[]

Fan Uğultusu !

Aile evinde P4 işlemcili eski sayılabilecek bir PC var. Zamanında babam bana sormadan almış. Çıkardığı felaket gürültü yüzünden kasayı toplayan uyanığa fırça attım, fanları değiştirmesini istedim, herif tutmuş aynı uyduruk fanların yenilerini takmış. Ne kadar uğraşsam da sesi azaltamadım. Şu anda 2 oda öteden rahatsız edecek raddeye gelmiş durumda uğultu.

En çok sesi ekran kartı fanı ile işlemci fanı çıkarıyor. Bunları değiştirmek istiyorum. Eskiden PC modifikasyonları için parça satan bir iki site vardı, şimdi bulamadım. Sizden hem varsa böyle site tavsiyeleri, hem de sessiz fan tavsiyesi istiyorum. Ekran kartının minik fanından hiçbir sitede yok. Özellikle onu değiştirmem lazım. Bi yol gösterirseniz sevinirim.


 
ah o p4 işlemciler.! ben de az çekmedim ondan. hocam şimdi p4 işlemciler çok ısındığından ve üzerindeki fan da küçük olduğundan kelli o küçük fan yaklaşık 4000-5000 rpm ile dönüyor. ekran kartı da aynı şekilde. fan küçükse daha hızlı dönüyor, daha çok ses yapıyor. ben şöyle çözmüştüm:

öncelikle eski bir ekran kartı olan efsanevi fx5200 ün fanını direkt iptal ettim. fan kablosunu çıkardım rahatladım. eğer ekran kartına çok yüklenecek uygulamalarda bulunmuyorsanız siz de aynısını yapabilirsiniz. diğer türlü, az ses yapan ekran kartı fanları hem pahalıdır hem de sizin eski karta uymaz.

ses büyük ölçüde kesilmişti ama hala işlemci fanı rahatsız ediyordu. onu da 20 liralık bir cooler master fanla değiştirdim işi çözdüm. fan çapının büyük olması önemli burada da. büyük fanlar daha yavaş döner ve daha az ses yaparlar. bu işlemci fanlarını da bilgisayarcılardan temin edebilirsiniz.
  • henry gale  (19.06.10 00:16:00) 
bosuna o sistemi sessizlestirmek icin yatirim yapmayin derim. 30-50 liraya bir fan alip "nispeten" bir sessizlik yerine dayanmaya calisin. hatta yapmayi biliyorsaniz voltaj dusumu + downclock yapin. bu sayede isinmanin ve dogal olarak fan sesinin bir nebze onune gecebilirsiniz.

illa bir seyler almak istiyorum diyorsaniz; www.firebal.net
  • entrapmen  (19.06.10 00:29:43) 
dayanmak mümkün değil. o sesi kesmek zorundayım, normal bir sesten bahsetmiyorum. istediğim idare edecek kadar bir iyileştirme yapabilmek. kardeşimin annemin iyi kötü işini görsün yeter diyorum, sadece internete girmek için kullanıyorlar çünkü. ekran kartı fanını iptal edebilirim, işlemci için ise komple soğutucu mu almalıyım yoksa sadece fan alabilir miyim? sanırım hava emen fanlardan almam gerek işlemci için. doğru mudur?


  • khomaniac  (19.06.10 00:43:47) 
ben de p4 kullaniyorum ve oyle yaninda oturamayacak denli asiri ses cikarmiyor. uzerinde de dandik bir akasa fan var (10 $ gibi bir sey). baska bir sorun olmadigindan emin misiniz? kac derecede geziniyor sicaklik ve fan kac rpm ile donuyor?

daha sessiz onerilerin cogunda altindaki kisimla birlikte almaniz gerekir. zira alttaki iletken metalin boyutu ve yapisi degisiyor, fanin boyutu ve yapisi degistiginden.
firebal.net'te cok cesit yok zaten p4 icin. o yuzden cok fazla seceneginiz yok.
  • entrapmen  (19.06.10 00:56:50) 
işlemci 50 derece civarında çalışıyor, fanın devir hızına bakmadım fakat maksimumda gibi sürekli, 2800 falan galiba. Bu devir meselesine bi bakiim yarın, belki de sabit ayarlı bilmiyorum.


  • khomaniac  (19.06.10 01:12:09) 
speedfan gibi bir programla kac rpm le dondugune bakabilirsiniz.

benimkisi 3000+ rpmle donuyor ona ragmen cok rahatsiz etmiyor. en ucuz care olmasi acisindan siz de gidip bu akasa fanlardan alin bari :)
  • entrapmen  (19.06.10 01:17:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.