[]

Toplum Baskısı Sebebiyle Araba Almak

Merhaba.

30 yaşında bir mühendisim.
İyi sayılacak bir işim var, bu yaşa kadar araba benim için hiç bir zaman öncelik olmadığı için almadım. Arabaya asla ihtiyacı olmayan birisiyim. Zaten Eskişehir'de yaşıyorum ve her yere yürüyerek gidiyorum. Asosyalim, çıkıp gezelim desem gezecek kimse yok zaten. Kendince takılan bir bireyim.

Ancak gelin görün ki mühendis olup, 30 yaşında olup araba sahibi olmamak bana yakışmaz gibi bir düşünce oluşuyor ister istemez. İşe servisle giderken daha genç insanlarda araba görüyorum. Elbette kimse silah dayamıyor, ama işte hayatta bulunduğunuz konum ile sahip olduklarınız biraz paralel olmalı diye düşünüyorum.

Şu an iyi kötü bir araba alacak kadar param var ancak onunla yatırım da yapabilirim. Araba alırsam %90 kullanmayacağım.

Ama işte....

Sizin fikriniz nedir?

 
Peki asosyallik de bu paralelligi bozmuyor mu sence?

Madem toplum baskisindan etkilenicen, oradan basla derim
  • abuzer  (29.12.22 22:05:30) 
kullanmayacağın araba yük olur. park ettiğin yerde illa çizerler birşeyler olur.
bakımını aksatırsın. aküsü biter vb vb.

  • vizivozo  (29.12.22 22:08:45) 
iyi dediniz @abuzer ama onu değiştiremiyorum. değiştirebilsem tüm paramı oraya yatırırdım.


  • depresif çocuk  (29.12.22 22:08:53 ~ 22:09:16) 
Böyle bir durumda araba sırf dert olacaktır. Herhangi bir arıza olduğunda tamircilerle servislerle uğraşması bile sizin için kabus olabilir, düzenli gider kalemi olması da ayrı. Naçizane tavsiyem;

Yatırım için farklı ve mantıklı bir alternatifiniz varsa onu değerlendirin. Yoksa maddi gücünüzü hobiler aracılığıyla sosyalleşmeye harcayın.
  • yercekimini kendine ceken adam  (29.12.22 22:16:44) 
araba yattığı yerde masraf ve dert. hayat tarzın evdeyse bence gerek yok. gezen adama lazım araba.


  • roket adam  (29.12.22 22:17:57) 
hayir ya oyuna gelmeyin. paraniz varsa yatirim yapin harcayacaksaniz da asosyalligi birakin yurt ici yurt disi seyahat edin. evlen ev al cocuk yap vb. zincirin ilk halkasi gibi bi sey oldu araba almak. ise girdin biraz calistin ee araba almiyo musun. eben.


  • aydonno  (29.12.22 22:19:46) 
araba sart degil. ozellikle tr gibi devlete %200 vergi verdiginizi dusunursek hic mantikli durmuyor.

ama sunu unutmayin. araba alinca haritanin karanlik yerleri acilir. aoe 2'de marco polo yazmis gibi olursunuz. istediginiz yere istediginiz zaman gidebilirsiniz. yasadiginiz sehre bagli kalmaz eskisehir etrafindaki illeri, ilceleri, dogal guzellikleri gezebilirsiniz.

yani arabasizligi manasizca ovmeye gerek yok. dunyanin her yerinde araba cok onemli bir avantajdir.
  • antikadimag  (29.12.22 22:23:26) 
30 yaşında mühendis olmak ne ki. 20 yıl tecrübeli insanlar bile servise biniyor. İş için servis rahatlık. Kapıdan kapıya bırakıyor. Sabah akşam trafikle uğraşmak mantıklı değil. Konu yakışmaksa iş için anca müdür seviyesine araba yakışır. Müdürün altını kimse umursamaz bile. İş dışında gezme amacı varsa araba almak mantıklı.


