kiralama yapmazdım.
yasalar kiracıları korumuyor adeta evin ortağı yapıyor. %25 zam yapın insanların evine çökenleri her gün görüyoruz, böyle merkezi talep gören bir lokasyonda normal kiralama çok mantıksız.

bu durumda airbnb, expatlara yıllık eşyalı kiralama seçenekleri çok daha mantıklı.
  • nuisance  (02.01.23 18:44:15 ~ 18:48:11) 
knightsbridge’de Nişantaşı’nın rahat yedi sekiz katı kiralık daire var…


  • leylaomega  (02.01.23 19:20:11) 
Bir saatte siteden kaldırılan ilanlar oluyor. Çok sıkı takip etmek gerekiyor. Artık memurlar bile ev arkadaşıyla yaşıyor.

Yerel emlakçıları gezin.
  • dissendium  (02.01.23 19:41:37) 
Abi az önce Fransa'da yaşadığım yerde bir ilan için aradim, paris falan da değil. 20 kişi aradı bugün dedi :)
Bölgenin total nüfusu 600-700 bin falan. İstanbul'da bahsettiğin yerlerde ev olmaması normal. Hatta bence o bölgelerde sahibindene alan düşmeden gidiyordur çünkü emlakçılar için güzel para kazanacak yer, haliyle onlara isim birakanlara gidiyorlardir. Benim arkadaş İzmir'de bile birçok kez ilan koymadan kiraliyor.

  • logisticsmanager  (02.01.23 20:10:58) 
o tarz aşırı seçkin bölgelerde evini airbnb yapan ya da blueground'a veren de çok var. şu anda özellikle pahalı bir evi kiraya vermek inanılmaz anlamsız. girdiğin riske değmiyor. muhtemelen ya özel şirkete vermişlerdir ya da boş tutuyorlardır.

denildiği gibi baktığınız bölge öyle normal insanın yaşayacağı bir bölge değil.
  • roket adam  (02.01.23 20:19:59) 
merhaba,

şöyle bir durum oluyor, bazı evler çok dillendirilmeden, sağa sola duyurmadan birine kiraya veriliyor. Dışarıdan gelen, ne olduğu belli olmayan kimseler gelip de uyumsuzluk yaratmasın diye yapıyorlar bunu. bir şekilde birinin bir tanıdığı, uyum sağlayacağı az çok belli olan kişilere kiraya veriliyor. kuruçeşme, arnavutköy, bebek, hisar hattında çok yaygın bir yöntem mesela. bu yüzden siz de ilan göremiyorsunuz.
  • sailor  (02.01.23 21:29:11) 
Bulunmuyor Ağa bildiğin bulunmuyor.
Ben zar zor buldum, 40-50 gün boyunca saat başı sarı siteye baktım. Çoğu ilan oraya onaylanana kadar tutuluyordu. Emlakçılar beni arıyordu artık şöyle bir ev var bakmak ister misiniz diye. Anadolu yakasının çok da ilgi görmeyen bir ilçesinde ev aradım bu arada. Tek varlığı metro olan bir yer.
Neyse tam istediğim gibi bir ev buldum, gayet de seviyorum fakat yanda maymunlar yaşıyor. Ev sahibine ses yalıtımı dedim, onlar yüzünden ben neden masrafa giriyorum dedi. Feyk atacağım seneyi tamamlayamam ben bu gidişle diye. Bakalım
  • pavlis  (02.01.23 21:35:12) 
2021’de İstanbul’da hemen hemen hiç bir semtte kiralık ev bulunmuyordu. Kapıs kapıs gidiyordu ama attık durum öyle değil kiralar çok yükselince ilanda kalma süreleri de arttı.

Bahsettiğin yerlerde 1. Arz çok kısıtlı yeni daire kentsel dönüşüm yok denecek kadar az. 2. Yabancı talebi çok fazla.
  • Mcfly  (02.01.23 22:00:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.