[]

bu işyeri bir tek benim mi sinirlerimi alt-üst ediyor ?

4 yıldır bir firmada yönetici pozisyonunda çalışıyorum. 5 beyaz yaka ve 3 farklı birim bağlı şu anda bana. 2021 benim için şirkette kırılma noktasıdır. Bu seneden sonra hiçbir şey eskisi kadar güzel ve huzurlu olmadı benim için.

Süreç öncelikle yeni bir fabrikaya taşınmak ve yeni bir organizasyonel yapılanma ile başladı. Şirkete yeni alınan IK ve bir anda yaratılan saçma "şef" ünvanı benim için zorlayıcı olmaya başladı.

Öncelikle şef konusuna açıklık getireyim, ilk iş yeri olup sadece 2 yıllık deneyimli mühendislere bir anda şeflikler verildi, daha sonra bu şefler biz müdürler kadar saygı görmediğini belirtip isimlerinin "müdür" olarak değiştirilmesini istediler. Bu da yapıldı, fakat ben ilk büyük hatanın bu olduğunu düşünürüm. Bu konu tamamen şirkete karşı ilk soğukluğumun nasıl başladığı ile ilgili.

Daha sonraki IK konusu için ise şöyle bir giriş yapmam lazım, 4 yıldır maalesef benim birimim hep göze batan birim oldu. Komple birim baştan aşağı değişmiş olsa bile, yeni kişiler gelse eskiler gitse bile bu algı hiç değişmedi. Sebepleri sayıyorum; çok gülüyor olmaları, sigara molalarına çıkmaları, çıkış saatinden 7 dakika önce bilgisayarlarını kapatmaları, odada bir şeye küfür ederken bir gün çaycı abla tarafından bu küfürün duyulması. Vsvsvsvs.

Ik bu yukarıda bahsettiğim her konu için beni çağırdı ve personelime çeki düzen vermem gerektiğini söyledi. Ben de açıkçası böyle eften püften sebeplerle kimsenin canını sıkmayacağımı benim için işlerini zamanında ve doğru yaptıkları sürece problem olmayacağını belirttim her seferinde. Fakat tabii IK 1 yıldır var bu 1 yılda 3 kere falan toplu bir görüşme yaptım personelimle. Ki çok da etkili oldu kendilerine çeki düzen verdiler.

Her neyse son iki olay; Müşterilerin ziyareti sırasında ikram için alınan kurabiyeyi benim personelimden biri odada kimse yokken canı çektiği için tabaktan iki adet almış. Bir şekilde bu IK tarafından duyuluyor. IK ertesi gün yemeyip içmeyip genel müdüre bunu aktarıyor (saat sabah 08:00) genel müdür konuyu bana aktarmasını ve bunun için bir önlem almam gerektiğini söylüyor. IK gelip aynı bu şekilde aktarınca artık patlama noktamı yaşıyorum ve hiçbir şey yapmayacağımı onların annesi babası olmadığımı bildiriyorum. Daha sonra IK 3 hafta bana bu tavrımdan dolayı küs kalıyor. Bu arada bizim şirketimiz şirket kültürü, iletişim vb konularda dışarıdan danışmanlık alıyor.

İkinci konu ise bugün mevzu olan; normalde avanslar ayın 20'sinde yatar fakat şirkette para sıkıntısı yaşanmış ve dün avanslar yatmamış. Personelimden biri IK'ya "X hanım avans ile ilgili bir gelişme var mı, borç gırtlağı geçti" yazmış. Kimse şirketin para mevzusundan falan haberdar değil sadece çıkış saati geldiği ve avans yatmadığı için tedirgin herkes. IK'da bunun ekran görüntüsünü alıp önce genel müdüre daha sonra danışmanlık yaptığımız şirkete şimdi ben napayım diye sormuş. Her ikisi de " kesinlikle yöneticisi ile beraber bu personeli üslup konusunda uyarmalısın" demişler.

Bende bunlar gibi defalarca örnek var. İki aydır iş arıyorum ve istifa etmek istiyorum bu tarz nedenlerden. Fakat bugün IK yarın sabah personelinle görüşelim nasıl yol alacağımıza bakalım dedi. Yarın sabah istifamı verip çıkıp gitmek istiyorum buradan. Fakat bu fevri hareketi yapamayacak kadar da özel hayatımda sorumluluklarım var.