  • dissendium  (29.12.22 22:32:37) 
Yatirim ne yaparsın mesela? Araba almayip daha karlı ve garantili ne yatirim planım var veya var mi boyle bir planin elinde mesela? Bunu bir dusun.
3yil once aldığım arabaya o gun verdigom paraya dolar almis olsam bugun yaklasok 3 katina cikmis olacaktı net hesapladım gecem.
Gel gor ki benim arabanin fiyati bu surecte 6 katina çıktı. Hadi netteki fiyatlar şişirme de, 5.5 veya 5 kat olsun en kotu ihitmal.
Yorumu sana bırakıyorum.


"Araba yattigi yerde masraf" falan değil, eskidendi o. Bilakis yattigi yerde para kazaniyor araba. Son 3-4 yilda araba alan kimse zararda değil.
Cok sorunlu problemli cins bir araba almadikca "araba yattigi yerde masraf" argümanı geçersiz.

Araba net ihtiyac. Araba kolaylik, araba rahatlik. Araba nimet.

"Araba maseaf abi yaa" diyenden uzak dur.
Ben ilk araba alacağım zaman arabasi olan arkadaslaein bir kısmı da bana bunu soyledi ama nedense hiçbiri de arabasini satip hayatina arabasiz devam etmeyi dusunmedi, tuhaf değil mi? Sana araba masraf, bosver araba alma derler ama kendileri de arabadan vazgecmezler genelde. E bu is mantiksizsa neden hala araban var diye sorarlar adama.

Hepsini gectim, arabaya hiçbir şekilde ihtiyacın yok diyelim, hatta arabalardan nefret ediyorsun asla istemiyoesun varsayalım.
Bu ulkede araba durdugu yerde deger kazaniyor, dolar altin hiçbiri araba kadar deger kazanmıyor.
Hatta dolar almak bana gore asiri mantiksiz zaten, dolarda paran eriyor. Geriye donuk dolar kuruna bak bir de piyasa fiyatlarına bak. Buzdolabi alip kenarda tutsan o bile dolardan fazla değer kazaniyor.

Ve evet, 30 yaşında bir adamkm arabasi olmasi da gerekli zaten.

Bütün bu saydiklarimkn hepsi yanlış farzet, aldin arabayı ve pişman oldun diyelim. Sat kardesim? Kaybin yok ne kaybin olabilir? 3ay binip satsan kaybin olmaz kazancin bile olur.
Son olarak tekrar edeyim, 30 yasinda adam arabasiz olmamalı. Her yonden.
  • stavro  (29.12.22 23:02:05) 
Sunu da ekleyeyim, araba ile ilgili bir ton ariza bir ton sikinti yasayip dünya kadar masraf yapmış, araba ile ilgili yasanacak tum belalari yaşamış biri olarak söylüyorum, araba al kardeşim. Sadece sorunlu araba alma, piyasa arabasi al. Masrafsızlgi sorunuzlugu kanitlanmks piyasanin tuttugu modellerden birini al.


  • stavro  (29.12.22 23:06:18) 
Arabası olmayan birisi araba sahibi olana kadar arabanın temel bir ihtiyaç olduğunu bilemez. Araba sahibi olduktan sonra ben bu zamana kadar nasıl yaşamışım diyeceksiniz


  • birmilyonunvarmi  (29.12.22 23:17:35) 
kendini şuna hazırla www.volvocars.com :)


  • fakat  (29.12.22 23:23:49) 
Şu anda en iyi yatırımlardan birisi araba ben olsam alırdım


  • sta  (30.12.22 00:03:48) 
Stavro +1
Dissendium +1
Birmilyonunvarmı +1

Araba al, yine servisle git. Arabanın farkını alınca daha iyi anlarsın, yok hiç sevemedin o zaman da denemiş ve emin olmuş olursun, istemezsen satarsın.
  • epitaf  (30.12.22 00:56:59) 
Konum ile sahip olunanlar arasında bir korelasyon olduğunu düşünmeyenlerdenim ben. İş arabaya gelene kadar ev / evlilik / çocuk gibi beklentileri de var toplumun da onları kim takar acaba?

