[]

ev sahibimin kredimi öde talebi.

dün bir şeyler yazdım uzun uzadıya da çok uzun oldu kimsenin başını ağrıtmayayım diye sildim. kısa bir dille anlatacağım umarım :)


ev sahibim eve girdiğimin 2. ayından beri ucuza verdim sana vah tüh edip duruyor laf arasında. 6 aydır da ara zam yapmak istiyor, ben ise zamanı gelince yaparız diyerek geçiştiriyorum. çünkü yıllık kontrat yapmanın da bir mantığı var evini günlük de kiralayabilirdi her defasında farklı fiyat isteyebilirdi sonuç olarak neyse.

%25 açıklandıktan sonra aradı dedi; "bu doğru değil orta yolu bulalım iyi niyet gösterelim birbirimize." hak verdim kontrat bitişinde yeni yılın kirasını tefe-tüfe oranından yatırayım %25 olayını boş verelim o halde dedim... buraya kadar her şey normal ilerliyordu fakat kendisi tefe-tüfe oranının doğru olmadığını market fiyatlarının falan çok arttığını evin kredisini ödediğini orta yolu bulmak için en azından kredisini ödemem gerektiğini söyledi ve istediği zam oranı %80! e market bana da artmadı mı. ben orta yolu yeterince buldum diye düşünüyorum dedim ve telefonu kapattık. hem evinin kredisini ödeyeyim hem evi değerlensin ayrıca bana orta yolu bulmak gibi gelmedi bu zam oranı.

ilerleyen günlerde aramalarına devam etti ben meşgul olduğum için ve aynı şeyleri konuşacağımızı bildiğim için açmadım 6 aydır zam istiyor yani ve kontrat günü gelsin diye hep belirtiyorum. neyse ben açmayınca whatsapp üzerinden bana destan yazmış. ben kredimin ödenmesini talep ettim bunu talep etmek zorunda da değilim aslında seni çıkartabilirdim yasal sürende (çıkartamaz tabii de bir şeyleri yanlış biliyor muhtemelen) ihtar yollayıp evimi boş da tutabilirdim. ağzımızın tadı bozulmasın kredimi öde diye.

gerçekten bir başka insanın görüşünü merak ediyorum. ben mi haksızlık ediyorum ? yoksa ev sahibi mi ? ya da haksızlık eden yok, iki taraf da haklı mı ?

sizce ne yapayım ?

bu market fiyatları, hayat pahalılığı bana da artmıyor mu ? ben açıklanan yasal enflasyon farkını ödeyeyim diyorum da neden kabul etmiyor. onun maddi refahını ben mi sağlayacağım ?

her türlü fikir ve görüşe açığım şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

edit: evden çıkmak istemiyorum taşınmak benim için zor, ama %80 zam yapmak da zor. bu evi biraz ucuza tuttum çünkü pandemide yaşadığım bu öğrenci şehrinde üniversiteler kapalı olduğu için evler boştu ve bu yüzden biraz hesaplı oldu. ki hesaplı denilemez aslında işte pahalıydı aslında okulların açılacağı açıklanınca daha da pahalandı sadece. anlayacağınız benim için erken ev tutmak aldığım bir riskti. ev sahibi ise evini yeni kiraya verenler bu kadara veriyor mantığı ile ilerliyor. ev sahibi sene sonunda tefe-tüfe oranında olacağının farkındaydı. yani ben diyorum ki oyunun kuralları belliydi, şimdi bu çile neden ? ben risk aldım erken tuttum kendisinin de işine geldi, madem öyleydi 2 ay daha bekleyip okullar açılınca piyasa artınca kiraya verseydi diyorum. ki çevre evler hep uçar eski kiracı daha hesaplıya kalmaz mı bu iş böyle değil midir ?

 
orta yolu bulmak zorunda degilsiniz. 1 senelik sözlesme varsa bekleyin sonuna kadar.

onun dertleri sizi ilgilendirmez. ayni sekilde sizin dertlerinizde onu ilgilendirmez.
  • bora benim lan aslında  (06.07.22 14:29:16) 
5. yılını doldurmadıysan resmi zam rakamını yap, geç. muhattap olmana gerek yok (ev sahibi olarak belirtiyorum) kabul etmesi ya da etmemesi senin sorunun değil. kredisini ödemek zorunda değilsin. market fiyatları da seni ilgilendirmiyor.

