[]

Bu sarı sitedeki kira fiyatları gerçek mi?

Yani gerçekten bu kiralara verebiliyorlar mı? toplu delirme hali var bana kalırsa. herkes harita görünümünden diğerinin 500 lira üstüne yaza yaza falan böyle yükselmiş olmalı bu kiralar.

Bazı bölgeleri merak ettim, örneğin üsküdar'da 7000-8000 lira civarına verilen evlere insan arkadaşını çağırmaya çekinir.

kadıköy moda tarafında ev kiraları 15.000 liradan başlıyor dersem mübalağa olmaz. ki o evlerde yaşam alanı değil, yaşamaya çalışma alanı. 40m2'de insan nasıl yaşar, niye 12.000 lira öder yada nasıl öder?

aynı şekilde fatih bölgesine de baktım, eskinin 600 liralık evleri 7000-8000 olmuş. eskiden asgari ücretle çalışan birisi bu evleri tutup minimum koşullarda yaşayabiliyordu. iyide kardeşim şimdi evin kendisi 2 asgari ücret tutarında olmuş. asgari ücretle çalışan iki kişi bir araya gelip bu evi tutçak olsa evin kirasını ödeyemiyor ki.

antalya'ya baktım bir de, antalya'da ev kiraları bana kalırsa istanbul'u geçmiş vaziyette. telafuz etmeye dilim gitmiyor.

özetle bu kiralar gerçek mi? bu kiralar gerçekse insanlar bu kiraları nasıl ödüyorlar? insanlar kaç para maaş alıyorlar hocam beni biraz aydınlatır mısınız? emlakçıara gidilse kapı kapı fiyatlar yine aynı şekilde mi? bence bu site çok ağır manipülasyon. bu paralar ödenebilir değil ya da insanların kazandığı para çok uçmuş.

 
Döviz kazananları hedefliyor o ilanlar ve sanırım bulabiliyorlar. (Antalyayı örneğin Rus ve Ukraynalılar basmış sanırım)

Satış fiyatları çok uçtuğundan 1/200 mü 1/250 mi hatta 300’de 1’ine mi kiraya verecekler ev sahipleri de bilemiyor bence. Oranlar çok şaştı ama.
  • nhk ni youkosu  (17.05.22 11:34:50) 
Gerçek, ödeyebilen tutuyor demek ki. Talep olmasa, arayıp soran olmasa, tutan olmasa boş evi kimse bekletmez. Fiyat düşürür ve bir an önce kiraya vermek ister her ev sahibi.


  • John Bloor  (17.05.22 11:35:13) 
Bu hafta 8binlik ev buldum, toplu tasimaya 20km, arabayla da bi yere gidemezsin ormana yakin anadolu yakasi.
anca uzaktan calisirsin ben de zaten uzaktan calisiyorum.

ikinci tiklamamda tutuldu :))
  • divit  (17.05.22 11:48:17) 
Site içinde, merkezi yerlere ve metroya ne uzak ne yakın, 2+1+1(depo) eve 3000 kira ödüyorum. Ev sahibi evi satacağım dedi, aynı sitede birebir aynı planlı evlerin kiraları 10 bin civarı ve uzun süre boş kalmıyorlar.

Türkiye çok ciddi bir konut sorunu ile karşı karşıya. Maaşlı çalışanların ev alması da zor, bu kiralarla ev tutması da. Bu yüzden insanlar yeni ev kiralarken standartlarını düşürmek zorunda kalıyor. Tabi bu zincirleme olarak en alt seviye konutlarda kalanların insani koşulları sağlamayan evlerde kalmasına, en periferide yaşamak zorunda olmasına, bazı insanlar için büyük şehirlerden mecburen göç etmesine sebep olacak muhtemelen.

Antalya'da genel duruma ek olarak Rus, Arap, Avrupalıların ev alması/yerleşmesi sorunu var.

Yani kiralar gerçek. İnsanların bazıları ödeyemeyip standardını düşürmek zorunda kalıyor, bazısı başka giderlerinden kısmak zorunda kalarak ödüyor. Ben bu kiralarla kiraya çıkmaktansa kredi borcunun altına girebilip ev alabilen şanslı azınlıktanım. Dolarla kazanan ya da enflasyona biraz daha az yenilen bilişim gibi sektörlerde çalışanların maaşları genel ortalamaya göre daha fazla arttı. Örneğin bir data analisti bu kiraları da aşırı zorlanmadan ödeyebiliyor yine de ama kamudaki doktorlar mülkü yoksa zorlanıyor muhtemelen.

