[]

Çatı / oluk tamiri konusunda akıl istiyorum

Merhaba.

Ekteki fotograflardaki gibi; çatının yaklaşık 1 metrelik kısmının galvaniz oluk/havuz ile birleştiği bir evdeyim. Fotograftan göreceğiniz gibi bu oluğun gideri, yılda 2-3 kez olan şiddetli yağmurlarda suyu tahliye etmeye yetmiyor ve oluk havuz gibi doluyor.

Fotograflardan anlaşılmasa da çatı kaplaması, galvaniz havuzun içine sarkıtılmış ve zeminine 3-4 cm kala bitiyor. Arkasında bir dolgu yok. Bu oluk su ile dolmaya başladığında su, çatı membranının arkasından ve galvaniz havuzun arkasından eve dolmaya başlıyor. Bir odayı göle çevirecek kadar su alıyor duvar.

Bu olaylardan hiç anlamayan biri olarak, membran ile galvaniz arasındaki boşlukları dış cephe silikonu ile doldurmayı, sonra üstüne dış cephe tamir bandı çekmeyi düşündüm. Fakat evdeki silikonlar bile 1-2 yıl içinde nokta şeklinde de olsa açılma yapıyor. Ayrıca bu işlemi yapmam için uzak köşesine ulaşmak adına o eğimde çatının üstüne çıkmam gerek ki çok tehlikeli buluyorum.

Bir çatıcı çağırıp oluğu kapatıp dışarı suyu tahliye edecek şekilde membran ile çadır oluşturmasını istemeyi de düşündüm; fakat her yağmurda apartmanda üstten akan şelale görünümü olacak.

Eminim benim içinden çıkamadığım bu durumu çok kez görüp çözüm önerisinde bulunacak yazarlar vardır. Çok makbule geçer. Saygılar.

 
Düşey yağmur oluğunda tıkanıklık olmadığından emin miyiz?


  • Mirket  (30.09.22 23:43:06) 
@Mirket Eminim. Fotografa aldanmayın baya test ettik temizlettik fakat sonraki ilk şiddetli yağmurda aynı şey oldu. Gider, gelen suyu tahliye edemiyor ve su birikiyor. Önceki evimde de şiddetli yağmurlarda boru kapasitesi dolunca 3. kata kadar balkonlardan su fışkırırdı mesela.


  • taqster  (30.09.22 23:45:33) 
Tahliye gideri o bozuk para gibi görünen yer ise bizim gider bunun 5 katı. Sanki asıl sorun burada gibi. İzolasyon önemli ancak havuz gibi dolan bir yerden iğne deliği açıklık kalsa yine duvara sızar. Bence bu iş daha çok tesisat işi gibi


  • ned flanders  (01.10.22 10:30:46) 
Şöyle olacak geçici ve en kolay çözüm olarak;

O yukarıdan oluk içine inen membran eteği kaldırılacak, tabiki işi bilen biri tarafından ve pürmüz ile ısıtılarak.

Sonra kırmızı kumlu membran altındaki siyah membran da mümkünse kaldırılacak, mümkün değilse üstünden çalışılacak.

Kırmızı membran altındaki siyah membran, (tüm çatıyı kaplayan) ona ek yapılarak oluk/parapet içine inilecek ve membran mukavemetli bir şekilde yapıştırılacak.

Sonra da aynen kırmızı kumlu membran yapıştırılacak, böylece havuz gibi su dolsa da alttan çatı arasına/eve sızması engellenecek. Taşan su yılda bir iki kere mermerden aşağı aksın bişey olmaz.

Yer müsaitse ve çalışılabiliyorsa en güzeli aslında iniş ağzını değiştirmek. Fotodan 50'lik gibi duruyor, en az 70 olmalıydı.
  • John Bloor  (01.10.22 12:17:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.