Artık bu tarz problemlerle savaşacak enerjim yok çünkü ben raporlama yapan bir yönetici değil aksine operasyonel bir yöneticiyim yani tüm gün işin içindeyim ve harıl harıl çalışıyorum. Oturayım bugün hangi personel ne iş yapmış, kaç case bitirmiş hmm bunun gelişimi yavaş vs. Tüm iş yükümün arasında personel yönetmek artık bir külfet gibi geliyor bana. Hem de böyle sudan sebeplerle.

Bir akıl mı istiyorum ne istiyorum bilmiyorum ama, en azından biri çıkıp desin ben abartmıyorum sadece bunlar kurumsal olmaya çalışan şirketin saçma dertleri diye.

 
Hepsini okudum, sorun sende. Personellerin disiplinsiz. Sigara, küfür, gülme deyince meslek lisesi canlandı gözümde. Hepsini uyarman gerekiyor. Defalarca demişler ama uyarmamışsın. Bilgisayarı 5 dakika önce kapatmalarına takılmaları abartılı sadece.


  • dissendium  (22.11.22 16:10:33) 
hepsini okudum büyük ihtimalle mühendis yada teknik kökenlisiniz ik ile anlaşamamanız normal.

her şirkette maalesef bu tarz aylak bakallar olacak bunlarla geçinmeyi öğrenmek lazım.

ilk ik uyardığında "aa nasıl olur hemen sizin desteğinizle uslüp eğitim yapmalıyız" diye eften püften bir toplantı organize etseydin İk'nın istediğini (boş görünmemek için yalandan iş uydur) onlara vermiş olacaktınız.
  • alp9900  (22.11.22 16:14:19 ~ 16:14:45) 
tum metin nasil zaman israf edilir metni, sinir bozucu. ayrilmak istemenizi anliyorum, yarin alp9900'in dedigi gibi yalandan onlarin hosuna gidecek seyler soyleyin zira gercek anlamda ugrasmaya degmez, zamanla is bulunca cikarsiniz...


  • hewit  (22.11.22 16:36:42) 
Belli ki şirketiniz daha kurumsal bir yer olmaya çalışıyor ve siz de dahil çalışanlarınız buna ayak uyduramıyorsunuz. İnsan Kaynakları'na karşı belli konularda çalışanlarınızı korumanız normal ve hatta beklenen bir şey ancak şirket kurumsallaşmaya çalışıyorsa belli bir düzen istenmesi de şaşırtıcı değil. İnsan kaynaklarından zerre hazzetmem ama şeytanın avukatlığını yapmam gerekirse; şirketler belli büyüklüklere ya da seviyelere ulaştıktan sonra çeşitli düzenlemelere ihtiyaç duyuyorlar. Bir çalışanın sizi ezip İK'ya maaş maili atması, personelin gidip çocuk gibi başka bir birime ait kurabiyeleri falan yemesi çok absürd şeyler.


  • salihdt  (22.11.22 16:41:30) 
Siz kendi ifadenizle yönetici olmadığınızı operasyonu idare ettiğinizi söylüyorsunuz ama yönetilmek de pek istemiyorsunuz maalesef. Personelde bu kadar sorun olmasa size ses etmezlerdi ama iy bir operasyoncu her zaman iyi bir yönetici değildir. Onların anne babası değilim tavrınız da çok yanlış çünkü burada maalesef yetersiz kaldığınız bir nokta var ve bunla yüzleşmek sizi öfkelendirmiş.

Bence olumlu yönde hareketiniz şu olur; şirket yönetiminden ekip yönetimi ve liderlik eğitimi talep etmelisiniz.ancak bu eğitimde tüm önyargılarınızı bir kenara bırakmalısınız çünkü çoğu hareketiniz profesyonel anlamda maalesef hatalı. Bir sorunu çözmek için önce farkında olmak gerekiyor ve şu an bununla yüzleşme aşamasındasınız. Bundan bir sonraki nokta ne yapabilirim düşüncesi olmalıdır.

Eğer bu talebinizi karşılamazlarsa zaten sizi gözden çıkarmışlardır.
  • titanic kemancısı  (22.11.22 16:45:21 ~ 16:49:39) 
İşin çıktısına değil de insanların gülmelerine, sigara molalarına takılan şirketlere kıl oluyorum.

