[]

Teşhis koyan doktor vs cerrah

Ekşide 200 bin kazanan doktor başlığına bakıyordum. Alfa ergen ne demiş diyerek şükelaya tıkladım. Benim gözümde doktor cerrahtır demiş biri. Vay cahil bir bölüm dr house bile mi izlemedin şeklinde bir tepki koydum tam ortaya ama emin de olamadım şimdi hangisi daha kıymetli diye. Alfa doktor hangisidir sizin gözünüzde?

Nerem acıyorsa oraya bakan, yerine göre durumuna göre falan gibi politik ılımlı cevaplar vermeyelim lütfen. Dermatolog söker atar, ort. cerrahı ezer geçer gibi keskin cevaplar tercih sebebidir.


 
Cahillerin yapacağı bir versustur bu. Sözlükte bunu yazanlar kafayı sosyal medya ve üstünlükle bozmuş yeni nesil z kuşağı tayfa.


  • OrangeYellow  (31.12.22 16:22:20) 
Alfa beta muhabbetini çok boş buluyorum ama ben de operatörlerin daha üstün olduğunu düşünüyorum. Kalp, beyin uzmanları hepsini tokatlar.


  • dissendium  (31.12.22 16:28:55) 
İnsanlığın kaderi iki dudağınızın arasında, en cool doktor hangi branşın doktorudur, uzmanlığı nedir sorusuna vereceğiniz cevaba bağlı.. şeklinde güncelliyorum o zaman soruyu.


  • IncredibleMau  (31.12.22 16:30:46) 
İkinci soruya cevabım acil tıp uzmanı. House bile o tempoyu kaldıramazdı.


  • dissendium  (31.12.22 16:34:31) 
Cerrahın yaptığı iş daha hayati. Gerçek doktor bence de o. Aile hekimliği yapıp kendini dr. house sanan bir sürü ilginç organizma var.


  • Erestor  (31.12.22 16:36:03) 
beyin cerrahı, milimlik olaya bakıyor. acayip bir iş hakikaten.


  • hayati cozemeyen adam  (31.12.22 16:36:10) 
Böyle bir vs olamayacağı için bunun bir cevabı da olamaz. Ayrıca teşhisi de her zaman uzman doktor tek başına koyamayabilir. Evet görüntüleme teknikleri çok ilerlediği için artık bu uygulama çok çok azalmış olsa da hâlâ teşhiş koyabilmek için cerrahi olarak açıp ilgili organa bakmak gerekebiliyor.
"yerine göre durumuna göre falan gibi politik ılımlı cevaplar vermeyelim" demeniz aşırı saçma olmuş kusura bakmayın. Çünkü bu sorunun cevabı tam olarak bu. Atıyorum en kral kardiyolog desem beyin kanamasında kardiyolog napacak mesela. Sizin istediğiniz kral şudur,en iyisi budur gibi net bir branş belirten cevabın herhangi bir mantıklı, elle tutulur yanı yok.

  • yazdonumu  (31.12.22 16:38:40) 
Şu an iki doktor var yanımda biri acil tıp uzmanı diğeri anestezi reanimasyon uzmanı. Sordum hanginiz daha alfa diye, tartışmaya başladılar şu andjsjdj

Doktorun salağı cerrah, en salak olanı da beyin cerrahı olur gibi bi laf da söylediler. Bence hepsi kraldır ya.
  • vedatchilipeppers  (31.12.22 16:49:20) 
@vedatchili tıp geyiği bi tek doktorlarla yapılabiliyor demek ki, en azından tartışmaya açık bir konuymuş ki tartışmışlar :D

Yahu tamam hepsi kıymetli, hepsi lazım, hepsi kutsal hatta öğretmenin de doktorun da önünde secdeye falan varalım mutlu olacaklarsa ama bu kadar da ciddiye almayalım kendi fikirlerimizi.
  • IncredibleMau  (31.12.22 17:03:50) 
Acil doktoru diyeyim ama açık farkla vs değil.
Cerrah da belli noktada olabilir ama sonuçta cerrah olsa da yapılan işin çok stresli ve ölüm ile hayat farki yaratmayacak karar verildiği cerrahi meslekler var.
Ya da normal doktor olup belki de uzun dönemde ölecek birinin hayatina etki edecek kişiler de var.

Ama acilde yani birkaç dakika içinde karar verilmesi gerekiyor çoğu zaman ve bence sürekli bu stres baya yorucu.

