[]

Depremi hissetmemek

Sabaha karşı olan depremi hissetmedim. sanırım bulunduğum mahallede hissedilmedi pek (şişli-merkez). 17 ağustosu yaşayan bir sakaryalı olarak sismik bir ekşici olduğum söylenebilir.

bu depremi hissetmiyorum oluşum hakkında "demek ki zemin ve evim sağlam, o yüzden bulunduğum yerde fazla hissedilmedi" şeklinde yorumlanabilir mi? (nolur yorumlansın)

zemin kayalık, yeni yapılan binaların temellerini falan görüyorum, arka bahçeye bakınca da koca koca kayalar görüyorum zeminde.

uykum hafif, hemen uyanırım. ev çok sallansa hissederdim. evdeki diğerleri de hissetmemiş.

 
ben sancaktepedeyim, eşim uyandı ama ben kuşun kafeste uçmaya çalışmasına uyandım. Zemin sağlam olabilir bu arada.

Küçük bir not: asıl sağlam olan bina deprem salınımına eşlik eden bina diye biliyorum. Sabit duran bina değil.
  • hlt1985  (23.11.22 14:59:39) 
Hiç alakası yok. Ben İzmit'te 17 Ağustos'u hissetmedim. Uykum derin. Sadece bir kere yatak sallanınca hissetmiştim bir depremde. Son depremi de hissetmedim. Sonuna yetiştim. Uykun derindir.


  • dissendium  (23.11.22 15:03:02) 
yorumlanamaz. kesin bilgi.
koca koca kayalar evin sağlam değilse anlamsız.
her eski evde oturan kişilerin ortak repliği: "17 Ağustos depreminde vitrin bile oynamadı." "Bizim ev çok sağlam sallanmıyor" "Duvara Matkap girmiyor." "Müteahhit bu evi kendine yapmış."
  • kenarortay  (23.11.22 16:39:34 ~ 16:40:59) 
- Sert zeminde dalga daha hızlı yayılır ve daha az titrer, yumuşak/gevşek zeminde daha yavaş yayılır ve daha fazla titrer.
- "Sert Zemin" = "İyi Zemin" demek değildir.
- Sert zemin bazen dalgayı sönümleyemediği için kırılabilir, yumuşak zemin ise titreşim ile rezonansa girip "sıvılaşabilir."
- Kaya/kayalık; çeşitli taşların ve minerallerin birleşmiş ya da sıkılaşmış halde büyük boydaki hallerine verilen isim. Kaya bir taş türü değil. Kumtaşı da olabilir kireçtaşı da. Bunlardan biri "yumuşak" diğeri ise "sert."
- Önemli olan evin sallanmaması değil, sallantıyı aktarıp zarar görmemesi. Sallanmak çok kötü bir şey değil.

Ben Kadıköy'de oturuyorum. Deprem olunca uyandım ama başka ilçelerdeki arkadaşlarım (merkeze daha uzak olanlar da daha yakın olanlar da) daha şiddetli hissetmiş anladığım kadarıyla. Uyku, uyunan zemin, yatak vs. bir sürü faktör var. Hissedilmemiş olabilir. Kendi vücudunuzu deprem güvenlik verisi olarak kullanmayın arkadaşlar :)
  • nawar  (23.11.22 18:05:44) 
ben mühendis değilim ama inşaat işiyle uğraşan tanıdıklarımın ve bütün mühendislerin söylediği şey şu:
Bitişik nizam binalar tehlikelidir yeni eski fark etmez.

Maalesef şişli merkezin tamamı böyle. Hatta istanbul'un büyük bölümü böyle.

Zemin de çok değişken bir konu. Aynı sokakta bile 2 binanın zemini değişkenlik gösterebilir.
  • anten  (23.11.22 19:48:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.