5. yılına kadar bu süreci sürdür, 5. yılda orta yolu bulacak şekilde bir zam yapmak zorunda kalacağını bil ona göre plan yap.
  • roket adam  (06.07.22 14:29:43) 
Oha yüzsüze bak be, sizin yerinizde olsam beni taciz etmeye devam ederseniz iyi niyet göstermeden %25 zam yapıp geçeceğim vakti gelince derdim, yasal yolları kullanarak evden çıkarmak için elinden geleni de ardına koymamasini belirtir, bir daha bu konuda rahatsız edilirsem kendisini engellemek zorunda kalacağımı bildirirdim.


  • diabolus79  (06.07.22 14:30:39) 
iyi niyetli davranmissiniz ama o uste cikmaya calismis.
%25 yapar gecerdim ben su durumda sirf inadimdan. cok isterse ihtar gondersin yillarca ugrassin.

  • 65 derece  (06.07.22 14:36:30) 
zamani gelince %25 zam yapacagim der daha da fazla muhatap olmazdim ben. sen iyi niyetini belli etmissin ama o artniyetli yaklasmis. yasal prosedur neyse onu uygularim bu saatten sonra. isterse o da yasal prosedurleri uygulasin seni evden cikarmak icin. ben olsam whatsapp yazismalarini falan saklardim. yarin mahkemeye sunulur bunlar.


  • duyulmasi gerektigi kadar  (06.07.22 14:36:50) 
Sen fakirin evini tutmuşsun. 5 yıl dolmadan yasal orandan fazla zam isteyemez ama darlar da darlar seni. Sürekli böyle sinir stres içinde olursun. Altın kural pinti ve fakirin evi tutulmaz.


  • OrangeYellow  (06.07.22 14:36:58) 
Ortaya çıkan ekonomik ortam emlak yatırımını cazip olmaktan çıkarıyor. Ev sahibiniz evini belli bir tarihte o günkü piyasasından kiraya vererek sizinle bir anlaşma yaptı. Siz de bütçeniz ölçüsünde tutabileceğiniz değerden bir ev seçip ev sahibiyle bir anlaşma yaptınız.

Bundan sonra ortaya çıkacak şeyler bugün ev sahibine zarar verir, yarın kiracıya. Bunu kimse bir sene öncesinden bilemez. Ev fiyatları ucuzluyor olsa "sizle çok yüksek anlaştık, kirayı düşürelim" diyemezsiniz. O da şimdi tersini söyleyemez.

Yoksa ne güzel iş, şimdi banka ev sahibinizi arasa ya bizim sizden aldığımız faiz geliri çok anlamsız bir meblağ olarak kaldı. Bunun bir de 4-5 sene sonrası var, resmen bedavaya verdik krediyi o yüzden gelin iyi niyet gösterelim birbirimize orta yolu bulalım faizlerinizi güncel piyasaya göre yapılandıralım dese ne diyecek ev sahibi? Anlaşmayı bankayla yapınca her şey iyi hoş da kiracı mı problem? Gitsin bankaya ödediği faizleri de yapılandırsın o zaman, haksızlık olur.

Siz içinde bulunulan şartlarda iyi bir yatırım yaptınız, ev sahibi kötü bir yatırım yaptı. Olay bundan ibaret. İyi niyetle, şunla bunla ilgisi yok bunun.
  • akhenaten  (06.07.22 15:16:14 ~ 15:21:40) 
"Size iyi niyet gösterdim, zorunda olmadığım halde orta yolu bulmakta anlaştım. Ama siz durumu abartıyorsunuz. Market fiyatları sadece sizin için artmadı. Yasal oran ne ise onu yapacağım, benim de gelirim yasal oran ne ise o oranda artıyor. Bu konuda beni rahatsız etmeyi bırakırsanız sevinirim. Aksi halde ben de yasal yollara başvurmaktan çekinmem. Taciz etmeyi bırakın. Yaptığımız sözleşme şartlarına uygun davranın. İyi günler."


