[]

İki farklı lambadan hangisinin yanacağını seçmek için anahtar

İki lambamız var (220V). Normal elektrik düğmesi lambalara giden elektriği açıp kapatacak. Araya eklenecek ikinci bir elektrik düğmesi ise aşağı/yukarı konumuna göre ya birinci ya da ikinci lambaya elektrik verecek, yani 3 uçlu olacak, biri faz giriş, diğer ikisi de her bir lambaya gidecek. Bu ikinci anahtar vavien ismiyle satılanlardan mı olmak durumunda?




 
Peki iki lambadan biri sürekli yanmak zorunda mı olacak?

Vaviende mantık sizinkinin tam tersidir, lamba bir tane anahtar iki tanedir.

Sizde lamba iki tane anahtar bir tane. Bu yüzden iki yönlü bir anahtar olmalı, elektronikte ve araç elektriğinde çok kullanılan bir anahtar tipi, ama ev elektriğinde kullanılan bir türü var mı hiç aklıma gelmedi.

Biraz bakalım internetten, merak ettim.

Edit: Belki motor yönü değiştiren bir yöntem kullanılabilir.

Edit 2: Nasıl aklıma gelmedi ilk başta, panjur anahtarı olabilir. Hatta tam da bu iş için sanki.
  • John Bloor  (06.10.22 11:02:45 ~ 11:04:24) 
dediğiniz gibi anahtar ve araya eklenecek vavien anahtar ile yapabilirsin. Vavieni bağlarken normalde iki anahtarı birbirine bağlamak için kullanacağın kontakları lambaları bağlamak için kullanacaksın.

Ama tabi bu durumda aynı anda ikisi yanmayacak, dediğin gibi sen ana anahtarı açınca sadece vavienden seçili olan lamba yanacak.
  • yeninesiltupcu  (06.10.22 11:59:37 ~ 15:50:13) 
aradaki elektrik düğmesini komutatör anahtar olarak koyabilirsiniz. bu sayede 2 lambayı ayrı ayrı veya aynı anda yakıp söndürebilirsiniz. anladığım kadarıyla 220 tek hat olarak çekilen kablodan daha sonra ek yapılarak ikinci bir lamba eklenmiş. eğer böyleyse ek yerinden komutatör anahtarı bağlayabilirsiniz.

komutatör anahtar görseli www.sektorumdergisi.com
  • bravoteam  (06.10.22 13:34:52) 
bir normal anahtar ve buna bağlayacağınız bir vavien anahtar ile lambalara bağlantı yapınca olur gibi. aşağıda çizdim.

www.hizliresim.com
  • surprise  (06.10.22 15:13:50) 
Evet, yapmak istediğim surprise'ın çizimindeki gibiydi. Teşekkürler herkese.


  • mikro patlama  (06.10.22 16:23:53) 
ehü ehü şekil doğru isim yanlış. doğru cevap komütatör olacak.


  • izole  (06.10.22 16:57:43) 
@bravoteam,@izole Komütatör anahtar benim istediğim işi yapmıyor. Bana iki anahtarlı bir düzen lazım. İkincisi (tek düğmeli) sadece gerektiğinde diğer lambaya geçiş için kullanılacak. Vavien buna uygun gözüküyor.


  • mikro patlama  (06.10.22 17:10:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.