O sebepten bana göre çoğundan az para kazanıp daha stresli bir hayat olması sebebiyle acil doktoru derim.
  • logisticsmanager  (31.12.22 17:22:56) 
acil tıp, beyin cerrahı, genel cerrahi, kalp ve damar cerrahisi bence alfa doktorlardır.
bunların nöbeti bitmez, servisi bitmez, ameliyatı bitmez. tus puanlarıda düşük az kişi tercih ediyor. bu nedenle doktor bir arkadaşım idealist hekimler bu bölümleri seçer demişti.

rahat bir uzmanlık yapayım, nöbet olmasın, acili olmasın kolay yoldan parayı bulayım diyenler fizik tedavi, cildiye seçiyorlarmış.
  • astronom bey  (31.12.22 17:59:25) 
Kendim klinikten tiksindiğim ve eskiden beri hayalim laboratuvarda çalısan araştırmacı olmak olduğu için farmakoloji gibi tıp mezunlarının bile "Siz ne yapıyosunuz şimdi asistanlikta/uzmanlıkta" diye sorduğu bi bölümdeyim. Genel cerrahi ya da dahiliye gibi bölümlere girebilirdim, daha yüksek cool bölümlere giremiyodum ama zaten istemiyodum da yani sınavda birinci olsam yine farma ya da biyokimya falan yazardım.

Neyse ön bilgiyi verdikten sonra cevaba geçiyorum. Tıp eğitiminde 4 büyük staj var, dahiliye, pediatri, genel cerrahi ve kadın doğum. Bilgi yükleri, ilgilendikleri alanlar diger bölümlere göre çook geniş.

Beyin cerrahisi, kalp damar vs tabii ki kritik bölümler ama vaka çeşitliliği daha az ve sonuç olarak cerrah olan adam ameliyata girer çıkar yani dizilerdeki gibi dramatik bi yönü yok pek.

Pediatri mesela inanılmaz bilgi yükü olan bir bölüm. Dahiliyenin içindeki her branşın yanında eskiden dahiliyede olup sonra ayrılan kardiyo, göğüs, enfeksiyon ve nöroloji gibi branşlar da var. Üstüne yenidoğan, metabolizma gibi başlı başına zor branşları da var. Yaş gruplarına göre tedavi ölçekleri değişiyor vs vs.

Dahiliye zaten tıbbın temeli. İyi bir dahiliyeciyi izlemek ayrıca keyifli.

Genel cerrahinin ilgilendiği çok fazla alan var. Meme, endokrin, organ nakli, rektal, alt gis, üst gis, karaciğer vs hemen her alanla ilgileniyorlar ve üstüne postop takip, vücut elektrolit dengesi, şok, ağrı, yara iyileşmesi gibi konularda da bi fizyocudan patocudan geri kalır yönleri yok.

Kadın doğum daha spesifik bir cerrahi gibi ama onun da obstetrisi ayrı jinekolojik ameliyatları ayrı, endokrin tedavisi apayrı. Onko cerrahisi var perinatı var çok ve insanlar kendisinden çok doğmamış çocuğunu önemsediği için her an risk altında bir branş.

Bu dördü tıp sisteminin üstünde durduğu 4 temel sütun gibi. Tabii ki her branş önemli hastalığa göre ama bunlar ana branşlar. Alfalık olarak da alfalar bence baya dhdhdh

Bunların yanına plase olarak acil ve anestezi eklenebilir ikisi de kritik branşlar ve ölümle yaşam arasında baya ince çizgilerdeler.
  • nundu  (31.12.22 18:14:20) 
@nundu kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim. Linç yeseydim de sineye çekebilirdim en azından alanında biri yapıyor bunu diyerek.

Tıp ile tek ilişkisi arada bir hastalanmak olan kişilerce bu kadar yerilince üzülüyor insan biraz.
  • IncredibleMau  (31.12.22 18:38:39) 
Ne demek :)

Bu arada pek çok ülkede cerrahlar kendilerine doktor demiyor surgeon başlı başına ayrı meslek. O yüzden doktorun hası sorulursa dahiliye ve pediatri derim. Ama temel olarak dahiliyedir.
  • nundu  (31.12.22 19:12:48) 
doktor daha degerli. cunku operasyon her durumda son caredir. vucuda gereksiz mudahele yapilmamali. bu nedenle bana doktorlar daha zor ve kritik bir is yapiyormus gibi geliyor.

cerrah aksiyon adamidir, doktor dusunce adamidir.
  • antikadimag  (31.12.22 20:58:39) 
Bir nörolog, gereksiz beyin ve omurilik operasyonlarını önler.
Parkinson hastalarının, sırf MRG'de görülen boyun darlığı ya da fıtığı için ameliyat edilmesi gibi. Ya da, bacağı güçsüz birine bel MRG'si çekilip, bel fıtığının opere edilmeye kalkılması, neyse ki hasta yakınının inanmaması sonucunda, beyin kanamasının saptanması gibi.
Cerrahlar muayene bilmez. Radyolojik görüntüye ağızları sulanır.
  • pro9it9is9  (01.01.23 12:00:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.