[]

az biraz destek (gitar)

derdini seveyim butonunu en baştan şuraya ekleyeyim.

yaklaşık 3-4 sene öncesine kadar elektro ve akustik gitar çalardım. Ama müzik ve teori bilgim yoktu. Tabdan bakarak çalardım ve ezberlerdim şarkıları.

Şimdi yeniden aşka geldim ve bu sefer müzik teorisi ile başladım. Daha öncesen hep öğrenmek istediğim ama beceremediğim gam'ları, gamlarda hangi akorların kullanılabileceğini ve en önemlisi nasıl doğaçlama solo atılabileceğini öğrenmeye başladım. Buraya kadar bir sıkıntım yok. Teorik olarak anlıyorum, mantığıma yatıyor ve unutmadan kağıt üzerinde istediklerimi bulabiliyor/yazabiliyorum.

Ama pratik konusunda maymun iştahlıyım sanırım. A minor pentatonik diziyi öğrendim mesela. Klavye üzerindeki yerini hem kağıtta hem klavye üzerinde öğrendim. Backing track açıp kafama göre amatörce sololar takılıyorum.

Ama sanırım gelişim sürecinin çok hızlı olmasını bekliyorum. Yani doğaçlama solo takılırken notaların yerlerini karıştırabiliyorum sıklıkla. Veya klavyede dikey değil de yatay harekette zorlanıyorum pozisyonları hatırlamakta. Neden çünkü hep alıştırmalar ekseriyetle dikey pozisyonda. Veya la minor penrtatonikten sonra diğer tonları bulmayı klavye üzerinde yapabiliyorum ama hadi yatay çal desen elim ayağıma dolanıyor. Veya la minor'un ilgili majörü do majör'ün pentatoniği buluyorum klavyede ama hadi çal desen çalamam.

Ben bunları ne kadar sürede oturtabilirim? Bir anda olsun istiyorum, gerçekçi olmadığını farkındayım. Ama bana biraz yok gösterseniz ne yapayım da bu işi kotarayım? Netten egzersiz açıp ona mı bakayım, oturup backing track açıp takılayım mı? Yol gösterin bana:)

Not: bu arada gitarı alalı 3 hafta, teorik kısma girişe max. 2 hafta olmuştur.

 
merhaba, Nurkan Renda'nın kendi youtube kanalında çok detaylı anlatımlara sahip hem teorik hem pratiğe yönelik videolar var. Kayıt, mix, mastering gibi konulara da giriyor, egzersizler de gösteriyor, bazı şarkıların üzerine kendi sololarını da kaydediyor. Bir boş vaktinizde bakmanızı öneririm.

Pandemi zamanında Allianz Motto Müzik kanalında videolar yayımlıyorlardı, evde otururken çok faydalanmıştım. Artık kendi kanalında devam ediyor.
  • hidskjalf  (20.12.22 23:58:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.