[]

kaçak göçmen

kendi ülkesine çok uzak bir ülkeye kaçak giren biri nasıl sınır dışı ediliyor? mesela abd'ye kaçak giren türkleri nasıl gönderecekler? uçak biletini mi alacaklar? alsa bile bir maliyete katlanmış olacak ülke. neden katlansın? ya da kişinin üzerinde hiçbir evrak yoksa, bilgi de vermiyorsa ne oluyor? kimdir nedir belli değil.

düşününce göndermesi zor gibi geliyor. yasal yollardan giden biri illegal bir duruma düşmek istemez ama zaten kaçak yolla gelen biri gideyim de bir şekilde kalırım kafasındadır. oraya giden türkler de "gidelim de dönerci de olsa çalışırız, 10 kişi aynı yerde de olsa kalacak bir yer buluruz" diye düşünüyor. e zaten burada da vazgeçemeyeceği bir hayatı yok.


 
deport edileceğin zaman dilerlerse hesaplarından, eşyalarının arasından parayı tahsil ederler. edemeyecek olsalar bile geri gönderme masrafları koymaz böyle devletlere.

ayrıca, tipini beğenmedikleri turistleri bile saatlerce/günlerce aç susuz bir odaya tıkabiliyorlar. bir de kaçak olduğun zaman göreceğin muameleden sonra koşa koşa dönersin ülkene.
  • lesmiserables  (28.07.22 07:56:03) 
Abd yi bilmiyorum ama TC ve AB de deport işi aalında o kadar kolay değil, yıllarca sürebiliyor


  • euteamo  (28.07.22 08:55:55) 
avrupa da aynı şekilde. botları batırılan, teknelerden atılan göçmen haberleri ana akım medyada pek yer almıyor, gözden kaçması normal. geçenlerde sınırı geçmeye çalışan göçmenleri ispanyol sınır polislerinin işkenceyle öldürmesi olay olmuştu. videosu rahatlıkla bulunabilir.


  • lesmiserables  (28.07.22 10:20:40) 
Önemli bir konuya değinmişsin. Ben sığınmacıları göndereceğim diyenlerin gözardı ettiği veya gizlediği bir sorun bu.
Sığınmacıyı yakaladığın zaman geri gönderme merkezi adı verilen hapishane ile mülteci kampı karışımı bir yere kapatırsın.
Üzerinde belge var ise işin biraz daha kolaylaşır. O ülkeyle iletişime geçersin. Yol parasını kendinden ya da büyükelçiliğinden -becerebilirsen- tahsil edip uçağa bindirip yollarsın.
Üzerinde belge olsa bile (uluslararası geçerliliği olan bir pasaport değil ise) ya da üzerinde herhangi bir belge yok ise şahsın ülkesi 'Bizim değil' derse, yapabileceğin hiçbir şey yok. Paket sende kalmıştır. Güle güle kullan.
İçişleri bakanımız bu konuda, gelir gelmez pasaportlarını yırtıyorlar, geri gönderemiyoruz demiş, bir gerçeğe parmak basmıştı.
Bu konularda devletin çaresizliğini komik bir üslüpla anlatan Terminal adlı bir film var. Seyretmeni öneririm.
İşlemler o kadar uzun sürüyor ki geri gönderme merkezlerinde aylarca kalan sığınmacılar oluyor.
İngiltere bu prosedürle sorunu çözemeyeceğini gördüğünden Ruandayla bir anlaşma yapmış. Mülteci yakalayınca Ruanda'ya gönderiyor ve bunun karşılığı olarak Ruanda'ya para ödüyor.
  • Mirket  (28.07.22 10:31:18) 
devletlerin en son düşüneceği şey uçak masrafıdır diye düşünüyorum. geçenlerde ingiltere 8 kişiyi ruanda'ya gönderemedi. 8 kişi için uçak kaldırdılar. ama son anda avrupa komisyonu kararıyla uçuş iptal edildi.

kişi bir kere ülkeye girdikten sonra çıkarmak çok zor. maddi olarak değil, bürokrasi olarak.
  • nickini degistiren yazar  (28.07.22 11:33:04 ~ 11:38:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.