[]

araba kullanirken saga cok yanasmak

daha cok acemiyim 2 gundur trafigin sakin oldugu bir alanda yavas yavas direksiyon calismalari yapiyorum. hemen her seyi mantiga oturttum gibi ama sag tarafa cok yaklasiyorum istemsiz. milimetrik farkla kurtardim aynami defalarca mesela ve isin kotusu farkinda bile degilim saga yaklastigimin. kaldirima filan ciktim birkac kez hatta (kaldirim alcakti cok zorlamadim yoksa). surucu koltugu solda oldugu icin kendimi ortalayamiyorum seritte. dogru yerde oldugumu nasil anlayabilirim? neye gore seridimdeyim ya da degilim belirleyebilirim surerken?

bi de aklim almiyor araba kullanmak gercekten zor ve konsantrasyon isteyen bir sey ama herkes nasil catir catir kullaniyor bu mereti? bunca yil kactim kullanmaktan ama artik mecburum bu isi cozmem lazim. tavsiyeleriniz varsa memnuniyetle dinlerim.


 
Araba kullanmak zor değil sadece sen acemisin ve kas-motor hafızan henüz aracı düşünmeden kontrol etmeye adapte olamadı, şu an araç sürme işini beyninle yapıyorsun ama yetenek kazandıkça adaptasyon sağladıkça görevi beyincik alacak sen de o zaman yolda yürümekten daha kolay olduğunu göreceksin. İkinci olarak da bu süreçte yan aynaları daha sık kullan sağa yanaştıkça düzeltirsin böyle böyle alışıp bunlara ihtiyaç duymayacak bi noktaya geleceksin.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (29.12.22 22:51:36) 
Özel direksiyon dersi alıp "allah allah insanlar nasıl kullanıyor" demeyecek seviyeye gelene kadar trafiğe çıkmamanızı tavsiye ederim.


  • IncredibleMau  (29.12.22 23:10:44) 
Alışırsın


  • birmilyonunvarmi  (29.12.22 23:15:11) 
Sol ayağınız sol teker hizası civarına denk geliyor. Her zaman sol ayak şeridin biraz içinde kalacak şekilde soldan hizalama yapabilirsiniz. Arabanın genişliğine alıştıkça sağın hizasının nereye denk geldiğini de anlamaya başlarsınız.


  • perferil  (29.12.22 23:41:34) 
İncredible +1

Kaldirima ciktim diyorsunuz aynayi zor kurtardim diyorsunuz. Millrtinde kendinizinde canini yakmayin.
  • kuzey li  (29.12.22 23:43:38) 
bir profesyonelden özel ders al. şeritte vücut konumu olarak kendini değil aracı ortalayacaksın. hafif sol taraftan bakman gerekiyor, çok karmaşık değil.

şu an yorucu gibi geliyor çünkü her şeyi düşünerek yapıyorsun. yeteri kadar pratikten sonra çoğu hareketin refleks halini alacak.
  • zgrydn  (30.12.22 00:22:55 ~ 00:24:15) 
incredible ve kuzeyli, arkadaslar saka misiniz? tabii ki su an bu acemilikle trafige cikmayi ve aktif sekilde kullanmayi dusunmuyorum.

siz anne karninda ogrendiniz sanirim? baska turlu bu tarz bir yaklasim imkansiz cunku.

makul tavsiye ve yorum yazan diger arkadaslara tesekkur ederim, bir sure kimseye bulasmadan arabaya alisayim sonrasinda pratik icin bir hocayla calisirim diye dusunuyordum. zamanla iyilesecek farkindayim, bol pratik cok onemli ama su serit hizalamaya alisana kadar zorlanacagim anladim onu.
  • in vino veritas  (30.12.22 00:29:18) 
1. Arabaya alışayım sonra ders alırım diye düşünmeyin. Ne kadar etken özel ders alırsanız o problemleri aşmanız kolaylaşacak.

2. Yolda ortalamak için en ileriye bakmak gerek, direksiyon simidi şeritlerin en ilerisine doğru baktığınızda ortada olmalı. Yani hemen önünüze yanınıza bakarak ayarlayamazsınız, baktığınız yöne doğru da istemsiz hareket edersiniz.

