[]

Elektrikli araba için tüketilen elektrik ve batarya da zararlı değil mi?

Elektrikli araba basında melek gibi gösteriliyor.

Şimdiden elektrikli arabalar için Türkiye dahil batarya fabrikaları kurulmaya başlanıyor. Batarya üretimi, ham maddesi ve araba için tüketilen elektriğin çevreye verdiği zarar benzinli arabaya göre devede kulak mı kalır?


 
Bununla ilgili akademik bir çalışma okumadım ama sanıyorum bir elektrikli aracın bataryasının üretiminde oluşan ‘kirlilik’ fosil yakıtlının yarattığı kirliliğe nazaran daha az. Çünkü o batarya bir kez üretiliyor fakat onlarca yıl kullanılabiliyor. Fosil yakıtlı araç ise her kontağı çevirdiğimizde kirlilik yaratıyor. Ömrü biten bataryalar da geri dönüştürülebiliyormuş.

Şarj için kullandığımız enerji de orta vadede iyice yenilenebilir hale geldikçe (güneş, füzyon vs. artık ne olursa) ibre elektrikli araçlar lehine daha hızlı dönecektir gibime geliyor. Örneğin tüm dünyanın sadece güneş enerjisi ile beslenebildiğini ve pil teknolojisinin de ilerleyerek ortalama bir aracın batarya ömrünün 20 yıl olduğunu hayal edersek neredeyse sıfır kirliliğe ulaşıyoruz.
  • orient blue  (23.11.22 22:24:18) 
Elektrik üretimi başlı başına doğaya zarar zaten nükleer santraller petrol kadar zararlıdır muhtemelen. Güya çevreye daha az zararlı diye pompalansa da ben fosil yakıtlar daha az zararlı olduğunu düşünenlerdenim. Herhangi bir kaynağım yok


  • olaylar olaylar  (23.11.22 22:46:57) 
Piller ömürlü malzemeler. Yarı ağır metaller ve bildiğim kadarıyla çok az da olsa civa içeriyorlar. Toplanması ve geri dönüşümü için özel yönetmeliği olmasına rağmen çok bir başarı sağlanamadığı ortada.

Araç bataryalarında da durumun çok farklı olmayacağını, İş çok sıkı tutulacak olsa dahi batarya geri dönüşüm teknolojisinin %100 dönüşüme henüz olanak vermediğini düşünüyorum.
  • Mirket  (23.11.22 23:17:31) 
  • plastic_angel  (23.11.22 23:30:39) 
Araba değiştirmeye ihtiyacin yoksa; elindeki araba satin alacagin elektrikli arabadan daha iyi.

Araba değiştirmen gerekiyorsa; elektrikli araba almak daha iyi.

Elektrikli arabalar süper değil. Ama daha 5-10 yıldır aramizda olan bir teknolojinin süper olmasını beklemek garip olur. Icten yanmali motorlar bilmem kac yıldır var ve o zamandan bu zamana ne kadar gelisti. Aramizda 10 sene sonra elektrikli araba daha gelişmiş olamaz diyen yoktur heralde.

Bu arada bilgi olsun; elektrikli arabalarin pilleri tekrar kullanılabiliyor. Enerji stoklamada. Energy storage diye aratırsanız çıkar.

Yani gelecek elektriklesmede. Buna karşı olan toyota bile bu işe girdi.

Ha tabiki bu araba firmalarının bunu fiyatlari tavana cikarmasini açıklamıyor. Ya da iscilerin çoğunu kovacak olmalarini.

Nükleer santraller petrol kadar zararli değil. Kaynak gerekiyorsa milyon tane koyulabilir.

Bu arada komiğime giden bir olay da elektrikli araçları lobicilik diye suclayan kişilerin hiç petrol lobisini falan konusmamasi. Bu adamlar yıllarca yeşil enerji gelmesin diye milyarlarca dolar harcadilar. Alin adamin kendi agzindan;
youtu.be

Yani elektrik araba=lobi, o zaman petrol iyidir. $$$$$$ bp, shell, exxon, rusya, Suudi Arabistan...

Nükleer candır, elektriklesme iyidir. Umarim en kisa zamanda ülkeler rusya, orta doğu gibi dandik yerlere bagimliliktan kurtulur da basariz nükleere paralari.
  • logisticsmanager  (23.11.22 23:47:59) 
verimi daha yüksek. aynı miktardaki iş için daha az kirlilik.