Ama bununla birlikte İK'ya "Borç gırtlağı geçti" diye mail atılmayacağını da bilmesi lazım bir çalışanın.

Her şirkette benzer sorunlar var, o nedenle başka yere geçsen aynı b*kun laciverti olacak. Eğer ekonomik anlamda bir derdin yoksa, İK ile geçin. Tamam uyarıyorum, aa dikkat etmemiştim vs. Kolpala geç. Alp9900+1 diyorum. Ekibin de İK ile iletişime geçeceği zaman bi zahmet önden haber versin sana, üsluba bakıp mail atılsın.

Bu arada yönetici olmanın zor kısmı insan yönetmek. Yoksa operasyonu herkes yapar. O nedenle İK ile şirket arasında dengeyi korumak kıymetli. Ekibini kollamazsan da sorun, kollayıp İK'ya karşı ortaya koyarsan da. Dengeyi bulmak da kolpalarla kolaylaşır gider. %100 dürüst ve net olmak faydalı olmuyo bu zamanlarda.
  • lcha  (22.11.22 16:51:41 ~ 16:54:16) 
Ben de arkadaşlara katılıyorum. Siz günlük yoğunluğunuza odaklanıp, işinizin "iş yönetme" kısmına takılmışsınız ama sizin title'ınız "ekip yönetme"yi de içeriyor. Eski çalıştığım iş yerlerinde koca koca genel müdürler, koca gmy'lere nasıl resmi mail atacaklarını bile öğrettiler teker teker. 45 yaşında mailin sonuna Saygılarımla yazmayı öğrendi adam. Ekibin annesi babası değilim kısmı yanlış, oradaki tüm davranışlar bence de sizi de ilgilendiriyor. Siz tam olarak da ekibinizin babasısınız yani :)

Bu tarz çekişmeler her yerde olacaktır, istifa etmek de kolaya kaçmanızın bir sebebi bence. Bir yönetici baskı altında çalışabilmeli ve yaşadığınız şey baskı bile değil, iki tane ıvır zıvır olay. Şirket kültürü ve kurum kültürü adına danışmanlık alan bir şirketin, uslüba takılması, kurum kültürü oluşturmaya çalışması çok normal. Buna uyum sağlamak zorundasınız.
  • roket adam  (22.11.22 17:01:09 ~ 17:02:19) 
Bunlar veya benzerleri kurumsal olan, olmayan, olmaya çalışan, olmak üzere olan her şirkette var.
Burada sıkıntı sizin yönetici olmak istemeyişiniz.
Bazen şirketler işini iyi yapan çalışanları yöneticilik vasıflarına, isteyip istemediklerine bakmadan yönetici yapıyorlar. Genellikle çalışanın maaşını artırmak için mecbur kaldıkları bir yöntem bu.

Başka bir şirkette yöneticilik yapsanız konular bunlar olmayacak belki ama farklı şeyler olacak.
Bu arada ofiste küfürlü konuşulması da, gürültülü çalışılması ve kahkahalar atılması da diğer pek çok şey de normal değil. Bunlardan sadece biri olsa belki dikkat çekmeyecekti ama ekibin yöneticisi olan siz de bu konuyu umursamayınca İK da ne çözüm bulacağını şaşırmış olmalı.

Ya yönetici olmaya karar verin ya da ekip yönetmeniz gerekmeyecek bir kariyer yoluna girin derim.
  • michael_knight  (22.11.22 17:01:22) 
esnek, arkadasvari bir yonetici olmaya calisiyorsun guzel ama yaptigin sey aslinda bu degil. gulmeler, kufurler, cocuk cocuk mesajlar, alt tarafi bi kurabiye ama cocuk gibi gidip yemeler ve senin de bu durumu e cani cekmis diye yumusatman. senin elinde su an disiplin sifir, ergen bir kitle var. tabii ki anasi babasi degilsin ama bastan su tavrini degistir demeliydin. bir iki konusmussun ama bence kendini bilmez ve seni umursamaz bi ekibin var. borc girtlagi asti diye ikya mi yazilir yahu. disaridan danismanlik falan alan sirketmis bir de. tabii ki senin ekip goz onunde olur. bence sirketin olusturmaya calistigi kulture uygun bulunmuyor ekibin. bu kadar goz yumduguna gore sen de pek farkli degil misin ekibinden? oyleyse bu da sorun.
herkesin mudur olmasi falan da sacmalik. ben de o ortamda sinirlenirdim ama ben once bu ne bicim ekip diye sinirlenirdim. sen yanlis seye sinirleniyorsun gibi. once ekiple ciddi bi sekilde konus derim. kurabiye canavariyla, girtlak maili sahibiyle ayrica konus. ikya git suslu sozler soyle. sonra ugrasma daha ve is arayisina odaklan