Araba, yatırım peki de masrafı. Dururken bile masraf sağ olsun, sigortası, bakımı, içmeye gitsen gidemezsin, park yeri ayrı dert, benzin zaten falan filan... Kişisel hayat için ihtiyaç değilse ne gerek var?
  • charbiel  (30.12.22 01:52:59) 
Araba ozellikle kullanmiyorsan bence de bos yatirim. Bence amacin ev almak olmali.

Ote yandan madem kendini geribildirime actin yazayim: Seni ha bire su asiri pahali ceket nasil su asiri pahali ama hicbir ozelligi olmayan gomlegi mi alayim yoksa digerini mi alayim duyurulari acarken goruyorum. Parayi bundan daha kotu bir harcama sekli dusunemiyorum. Muhendissen anlamalisin ki evde kiyafet bitirmenin sana uzun vadede getirisi maliyetine gore cok zayif. Yani gereksiz harcama yapacagina araba al daha iyi.

Belki etrafindakiler bu yuzden araba al diyorlar, en azindan parani kotu de olsa ikinci el degeri olan bir seye bagla diye. Ama dedigim gibi bence ev al.
  • hot potato  (30.12.22 02:01:41) 
İnsanin kesinlikle arabasi olmali. Yuzde doksan yatar dkye dusunme. Zaten kendi kendine vakit gecirmeyi seviyormussun atlarsin bir yere gidersin havan degisir.

13 yildir kullaniyorum eksikligini hayal bile edemiyorum. İnsanin Hayat standartlarini yukseltiyor.

Ayrica dovizden bile fazla deger kazanmaya basladi resmen yatirim araci oldu ulkemizde.

İmkanin varsa al.
  • kuzey li  (30.12.22 09:12:33) 
Yatırım da ne yatırımı yapacaksın? Döviz, altın vs boş yatırım. Yatırımı geç enflasyon karşısında bile eridi gitti döviz. Borsadan anlıyorum 300K koyarım seneye 1Milyon yaparım diyorsan parayı buyur yap, alma tabi ki araba o zaman.

Az geziyorsan da ona göre az yakıt giderin olur. Ben de senin gibi az kullanan biriyim. Arabayı aldıktan sonra taksi ve minibüse hiç binmedim. Tabi ki işe servisle giderim ya da daha merkezi yerlere Beşiktaş, Taksim vs. Taksi indi-bindi 40 TL, minibüs 7 TL oldu.

Siz trafiğin ve park etmenin de daha az problemli olduğu yerde yaşıyorsanız daha fazla kullanırsınız arabayı. Hem civardaki güzel yerlere de rahatlıkla gidersiniz.

Ama araba satıp ev peşinatı yapmak artık imkansızlaştı.

Ama eviniz varsa ya da ev alma imkanınız yoksa elinizdeki parayla, gerekirse de borca girip düzgün bir araba alın. 1-2 yıl önce 130Bine araba aldım. 150-170Bin bandında almadığım araba için pişman oldum. Çünkü benim araba 300K olduysa onlar 500K oldu.
  • Cesario  (30.12.22 09:37:16 ~ 09:38:26) 
Kullanmayacağınız şeye neden para veresiniz ki? Almayın tabii ki. Araba sizin hayatınızı değiştirmeyecek.


  • pispinti  (30.12.22 10:20:43) 
burada kimse bana katılmayacak ama araba sosyal statü açısından önemli. özellikle kız işlerinde işe yarıyor. kızı evinden alıyorsun evine bırakıyorsun. kızda olumlu bir etki bırakıyorsun.

onun dışında araba sahibi olmamak kısmen asosyalliğe neden oluyor olabilir. araba aldıktan sonra asosyalliğinizi yenebilirsiniz. insanın kendine güveni geliyor arabası olduğunda. özellikle iyi ve güzel bir arabası olduğunda.
  • nickini degistiren yazar  (30.12.22 11:04:07) 
Araba almak da yatırım. Üstelik kullanıyorsun. Marketi falan kim yapıyor patatesi soğanı kim nasıl taşıyor sizin eve?


  • baba553  (30.12.22 11:09:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.