  • zgrydn  (24.11.22 00:36:16 ~ 00:37:12) 
nükleere parayı basınca da para ruslara gidiyor

nükleer, atık hariç(plut-239 25bin yıl yarılanma ömrü) hepsinden temiz

nükleerin de lobisi hatta petrolden öte yaptırımı var, bkz iran-israil-pakistan

elektrikli araçlarda 20 senede bir yüzde 1 verim artışı var, icat edileli 200 sene olacak, ancak yaygınlaştı

elektrikli araca elektriği üreten şey fosil yakıtlar. sağ kulağı sol elle tutuyormuş gibi oluyorsun.
(nükleerde de maliyetin ötesinde zorluklar var ha deyince bütün dünya geçemiyor)
  • comp  (24.11.22 00:57:56) 
elektrikli arabalar tam bir pazarlama basarisi.

avrupa su anda bile gördü evleri yeteri kadar isitmak icin bile yeterli elektrik üretemedigini, elektrikli arabayi tam sarj yapmak su an benzinle tam doldurmaktan daha pahali.

gelelim bataryaya. sonucta bu bataryalarin da bir ömrü var. ve ömrü bittikten sonra yenileme yapilamiyor tamamina. ileride ortaya cok daha büyük atiklar cikacak. bunlari da artik roketlere koyar koyar zaten ulasamiyoruz dedikleri gezegenlere gönderirler artik.
  • c1b2k3  (24.11.22 10:03:43) 
bizim ülkemizde kendi imkanlarımız ile kurulacak olanlar olacaksa batı'dan daha az çöp çıkartacağına eminim. biz o kadar kendi kabımıza işeyecek kadar kötüleşmedik. geri dönüşüm veya doğaya saygılı da birçok firma var.


  • evimin paspasi  (24.11.22 10:54:17) 
eğer dünya elektrik üretiminde rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların oranı artarsa tüketilen elektrik zararlı olmaktan çıkar. Batarya konusunda yorum yapamayacağım maalesef :(


  • tok oldugumuz halde yaftalar yiyoruz  (24.11.22 11:25:15) 
Bataryaların geri dönüşümü var. Volvo bile kendi enerji şirketini kurdu bataryaları çöpe atmamak, geri dönüşüm öncesinde farklı çözümler bulmak için.
Bataryalara yeni ömür yaratmak, onları tekrar tekrar kullanılabilir hala getirmek bu şirketler için aslında gelir kapısı. Geri dönüştürülmeden önce bile farklı kullanıp alanlarında bir kaç farklı ömür geçiriyor batarya.

Ayrıca bir ülkenin temiz enerjiye yatırım yapması bir kişinin yatırım yapmasından daha etkili. Ülkeler öyle yada böyle temiz enerjiye geçiyorlar. Geçmek zorunda kalacaklar. Ülkenin emerji kaynağı ne kadar temizse bu durumda bireyin de ulaşımı o kadar temiz olacak.

Böyle bir enerji kaynağı dönüşümü birey bazlı yapılamaz. Sen birey olarak ne yaparsan yap çevreye atık çıkartmaya otomobil üretemezsin, ama elektrikli araç kullanımına geçersen devlet bu dönüşümü tek kaynaktan yönetebilir.

Bu nedenle elektrikli araçlar bu kadar pazarlanıyor ve destekleniyor.
Alternatifi olan içten yanmalı araçları temiz enerjiye çevirme ihtimali, daha zararsız hale getirme ihtimali yok denecek kadar az
  • zimbirik  (24.11.22 12:53:13) 
zararlı.

ama hem daha az zararlı, hem zamanla o zararın daha da azalacağı çalışmalar yapılıyor. mesela çevreye daha az zarar veren piller, daha fazla yenilenebilir enerji falan filan.

böylelikle şu an olmasa bile bir çıkış yolu mümkün hale geliyor.
  • babilfish  (24.11.22 13:45:32) 
Bir yila yakin suredir Tesla kullaniyorum. Evimin de tum isitmasini elektrige cevirdim. (Ev soguk bir kuzey ulkesinde oldugu icin isinma giderleri oldukca yuksek.) Ayrica catiya 20 KW'lik Gunes enerji sistemi kurdurdum. Sistem icin $65.000 odedim. Bunun $15.000'ini devlet odedi. Tesla icin eve level 2 sarj istasyonu taktirdim. Tamamini devlet karsiladi. Ayrica Tesla'yi alirken de aracin ucretinin $10.000'ini devlet odedi. An itibariyle isinmak icin, ve araci sarj etmek icin urettigim elektrik icin fatura odemiyorum. Gecmis yillarda bu aylarda aylik isinma faturam $1300 civarinda idi. Tabi bu yil fosil yakit fiyatlarindaki artisla birlikte muhtemelen $2000 belki daha fazla civarinda aylik odeme yapmam gerekebilirdi. Buna ek olarak haftada bir kez depoyu fulleseydim aylik $400 daha odeme yapmam gerekecekti.

Teslanin bataryasinin 8 sene ya da 160.000 mil garantisi var. Hangisi once gelirse. Bu sure icinde batarya %10 degrade oluyor. Yani bu haliyle bile cevreyi kirletmeden 400 km mesafeye gidebiliyor.

Elektrikli araclari degerlendirirken aracin sadece bataryasinin uretilirken harcanan enerjiyi degil, aracin tum omru boyunca salgilamadigi gazi, kullanmadigi yagi da goz onunde bulundurarak hesap yapilmasi uygun olur.
  • thetruenorthstrongandfree  (25.11.22 02:35:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.