  • Kittie  (22.11.22 17:07:14) 
Verilen cevaplara genel olarak katılıyorum. Teknik işler yapan biri olarak bu taraz şeylerle uğraşmamak için yöneticilikten kaçtım hep ama rolünüzün gereği olarak bu durumları yönetebiliyor olmanız gerekiyor. Ben bir de şunu eklemek için cevap yazmak istedim: Eğer bir sürü yöneticilik tecrübesi olmayan kişi müdür olduysa ve şirket kurumsallaşma için danışmanlık alıyorsa müdür üstü yöneticilik pozisyonları da açılacak ve oralara geçmek için de çokça fırsat olacak demektir. İşin operasyonel yönünü zaten bilip yapıyormuşsunuz, bence hem zaman hem de motivasyon olarak tamamen yöneticilik tarafına odaklanın. Operasyonel yetkinliklerin yanında bu soft skills vs boş işler veya faydasız işler gibi geliyor olabilir ama belli ölçeğin üstü için mutlaka gerekiyor. Ekibinizi daha iyi yönetmeyi; İK, diğer departmanlar, C level, third party danışmanlık tarafları vs ile daha iyi ilişkiler kurmayı başarmaya çalışın. Bu şekilde direktör vs olabilirsiniz.

Eğer ben istifa edeceğim, böyle şeyler yapmak istemiyorum diyorsanız müdür olarak gittiğiniz çoğu yerde uğraşacaksınız bu konularla. Daha teknik bir rol bulmanız gerekir.
  • perferil  (22.11.22 17:53:35) 
Gulmek hadi neyse bazen olur ama kufur cok cirkin. Buna musade etmen daha da cirkin oraso meslek lisesi degil.

Ekibine karsi disiplinsizsin maalesef ik hakli. Benim ekibim ik ya oyle mail atsa yerin dibine gecerim. Resmi bir birimden resmi olarak bildirim istemeyi bilmeyen cocuklar resmen calisiyor.
  • kuzey li  (22.11.22 17:54:55) 
Eger Insan Kaymaklari (IK) departmaniniz 2 adet biskuvi, 7dk once logoff olmak gibi seylere takmissa cozum basit.

IK cilar oturup kural/prosedur kitabi yazsin, herkes de kendisinden ne istendigini bilsin.ortada yazili kural yoksa yarin da elemanlariniz biskuit icin sizden izin istemeye kalkar.

Danisman sirket de sanirim benzer sey onerecektir siz bu vakalari anlatinca.

Disiplinsiz bir ekip oldugunuzu dusunmuyorum. Tekil olaylar gibi ilk 've ikinci ornek. Ama yine de IK ile aralarinda kalan siz olacagiz icin "elciye zeval olmaz" taktigini uygulayin
  • parcxerox  (22.11.22 18:32:36) 
İk'nız danışmanlık alıyormuş. Bu çok güzel bişey. Size gıcıklarından, kendi egolarından vb. bu şekilde davranmıyorlar, objektif olmaya çalışıyorlar. zaten İK'cı da danışmanlık firmasına sormuş.
Şİrketinizde bir dönüşüm var ve herkes kendini geliştirmeye çalışıyor bir şekilde. Ama doğru, ama yanlış.
Siz kendinizi bu şekilde geliştirmek istemiyor olabilirsiniz, ancak bu durumda sürekli kurumsal olmayan küçük ölçekli firmalarda çalışabilirsiniz. Kariyeriniz bir noktada tıkanacaktır.
Kendinizin bu konuda bir eğitiminizin olmadığını, sizin de desteğe ihtiyacınız olduğunu açıkça belirtin ve eğitim almaya bakın.
Personelinizi sizin gözünüzden dinlediğimizde bile (yumuşatarak anlatmışsınız epey) açıkça haksızlar. Bir de kimbilir dışarıdan nasıl görünüyorlardır.
  • kenarortay  (23.11.22 12:37:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.