[]

Sosyalist partiler arasındaki fark nedir?

Tkp,Tip, Emep, Sol gibi partilerin temelde ayrıştıkları konular nelerdir?




 
şu şöyledir bu böyledir denecek bir şey yok ortada.
"tkp bunu der, emep bunu der, o yüzden aynı partide değiller" diyemeyiz yani.

dünyaya bakış açıları, politik tavırları, kendilerini konumlandırdıkları yer, hatta yaptıkları "faşizm", "demokrasi" tanımları, örgütlenme biçimleri, siyaset yapış şekli her şey farklı.

türkiye emparyalist midir yoksa sömürülen faşist bir devlet midir sorusu bile bir tartışma konusu.

türkiye'de konu mihri belli'nin milli demokratik devrim tartışmalarıyla çıkıyor. bunun detaylarına bakabilirsiniz google'dan.

ayrıca twitter'da falan çok parti olunca "türk solu böyle böyle" muhabbeti de çok yapılıyor. biri gelip "türkiyenin solu bile şöyle" demeden diyeyim, dünyanın her yerinde böyle. çoğu zaman doğrusu da bu maalesef.
  • patronaj1  (21.09.22 16:26:00) 
birinin söylediği şeye diğeri hayır demeyecektir. çoğu fikirleri birbirinin aynısı/benzeridir. (pratik anlamda) ancak mücadelelerinin en ortasına koydukları şeyler farklı farklıdır. yani temelde ayrışılan bir konu yok bence.


  • co2s2  (21.09.22 16:39:11) 
Birçok şey var, en temelinde yattığını düşündüğüm birine örnek vereyim. Örneğin bu partilerde adı açıkça konulmuş bir lider taraftarlığı ve adı açıkça konulmamış bir gelenekçilik eğilimi var. Haliyle farklı grupların savunduğu liderler ve bu liderlerin "sünnetleri" birbirlerinin yollarına uyum sağlamalarını engelliyor.

Marx, lenin, troçki, mao gibi kimseleri savunan insanlar tarihte bu kişilerin birbirleriyle de olan etkileşimlerini hala gözetiyor. Kalan çoğu şey de bu durumdan zamanla dallanıp budaklanıyor denebilir.

Bu öne çıkan kişilerle özdeşleşmiş ideolojileri okursanız cevabınıza da büyük oranda ulaşırsınız.

Gelenekçilik eğilimi de zaten bu sıkı lider bağlılığından oluşuyor.
  • akhenaten  (21.09.22 20:18:30) 
Tanıl bora nın cereyenlar kitabını öneririm. Pdf var galiba ortalarda da


  • fistikthecat  (21.09.22 20:22:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.