  • himmet dayi  (06.07.22 15:20:29) 
selamlar, ilk seneniz ise daha kira kontratiniz suresize donmedi. standart kira kontratlari ilk sene sonunda suresiz hale gelir, haliyle ev sahibiniz sizi 12. ayiniz doldugunda evden cikarabilir (2 ay onceden tebligat sarti ile).


  • ahoy kaptan  (06.07.22 15:30:06) 
Sözleşmede aksi bir madde yoksa 5 yıla kadar "kira düzenlemesi" talep edemez.

Kardeşim sana mı güvendi evi alırken. Bir yatırım yapmış, riskleri ya da potansiyel fırsatları görememiş kendi sorunu.

Krediyi öderim ama evi bana sat deyin.
  • anten  (06.07.22 15:43:49) 
Yüzsüzlüğün kitabını yazmış, tefe-tüfe'den de vazgeçtiğinizi söyleyin. Yasal zam neyse onu yapıcam diyin geçin, 5.yıl dolduğunda gitsin açsın davasını arttırsın kirayı. Evi var diye kendini bir şey zannediyor, %45 de yapmayın ki aklı başına gelsin. İyi niyetle gelene iyi niyetle yaklaşılır ama bu ev sahibi hem yüzsüz hem kendini kurnaz sanan bir akıl fukarası. Çok sinirlendim ya cidden.


  • furry burns  (06.07.22 16:04:36) 
Evin piyasası ne ise bence ona yakın anlaşılmalı. Gerçekçi olmak gerek. Neden 5 yıl beklesin ev sahibi? Seneye evi satar ya da çık ben oturucam der. Kira %80 artmadı. Piyasa fiyatına bakıp karar ver. İstediği kira piyasanın altındaysa anlamak daha mantıklı. Yoksa satar karşı sokaktan başka ev alır. Neden piyasanın altına kiralasın?


  • black mamba  (06.07.22 17:06:43) 
bu ev sahiplerine topluca akhenaten'in cevabini kopyalamak lazim. tutturmuslar piyasa degeri. piyasa degeri sisirilmis suni bir artis. bunu idrak etmesini saglayin. kredisini niye oduyormussunuz, market yukunu niye hafifletiyormussunuz.

25 zam yapin gecin. ek olarak da sunu hatirlatin. madem evinin degeri artti, kira dusuk kaldi, gitsin satsin evini bakalim ne elde edebilecek. gecen yil aldi o evi 50k paraya mesela. bir de villa vardi o donem diyelim 100k. hadi gitsin pek degerli evini satip villayi alsin madem djdkdk

bunlari duzgun bir uslupla yazarim kendisine ve 25 zam yapacagimi bir daha da beni rahatsiz etmemesini soylerim.
  • Kittie  (06.07.22 17:55:11) 
yasal hakkın neyse kullan. benim bu ay kontrat dönemimdi, 1-2 ay önce %50 yaparız dediğim için %50 zam yaptım, konuşmamış olsaydık %25'ten 1 kuruş fazla vermezdim. para kolay mı kazanılıyor? tamam, haksızlıksa hakkını yasal yollardan arasın.


  • gabe h coud  (06.07.22 20:37:55) 
İlk yılınız ise yılın sonunda sizi çıkarabilir, bunu göz önünde bulundurun.


  • kaptankedi  (06.07.22 22:05:34) 
Yanlış bilgi vermişim yukarda: İlk yılın sonunda sözleşmeyi sonlandırma hakkı yalnızca kiracıya ait.

Ev sahibi keyfi olarak sonlandıramıyor.
  • kaptankedi  (07.07.22 12:09:47) 
%25 yap geç hocam bu kadar kendine dert ettiğin enerjiye yazık, sen iyi niyet göstermişsin ev sahibi buna rağmen üste çıkmaya çalışmış.


  • mirty  (07.07.22 12:55:48) 
Dostum enlasyon farkı falan seni ilgilendirmez ki! Söyleşmeyi yaparken aylık konuştuğunuz tutar neyse söyleşme bitene kadar onu ödersin. Söyleşme yenilenirken yeni tutar belirlenir, kabul edersen oturursun etmezsen taşınırsın. O ne saçma iş öyle.


  • dakota  (07.07.22 14:02:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.