3. Sağ kaldırıma yakınlık için de araç içinden göz ayarı gerekir. Aracın sağ çıtası önemli hiza almak için.

4. Yukarda yazdıklarımı kendi başınıza yapıncaya kadar hem çok zaman kaybeder hem de zorlanırsınız. Ders aldığınız da çok daha hızlı olacaktır. Mümkünse önceliğiniz bütçe ayarlayıp ders almak olsun. İnstagramda bir sürü hoca var, kafanıza yatan birini bulabilirsiniz ya da sahibinden de olabilir.

5. Yukarıda yazılmış kullandıkça kas hafızası mı oluyormuş otomatikleşiyor araç kullanmak.
Ben de çok uzun yılların sürücüsü değilim, sizin gibi endişelerle başlayıp yola çıkmış artık trafiğe katılmış çok tecrübeli olmayan birinin tavsiyeleri olarak okuyun.
  • epitaf  (30.12.22 00:49:19) 
Ben bunu şöyle aştım açıkçası. Düz yol değil de daha zorunu söylüyorum. Arabayı kullanırken 20 30 metre önünü kolluyorsun zaten. Mesela araba park etmiş baktın çok dar bir yol var. Sen uzaktan bakınca benim arabam buradan geçer mi diye soracaksın kendine, eğer geçmez kanaatine varırsan zaten mesele yok ama eğer geçer dersen gidip sola yanaşabildiğin kadar yanaşacaksın. Gerekirse aynayı milimetrik hizalayacaksın. Sol aynayı takip etmek doğal olarak sağa göre çok kolaydır. Araba buradan geçer kanaatine varabilmek zaman alacaktır ama aracın büyüklüğüne zamanla alışacaksın. Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi sol bacağın muhtemelen aracın sol yan tarafından maksimum 30-40 cm falan içeride. Sola mümkün olduğunca yanaşarak gidebilirsin. Bu şerit olur duvar olur ama tabi bu şehir içi yollar için bir tavsiye


  • biseysorucam  (30.12.22 00:51:56) 
Hocam asil sen saka misin? Arabaya alisinca zaten kullanabiliyor oluyorsun ders almana da gerek kalmiyor.

Umarim kimseye zarar vermeden bir sekilde ogrenirsin.

Annemin karninda ogrenmedim tabiki ama kaldirima cikiyorum arabayi hizalayamiyorum diye de derdim olmadi.
  • kuzey li  (30.12.22 07:08:38) 
bu usluptan herhangi bir beklentim olamaz maalesef bu tavirla sizi ciddiye alamiyorum.


  • in vino veritas  (30.12.22 08:14:58) 
ders almak için araca alışmayı bekleme çünkü temelinde sıkıntı var. gerekirse hoca eşliğinde stop ettire ettire dur kalk çalışmalısın, ayıp bir şey değil.


  • zgrydn  (30.12.22 08:15:59 ~ 08:16:29) 
Yuruyen trafik canavarindan ayarimi yedigime gore gunume devam edebilirim.

Siz insanlari tehlikeye atinca sorun yok yazinca mi sorun oldu. Sorumsuz bir insansiniz gercekten yazik. Araba kullanmak sorumluluk istiyor insanlarin canina veya malina kast edebilirsiniz.
  • kuzey li  (30.12.22 08:27:34) 
Özellikle geç ehliyet alınan durumlarda ya da az video oyunun oynayan kişilerde bu olabiliyor (eşimden biliyorum:) Bir süre sonra düzeliyor. Burada önemli olan sık sık çıkarak korku geliştirmemek. Benim de aynama biri gelip dokunmuştur bu çok sorun değil. Önemli olan fren-gaz karmaşasına girmemek. Onun haricinde herkes benzer yollardan geçmiştir. Oyna devam:)