Kaç yıldır yaşadığımız ekonomik sorunların ceremesi olarak kucağımızda bir konut krizi de var artık maalesef.
  • perferil  (17.05.22 12:14:11) 
2050 tlden çıktığım içi dökük penceresi rüzgar yağmur karı içeri dolduran eve ev sahibi 7900den ilan girdi. Aidatı da 1300 tl. Kışın aidat 1900 olacak.

Türke vermeyi de düşünmüyor. Yabancı gelir verir bu parayı diyor
Zaten 7900 tl ödeyebilen Türk mümkünse ev alsın
  • photo85  (17.05.22 12:42:59) 
arz-talep meselesi.

kiralayan olmasa kimse o fiyatları yazmaya cesaret edemez ama aynı zamanda da kiralayacak başka ev olmadığı için insanların da o fiyatlardan kiralaması gerekiyor.

her zaman söylüyorum. mal sahibinin kendi oturmadığı tüm gayrimenkullerden yüksek vergiler alınmadığı sürece bu rakamların düşmesi mümkün değil.
  • co2s2  (17.05.22 13:32:20) 
insanlar gerçekten bu kiraları verebiliyorlar. istanbul'da evi görmeden kira için kapora yollama olayı çok yaygınlaştı. geçen kuzene üsküdar tarafında ev bakıyorduk, ilana düşen eve görmek için randevu veriyorlar, 2 saat sonra kapora aldık abi deyip kapatıyorlar ilanı. ev yok ve adam da çok. istanbul genelinde gelir ve maaşlar da ciddi arttığı için diğer illerle karşılaştırılamayacak bir durum oluştu. insanlar bu paraları gerçekten kazanıyorlar yani bunu da belirtmek lazım. sırf döviz kazanmana gerek yok, standart beyaz yaka holding çalışanı 15-20 bini buldu artık, kendi gibi biriyle evliyse ayda 40k giriyor eve. yurtdışından sırf takılmaya gelen digital nomad'ler de var. gurbetçi olup 1 ay için evini 11 ay boş tutanlar da çok. yani sarı site gerçekleri az bile yansıtıyor denebilir, sokakta durum çok daha vahşi durumda.


  • roket adam  (17.05.22 13:40:54 ~ 13:50:04) 
ya mesela modayı düşünecek olursak tüm caferağa mahallesinin nüfusu 22.760 görülüyor google'da.

6-7.000 ev falan var diyelim. istanbul'un en güzel yerlerinden biri. sadece 6.000 ev var.
evler kötü de olsa rakip evler arasında rezidanslara villalara gücün yetmiyorsa başka seçenek az.
burası istanbul nüfusunun %1'ini bile yapmıyor. tek başına ya da eşi dostuyla toplamda 30 bin civarı maaş alan birileri var tabii ki onlar oralarda yaşıyor. manipülasyon yok. ki orada yaşayanların da %95'i bu çapta kira ödemiyordur. sadece yeni taşınan insanlar bahsettiğiniz kiralarda.

artık beyaz yakalı maaşıyla orada yaşayamayan insanlar fatih, ümraniye gibi yerlere gitti. bu sefer oradaki ev/nüfus oranı daha daha kötü hale geldi, oralar da şiştikçe şişti.
ben istanbulluyum. maaşımın 3'te 2'sini de alsa bağcılarda bi çatı katında yaşamam lazım. yoksa tası tarağı topla köye yolculuk.
  • patronaj1  (17.05.22 13:47:41) 
3-4 ay önce bostancı'da yeni aldıgı evini 10bin e kiraladı bir arkadaşım. ben de kiralayanın aklına şaştım ama talep var demek ki.


  • blackidom  (17.05.22 14:06:15) 
evet gerçek, istisna yüksek girilen ilanlar haric en fazla 250-500tl pazarlık payı olur. hatta hiç ilana çıkmadan kiralalan evler var.


  • nuisance  (17.05.22 14:09:02) 
Evet gerçek maalesef. Ben arkadaşım ev bakmaya başlayana kadar şey sanıyordum, orada fiyatları şişirmişler ama evleri kimse tutmuyor mecbur indiriyorlar bir süre sonra vs ama hiç öyle değilmiş. Arkadaşım 6.5-7 arası bütçe ile bakmaya başladı, şu an 8.5a kadar çıktı ama hala bulamıyor. Evler resmen kapışılıyor. 15 dakika içinde aradıkları 8000 liralık eve gelin görün ama sizden önce arayan var o tutmazsa veririz diyorlar. Ve hep de tutuluyor evler aynı gün ilandan kalkıyor. Parasıyla bile bulamıyorlar yani şu an.


  • anneboleyn  (18.05.22 11:49:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.