Edit: Kaldırıma çıkmak biraz fazla olmuş. Bu durumda temelleri gerçekten gözden geçirmeniz gerekir.
  • ned flanders  (30.12.22 09:23:01 ~ 09:30:01) 
herkesin çatır çatır kullanıyor diye şaşırmanın nedeni araba kullanmayı öğrenmeden sana ehliyet verilmesi. ben ehliyetimi aldığımda evet şu anki kadar rahat olmasam da şeridimde durmayı, kaldırıma yanaşıp park etmeyi biliyordum.
sürücü koltuğu solda olduğu için kendini şeritte ortalayamamak diye bir acemilik durumu yoktur arkadaş, ya da sağa yanaştığımın farkında değildim diye de bir acemilik durumu yoktur. sen araba kullanmayı bilmiyorsun, ya ehliyetin yok ya da sana ehliyet veren kişi bir suç işlemiş.

şu an bir trafik canavarısınız. insanların malına canına zarar vermeden eğer araç kullanmaya niyetiniz varsa kursa yazılın. insanlara çemkireceğinize nasıl bir tehlike yarattığınızın farkına varın.
  • denizgonen  (30.12.22 09:24:38) 
ben de yıllarca kaçıp zorunlu olarak son 3 aydır aktif olarak trafikte araba kullanan birisi olarak, mutlaka ders al derim. ilk zamanlar her şeye her yöne dikkat etmek cidden çok zor konsantrasyon gerektiriyor, en basitinden ilk zamanlar silecekleri çalıştırmak bile zor geliyor. ama alışıyorsun.
instagramda dünyasürücükursu diye bir hesap var, basit temel bilgiler veriyor. ben çok faydalanıyorum ondan, girip bir bakabilirsin.

  • wendyangelamoiradarling  (30.12.22 09:43:26 ~ 09:47:15) 
@denizgonen okudugunuzu anlayamadiginiz icin uzgunum. umarim gercek hayatinizda bu konu cok zorluk cikarmiyordur size. zaten iyice alisip ogrenmeden trafige cikmayi dusunmedigimi muhtelif yerlerde belirtmisim hala neyin şovu anlamadim bu yaptiginiz.

her neyse, ehliyetimi alali neredeyse 20 yil oluyor, o donemde arabam yoktu sonra da ihtiyac olmadi vs. derken ancak sira geldi. bir hoca bulacagim oyleyse. mantikli tavsiye veren arkadaslar sag olsun. kazasiz belasiz gunler dilerim.
  • in vino veritas  (30.12.22 11:07:08 ~ 11:07:35) 
sol tarafta trafik var ve orada olmaktan korkuyorsun. güvenli olan tarafta kalmak istiyorsun. yüzmeyi öğrenirken kenardan tutmak istersin, ayağın yere bassın istersin. bırakıp gitmek istemezsin. aynı duygu. kendine güvenin geldikçe şeridi ortalayacaksın. bol bol pratik yapmaktan başka çözüm yok. sabah erken saatlerde, trafiğin hiç olmadığı yerlerde. bol bol pratik.

ders de al. ben 15 saat ders almıştım ilk trafiğe çıkacağım zaman. senelerdir hiç bir çizik, sürtme, near miss vs. yaşamadım. ama ilk 2 sene 2 ayda 1 sürterdim bir yere. edit: kaldırıma çıkmayı aklım pek almadı. ders almadan trafiğe çıkmasan iyi edersin.
  • gabe h coud  (30.12.22 11:54:33 ~ 12:00:41) 
Ders almanın şöyle faydaları da oluyor; hoca öyle bir metaforla geliyor ki o anda şeridi ortalamak, dönüşler vs. çok daha anlaşılır hale geliyor.


  • montreal  (30.12.22 12:51:55) 
Ayna aynaya dokunmadan araba öğrenilmez. Ben de kaldırıma çıktım. Dönerken çıkmışsınızdır bişey olmaz. Yavaş yavaş gider kurallara uyarsınız. Ben ders de almadım ama babam iyi anlatırdı öyle bi şansım oldu. Allaha şükür kimseye zarar vermedim. Bi kere bi volvo yu çizmiştim yalnız allahtan ucuz kurtardım. Hangi arabayı çizdiğinize dikkat edin, kaskonuza göre araba çizin :)


  • benim bir gizli bildiğim var  (30.12.22 15:33:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.